P. Erika 192 ezer forintért adta el a kaposvári Tescoban az aranyóráját és karkötőjét, ebből fizette ki B. Józsefet, aki K. Józseffel megölte Szita Bencét. A 11 éves fiú úgy tudta, bulizni viszik az erdőbe. A fiú nevelőapjának lánya P. Erika fia és Szita Bence nem jöttek ki egymással, lehet verekedtek is. A tárgyalás második napja.


12.19 13:20-kor kezdődik a tárgyalás
Három tanú meghallgatásával folytatódik.
12.10 Lehet-e szexelni?
A helyi vadásztársaság elnöke szóba elegyedett K. Józseffel, aki megkérdezte tőle, hogy lehet-e az erdőben szexelni? A vadász igennel felelt, ezért nem fürkészte jobban, hogy kik vanna a zöld Suzukiban. Annyit látott, hogy egy férfi ül a volánnál baseball sapkában, aki lejebb is csúszott a kormány mögött.  A vadász gyanút fogott, jelezte is társának, hogy furcsa, miért jönnének "októberben gruppenezni egy kis Suzukival". Ekkor hívta az egyik rendőr ismerősét, aki amikor a helyszínre ért, igazoltatta is.
12.04 Nem tudták meggyőzni a vadászt
Nem csak K., hanem B. József is győzködni próbálja a vadászt, pedig vele nem is találkozott. K. másodjára is szót kér, amire ironikusan "persze"-vel felel a bíró, ami kisebb kuncogást vált ki a nézőtéren. Mindenki feszülten figyeli K. szavait, de alig lehet érteni.
11.57 K. József tiltakozik, de hiába
K. József szerint nem vele beszélt H. István, a vadász, aki viszont határozottan állítja, hogy vele beszélt.
11.52 Az egyik vadász a teremben
Tanúként idézték be az egyik vadászt, aki felismrte a másodrendű vádlottat, kezet is fogott vele az erdőben. B. Józseffel viszont nem találkozott, messzebb volt és baseball sapkát viselt.
11.47 Kezdés előtt
a K. József körül álló négy rendőr és büntetés-végrehajtó kedélyesen beszélgetett, míg a férfi csüggetten nézett maga elé.
11.35 Szünet
következik, háromnegyedkor folytatódik a meghallgatás, aztán tartunk ebédszünetet.
11.27 Milyen ásó?
Azért idézték be S. Attilát, mert úgy tudták, hogy a másodrendű vádlott tőle kért ásót tavaly októberben. A meghallgatás során azonban kiderült, hogy nem ő adta oda, hanem a lánya. Ezután kisebb kavarodás alakult ki a körül, hogy a tanú visszakérte-e tőle az ásót vagy sem. K. József előbb azt állította, hogy tőle nem kérték vissza, majd később, egy szembesítés során kiderült, hogy valamilyen formában ez mégis megtörtént.
11.22 Szita anyja és Gyöngyi Lilla
Miután Gyöngyi Lilla, Szita Bence féltestvére befejezte a tanúvallomását, hátraült apjához, akivel szorosan átölelték egymást. Ezután Szita Bence anyja hátrafordult, elismerően és megnyugatótan bólintott a lány felé, akinek felajánlott egy zsebkendőt, Gyöngyi pedig elfogadta. Amikor Szita anyja odaadta a zsebkendőt, egymás nyakába borultak, valamit oda is súgdolóztak is, de nem tudni, hogy mit.
11.19 Két tanú nem jött el
Az egyik hölgy idős beteg, egyedül él, a másik pedig arra hivatkozott, hogy ápolnia kell az anyukáját, és nincs jövedelme, amiből fel tudna utazni.
11.15 Nyugodtabb Szita Bence anyukája
Szita Bence anyukája apátiába süllyedve hallgatta Gyöngyi Lillát, láthatóan valamivel nyugodtabb, de arca nem árulja el, mit gondol éppen.
11.11 Remegő kéz nélkül
Gyöngyi Lilla magabiztosan felel az ügyész és az ügyvéd kérdéseire is. Jobb kezének ujjain van egy kötés, de keze nem remeg, láthatóan nem hozzák zavarba a kérdések, pedig valószínűleg nem szólalt még fel ekkora téttel bíró ügyben..
11.06 Kép: Gyöngyi Lilla szúrósan néz.
11.02 Azt mondta, hogy Bence hazajön
A gyilkosság napján Gyöngyi Lilla látta, amint P. Erikát B. József keresi telefonon, korábban pedig K. autóját is látta a házuk előtt. Másnap kérdezte P. Erikától, hogy hazajön-e Bence, ugye csak egy barátjánál alszik, P. pedig  bőszen bólogatott.

