Az ókori egyiptomiak óta ismert a virágokból, fakérgekből kinyert illóolajok gyógyító, igéző hatása. A tavaszi virágok finom illatukkal bódítva hatnak ránk.

A jó ötezer éves tudományt René-Maurice Gattefossé nevezte először aromaterápiának, amikor levendulaolajjal gyógyította égett sebét. A kifejezés is gyógymódot jelöl, de nem akármilyet! Illóolajként vagy olajkivonatként számon tartott aromákat használó terápiát. A növény fajtájától függően háromféleképpen tudják kivonni a különböző részekből az olajat: gőzlepárlással, sajtolással és oldószeres kivonatkészítéssel. A kész olajat magad is többféleképpen használhatod.

Szájon át

A leggyakrabban az akácmézet ajánlják oldószernek, mert cukorbetegek is alkalmazhatják, de cukorral, kenyérbéllel, lekvárral, gyümölcslével is össze lehet keverni. Nem ajánlott azonban a víz, mert abban az olaj nem oldódik. Nagyon fontos tudnod, hogy nem minden illóolaj fogyasztható szájon át, illetve soha ne használd hígítatlan állapotban!

Inhalálás

A legegyszerűbb módszer, ha a párologtató vagy az aromamécses vízébe csepegtetsz egy kevés olajat. Minél nagyobb a vízfelület, annál hatékonyabb. Inhaláláskor tégy a felforralt vízbe egy kiskanál szódabikarbóna- és illóolaj-keveréket. Száraz belégzésnek hívják, ha a néhány csepp eszenciával átitatott zsebkendőből kiáradó illatot közvetlenül az orron keresztül beszippantod.

Aromafürdő

Olajjal átitatott tengeri sót szórj a fürdővízbe. A meleg aromafürdők (38–45 °C) az immunrendszert serkentik, és csak rövid ideig, 5–15 percig tartózkodj a vízben! A langyos fürdők (32–37 °C) ellazítják a testet, hosszabb ideig is átadhatod magad a nyugalomnak. A 15 °C-os, hideg aromafürdők pedig megemelik a vérnyomásod.

Bedörzsölés

A masszázs alkalmával lehetőleg növényi olajban oldd fel az illóolajat. Testi problémákra nagyobb mennyiségű eszenciát használj, mint a lelki eredetűekre.

Az aromaterápia nemcsak az egészségedre hat, hanem a szépségedre is. Segít, hogy új erőre kapj, a bőröd is ragyogóbbá válik tőle, sőt a hangulatodért is felelős. Az illatok önkéntelenül is befolyásolják érzéseink, irányítják viselkedésünk. A tavaszi regenerálódásban előszeretettel segítenek a tavaszi virágokból kivont olajok is.

Jázmin (Jasminum grandiflorum)

Az olajfafélék családjába tartozó jázmin apró leveles, fehér, ritkán rózsaszín vagy sárga virágú kúszócserje. Sötét, sűrű illóolaját a virágok oldószeres kioldásával nyerik. Indiában „Éj királynőjének” nevezik, mert éjjel sokkal erőteljesebb az illata. Ilyenkor gyűjtik be a virágait, melyeket főleg parfümök és masszázsolajak készítésére használnak fel.

A jázmin illóolaja kitűnő választás, ha önbizalomhiányban szenvedsz vagy elbizonytalanodsz, mivel érzelmileg melegítő és élénkítő hatású. Serkentő tulajdonsága hatásos antidepresszáns. Olajként a bőrbe masszírozva enyhíti a fájdalmakat, különösen a menstruáció okozta kellemetlenségeket. A férfiaknál gyakori prosztatamegnagyobbodás is jól kezelhető vele. Ugyanakkor kiváló afrodiziákum is, segíthet a szexuális vágy újraélesztésében.

Kamilla (Matricaria chamomilla)

A kamilla szántóföldeken, szikes talajokon, erdei tisztásokon bukkan elő. Havas telek után, csapadékos tavaszokon különösen dúsan terem a százszorszépszerű, fehér és sárga virág. Finom, tollszerű levelei vannak. Kellemesen fűszeres illatú virágait leginkább délidőben gyűjtik, és a sűrű, tintakék illóolajat gőzös desztillációval nyerik ki belőlük. Ha a színe már zöldbe fordul, az olaj elöregedett, ne vedd meg!

A mélykék színét adó azulén gyulladáscsökkentő hatású: csillapít, nyugtat és egyensúlyba hoz. Borogatásként használhatod, s mellette teaként is szürcsölgetheted. A két alkalmazási forma harmonikus szinergiában dolgozik együtt. Szemmaszkja frissíti a bedagadt, fáradt, karikás szemet. A bőrallergia jól reagál a báziskrémbe kevert kamillára, nyugtatja, gyógyítja a gyulladást, másrészt csillapítja a kiváltó okokat is. Az olajat ilyenkor viszont kerüld, mert az súlyosbítja a kiütést: égetőbbé, vörösebbé, szárazabbá és pikkelyesebbé teszi a bőrt.

Ibolya (Viola odorata)

Az ibolya illatát mindenki ismeri, a drágasága miatt mégis a legkevésbé használatos virágos illóolajok egyike, pedig segít a menstruációs problémák és rendellenességek kezelésében. Nyugtató hatása jót tesz az álmatlanság ellen. A „szépséghibákon” is javít, például a visszér vagy az ekcéma tünetein. A legendák szerint kiegyensúlyozza és megerősíti a szívet, ezért masszázsolajként, illetve parfümként támogat a lelki bántalmak leküzdésében. Szépségünkre nézve is hasznos, hiszen nyugtató, erősítő hatású, segít leküzdeni a szorongást, a kimerültséget, így bőrünk simábbá, ránctalanabbá válik. Visszafogottan használjuk csak, a fürdővízhez maximum 4 cseppet adjunk, a masszázsolajhoz 2 százalékos keverési arányban adagoljuk!

Forrás: otvenentul.hu