A táplálékfehérjéken kívül az élelmiszerek adalékanyagai, a
bennük levő vegyszermaradványok, és az anyuka által bevett gyógyszerek is
megjelenhetnek az anyatejben. Nem mindegy tehát, mit eszik, iszik, mit vesz be
a szoptatós anyuka.
Mit ehet a szoptatós anyuka és mit ne egyen?
Miért sírnak a
kisbabák?
Valószínűleg a legtöbb anyuka szembe találta már magát a
kérdéssel: miért sír a babája, ha már minden tőle telhetőt megtett azért, hogy
megnyugtassa? Egy biztos: bár az adott szituációban talán nem úgy tűnik, a
sírós heteknek is vége lesz egyszer.
Miért sírnak a kisbabák?>>
Egészséges szoptatós anyuka elvileg mindent ehet, de
javasolt a magas allergénaktivitású fehérjék, pl. tej, tojás, hal mennyiségének
korlátozása (napi 2 dl tej, heti 3 tojás, heti 1x hal). Ugyanakkor a kifejezetten allergénkerülő,
tejmentes, halmentes, földimogyoró mentes stb. anyai diéta allergiát megelőző
hatása nem bizonyított, ezért egészséges baba esetében nem indokolt.
Amennyiben viszont a szoptatott babánál táplálékallergia
lehetséges tünetei jelennek meg, pl. erős hasfájás, komolyabb ekcéma, véres
széklet, meg kell kísérelni az erős allergéneket, pl. a tehéntejet és
tejtermékeket teljesen kiiktatni a szoptató anyuka étrendjéből. Ebben az
esetben a szoptató anyuka calcium és vitaminpótlását külön vitaminokkal kell
megoldani!
Megelőzhető-e a baba hasfájása a szoptatás alatti diétával?
Bizonyos élelmiszerek ugyan allergiát nem okoznak, viszont
ezekből a baba számára kellemetlen, puffasztó hatású, hasfájást okozó anyagok
juthatnak át az anyatejbe. Ilyen, gázképződést kiváltó élelmiszerek a
hüvelyesek, bab, borsó, lencse, káposztafélék, vastag héjas gyümölcsök, pl.a
szőlő. Puffasztó hatásúak lehetnek még a szénsavas italok, rostos gyümölcslevek
is.
Erős fűszerek, pirospaprika, bors szintén kerülendők, mert
bőrirritációt okozhatnak.
Fogyaszthat-e élvezeti cikkeket az anyuka szoptatás alatt?
A dohányzó kismama
gyermeke szívbeteg lehet
Azoknak az anyáknak a gyerekeinél, akik várandósságuk első
harmadában dohányoznak, nagyobb valószínűséggel jelentkeznek bizonyos típusú
szívrendellenességek>>
A dohányzás teljes tilalmát javasoljuk, beleértve a passzív
dohányzást is, mert egyértelműen bizonyított, hogy a terhesség és szoptatás
alatti aktív és passzív dohányzás is jelentősen növeli a baba későbbi hajlamát
az asztmás betegségekre. Tehát: ne
legyen dohányfüst a baba körül a szoba levegőjében és az anyuka vérében sem!
Koffeintartalmú italok, kávé, tea mértékkel fogyaszthatók,
napi 1-2 feketekávé korábban is kávézó anyáknál megengedett. Energiaital fogyasztása
nem javasolt, szükségtelen szoptatás alatt.
Gyógyszerek és szoptatás
Gyógyszerek vonatkozásában nagy a zűrzavar. A legtöbb
szoptató anyuka láz- és fájdalomcsillapítót sem mer bevenni ebben az
időszakban, inkább szenved a láztól, fejfájástól. Pedig a legtöbb vény nélküli
gyógyszer nem okoz semmilyen károsodást a szoptatott kisbabánál, minimális
mértékben választódik ki az anyatejben. Természetesen, célszerű minden
gyógyszer bevételét megelőzően kikérni a kezelőorvos vagy a gyógyszerész
előzetes véleményét ezzel kapcsolatosan.
A krónikus betegségek többsége miatt szedett gyógyszerek
mellett is megengedett a szoptatás néhány hónapig, de ilyenkor nem cél a 3-4
hónapon túl fenntartott szoptatás. Ma
már viszonylag gyakori, hogy epilepszia, depresszió, pajzsmirigybetegség,magas
vérnyomás, trombózishajlam miatt állandó gyógyszert szedő anyukák szülnek és
szoptatnak is.
Milyen vitaminokat, táplálékkiegészítőket szedjen a szoptató
anyuka?
A korábban szedett terhességi vitamin folytatása javasolt,
ezzel biztosítható az anyuka és részben a baba számára is a megfelelő
mennyiségű A-, D-, E-, B-vitamin bevitele.
Legújabb kutatások szerint allergiát megelőző, a baba immunrendszerét erősítő hatása lehet
az anyuka által szedett táplálékkiegészítő probiotikumoknak. Az anyatejben levő jótékony baktériumok,
különböző un. Lactobacillus törzsek segítik az emésztést, a baba
bélcsatornájának érését, gátolják a fertőző kórokozók megtelepedését.
Hasfájást megelőző és táplálékallergia kialakulását gátló
szerepük is jelentős. Az anyuka által
szedett probiotikumok hatására az anyatejben mérhető IgA immunglobulin szintje is megemelkedik,
ami jelentős, fertőzések elleni védelmet nyújt az újszülöttnek.
Bizonyos magzatvédő vitaminokban már megtalálható, de még
részben klinikai vizsgálatok tárgya az omega3 zsírsavak jelentősége. A
halolajban, lenolajban megtalálható omega3 zsírsavak támogatják a baba
idegrendszerének egészséges fejlődését, de allergiát megelőző hatásuk is
feltételezett.
A szokásos szoptatás alatti multivitamin mellett tehát
javasolható az anyukáknak a probiotikum és az omega3 zsírsav kiegészítő
szedése.
Forrás:? webbeteg.hu
0 Megjegyzések