10.57 Nem bírták egymást a gyerekek
A húszéves Gyöngyi Lilla szerint haragban áll P. Erikával. A lány szerint amikor együtt lakott a két család (Gyöngyiék és P-ék), akkor P. fia és Bence nem bírták egymást. Állítása szerint P. fia folyton hazudozott és mindig azt mondta otthon, hogy Bence megverte. Emiatt folyamatos feszültség volt otthon.
10.52 Vallomása közben
Gyöngyi Sándor lánya, Lilla már másodjára nézett hátra nagyon keményen P. Erikára.

10.45 Gyöngyi lánya a tárgyalóteremben
Ő is fontos tanú, állítása szerint egyik vádlottal sincs haragos viszonyban. Apja mereven figyel, miközben lánya vallomást tesz.
10.40 Gyöngyi ismerte B. Józsefet
Egy korábbi munkahelyén segítette betanítani, nem volt köztük szorosabb kapcsolat. A vallomása befejeztével Gyöngyi leült a sajtósok mögé, amíg elhaladt a sorok előtt, ismét szúrósan nézett a vádlottakra.


 Kép: Szita Bence édesanyja
10.29 Miért nem jelentették be az eltűnést?
Gyöngyi szerint a gyilkosság délutánján még beszélt P-vel, akinek nyugodt volt a hangja, nem lehetett sejteni, hogy mire készül. Később, csak hajnali negyed egykor tudott beszélni a nővel, akit csak sokadik próbálkozásra tudott elérni telefonon, miután többször fogalaltat jelzett és ki is volt kapcsolva. Gyöngyi a lányától hallotta, hogy Bence eltűnt, mikor tudott beszélni P-vel, mondta neki, hogy azonnal jelentsék be.

10.25 Nem jöttek ki egymással a gyerekek
Gyöngyi Sándor szerint Bence jó gyerek volt, viszont a lányával nem jöttek ki jól, ez vezetett akkora feszültséghez, hogy P. és Gyöngyi végül szétköltöztek. A gyilkosság napján P. behívta a gyerekek Kaposvárra, ő csak a hatórás busszal tudta volna beküldeni, de Bencének eszébe jutott a cég munkásbusza, amivel végülis beküldte. Gyöngyi állítása szerint szerette P-t, mert bízott benne.
10.17 Akkora csend van a teremben
hogy a légy zümmögését is lehet hallani. Ezekben a pillanatokban csak a bírósági jegyzőkönyvet gépelő hölgy klaviatúrájának csattogása hallatszik Gyöngyi beszédhangja mellett. A feszültség tapintható, B. József előbb lehorgasztotta a fejét, majd a levegőbe nyújtotta a lábait, amelyekkel továbbra is idegesen dobol. A bokájára szíjazott lakat egy pillanatra sem áll meg a levegőben.
10.14 B. József idegesnek tűnik
Gyöngyi vallomása során többször P. Erikára néz, izgágán mozgatja a lábait, folyamatosan csinál valamit a kezével, láthatóan alig tud megmaradni a széken.

