A gyerekeknél viszonylag gyakori problémát jelent az orrvérzés, sokszor elég hozzá az orrfújás, de felső légúti fertőzések során akár spontán is kialakulhat. Télen a fűtött helyiségek levegője kiszárítja az orrnyálkahártyát, ami begyulladhat, és vérezhet is.

Az enyhe orrvérzés legtöbbször magától eláll. Engedni kell, hogy a vér akadálytalanul kifolyjon az orrból, nem szabad visszaszívni, vagy lenyelni, mivel a légutakba kerülve légzési akadályozottsághoz  vezethet.

Elsősegély orrvérzés esetén

Először is nyugtassa meg a gyermeket!

A gyermek kissé hajtsa előre a fejét, közben Ön tegye a kezét a homlokára, így a vér akadálytalanul kicsepeghet a gyermek orrán. A vért fogja fel zsebkendővel vagy gézlappal, ezeket ne tegye a gyermek orrlyukaiba, csak finoman tartsa az orrnyílások elé! Ha nem áll el a vérzés, szorítsa össze az orrszárnyakat!
A gyermek tarkójára helyezzen hideg borogatást! Mivel ez gyorsan felmelegszik, gyakran cserélje, ameddig nem áll el a vérzés!

A vérzés többnyire néhány percen belül eláll. Ha egy kis vér esetleg rászárad a gyermek orrára, akkor nagyon óvatosan törölje le, de semmiképp se nyúljon a gyermek orrába, a zsebkendővel sem, mert újra elkezdhet vérezni!

Ha a vérzés nem áll el egy-két percen belül, vagy légszomj alakul ki, hívjon mentőt!
Amennyiben az orrvérzés rendszeresen előfordul, vigye a gyermeket fül-orr-gégész szakorvoshoz!

Az orrvérzés oka többnyire ártalmatlan, de magas vérnyomás vagy nagyon ritkán daganat is okozhatja.

Az orrvérzés okai – Súlyos bajra is utalhat?
Az orrvérzés a felső légutak spontán vérzései közül a leggyakoribb. Az orr nyálkahártyájának sajátos felépítése, artériás és különösen vénás erekben gazdag ellátottsága, elősegítik az orrvérzés gyakoriságát és ismétlődését. Az orrvérzés a traumás eredettől eltekintve, mindig következményes állapot. Ebből következik, hogy amikor kórokról beszélünk, azokat a betegségeket kell számba vennünk, amelyeknek az orrvérzés lehet az első tünete, vagy recidiváló megnyilvánulási formája.

Forrás: webbeteg.hu/