Mindenki egészségesen csillogó hajat szeretne, ezért meg is tesz mindent, amit lehet. Viszont vannak olyan hajápolási tévhitek, melyekkel még jobb, ha most szembesülünk, hogy a hajunk valóban olyan fényes legyen, mint amilyet szeretnénk.

Közvetlenül a hajra?
Talán az egyik elsőszámú tévhit, hogy ha a sampont közvetlenül a hajtövekre nyomjuk a flakonból, akkor az jobban fog hatni. Semmiképpen ne kövessük ezt a tanácsot, mert a haj csak még jobban károsodik, ha ezt a módszert alkalmazzuk. Inkább nyomjuk ki a tenyerünkbe és habosítsuk fel mielőtt elkezdenék átdörzsölni vele a hajtöveket.

A hajat kell mosni, nem a fejbőrt
Gyakran esünk abba a csapdába, miszerint a hajunkat kell mosni, nem pedig a fejbőrünket. Az igazság az, hogy ez pont fordítva működik. Hiszen ha megfigyeltük, akkor a fejbőrön a hajunk sokkal hamarabb válik zsírossá, mint a hajvégeink. Ezért hajmosáskor, jó alaposan a fejbőrünket kell átdörzsölni a hajtípusunknak megfelelő samponnal, hiszen ez az a terület, ami igazán igényli az ápolást és a törődést a környezeti hatásokkal szemben.

Tévhitek közé soroljuk azt is, hogy a sapka vagy a kalap viselése hajhullást okoz. Pont ellenkezőleg, hiszen megvédik a hajunkat a környezet káros hatásaitól, hiszen hidegben kifejezetten jót tesz, ha egy sapka segítségével megóvjuk a hajunkat a hideg levegőtől, míg nyáron a káros UV-sugarak ellen kifejezetten jó, ha egy kalapot illesztünk a fejünkre. Viszont arra mindenképpen érdemes odafigyelni ezen darabok kiválasztásakor, hogy semmiképpen se legyen olyan szűk, hogy az elszorítsa a fejbőrünket, hiszen ez megakadályozza a fejbőr normális vérellátását.

Több probléma, de milyen sampon?
Sokszor eshetünk abba a hibába, hogy nem megfelelően választunk sampont, illetve nem veszünk figyelembe különböző szempontokat a kiválasztáskor. Érdemes odafigyelni és helyesen megállapítani, hogy mely problémákra keressünk megoldást. Hiszen ha száraz a hajunk, de a fejbőrünk könnyen zsírosodik, akkor nem feltétlenül száraz hajra való sampont kell választanunk, mivel elsősorban a fejbőrünk típusa határozza meg azt, hogy mely a jobb sampon számunkra.

Forrás: femcafe.hu