B. József nagyon figyel 
10.10 Mindennapi feszültség
Gyöngyi szerint Bence miatt a mindennapok során feszültség volt a családban. A vallomás során a P. Erika két oldalán ülő büntetés-végrehajtásban dolgozó hölgyek is összesúgtak valamit.
10.04 Halkan beszél az egyik legfontosabb tanú
Gyöngyi Sándor, P. Erika korábbi élettársa olyan halkan beszél, hogy semmit sem hallani, csak néhány elkapott foszlányból lehet érteni, hogy Bence iskolai szerepléseiről mesél. A férfi kimérten beszél, közben Bence édeasanyja abbahagyta a sírást, és az előbb odasúgott valamit az őt kísérő férfinak.
09.57 Milyen gyerek volt Bence?
P. Erika korábbi élettársát tanúként hallgatja meg az ügyész. Arról kérdezi, hogy milyen volt a nevelt gyereke. Amikor a férfi bejött a terembe, szúrósan nézett korábbi élettársára, P. Erikára.
09.52 Hol van a DNS-em?
B. József kérdezi a bírót, hogyha ő bármit elkövetett, akkor hol van a DNS-e az elemlámpáról, miért nem találták meg a helyszínen? "Ezek mind olyan érvek, amelyek alátámasztják a mondanivalóját". B. szerint figyelmen kívül hagyták a térfigyelőkamerák felvételeit. A férfi arról panaszkodik, hogy sok olyan dolog van, ami nem fedi a valóságot. "Hogy tudjam bebizonyítani az igazamat, ha figyelmen kívül hagyják, amit mondok?"
09.50 B. József: Színjáték az egész
B. szerint az imént hallott sírás csak színjáték. B. azt mondja, hogy ő nem követett el bűncselekményt, elvitték azokra a helyekre.
09.46 K. József nem tud beszélni
De nem is akar - mondja teljesen torz hangon. A férfi a többieket hibáztatja a történtekért, állítása szerint ő csak belekeveredett ebbe az egészbe, de sajnos alig érteni, hogy mit mond. K. József szerint a szülők nem tudnak megbocsátani a történtekért, mert a halál után már nem lehet mit tenni. Állítása szerint nem volt lehetősége megakadályozni a történteket. A férfi könnyei őszintének tűntek.
09.42 K. József elcsukló hangon
De talán az elcsukló hang nem fejezi ki jól azt a hangszínt, amelyen az egyik vádlott válaszol a bírónak. Annyira sír, hogy nem lehet érteni, mit mond. Ez Szita édesanyjából is heves érzelmeket vált ki, arca szinte teljesen eltorzul a fájdalomtól összeszorult sírástól.
09.37 P. Erika nem kommentálja a vallomásait
A bíró felolvasta P. összes korábbi vallomását. A a nő két különböző vallomást tart fent egyszerre.
09.33 Szita édesanyja sír
Hosszú percek óta sír Szita Bence édesanyja. A vádlottak egy moccanás nélkül, rezzenéstelen tarkóval hallgatják P. vallomását a bíró felolvasásában.
09.30 Kép: A bíró korábbi vallomásokból idéz

09.23 Rá se bírt nézni a holttestre
P. Erika a Muskátli nevű kocsmából kifele jövet már tudta, hogy mi fog történni, de meg volt bénulva a félelemtől. B. és Bence elindult egy földúton, K. pedig egy ásóval a kezében követte őket. P. teljesen leblokkolt, sötét volt, pár másodperc múlva már nem látta őket. Pár perc múlva hallott egy nagy jajkiáltást, tudta, hogy "vége Bencének." B. annyit mondott P-nek, hogy ad egy zacskót, abba rakják bele a fiú minden ruháját. "Bence előttem feküdt, nem tudtam, hogy meghalt-e, rá se bírtam nézni" - idézi a bíró P. november 6-ai vallomását.
09.20 November 6-án a teljes igazat
P. Erika ekkor mondta el a "teljes igazat a rendőrségnek". P. Erika azt követően adta át az ékszereiért kapott pénzt K. Józsefnek, hogy azt mondta: "elrakja a gyereket". 29-én hívta B., hogy elérkezett a nap.
09.15 B. József utasította, hogy a szállóra menjenek
P. Erika szerint miután kijöttek az erdőből, a szállóra mentek, láthatóan össze volt fröcskölődve a férfi.
09.10 Bulizni mentek Bencével
P. Erika egyik korábbi vallomásában az szerepel, hogy B. József az erdő szélén azt mondta Bencének, hogy "gyere, gyere, megmutatom, hova megyünk bulizni".
09.08 Összefüggéstelen vallomások
A tanúkénti meghallgatások több száz, de talán több ezer oldalas dokumentumából olvas fel a bíró. Szinte követhetetlen fordulatokkal és ellentmondásokkal tarkított minden meghallgatott vallomása.
09.03 K. József Szita Bencével facebookozott
A bíró P. Erika korábbi vallomásaiból olvas fel részleteket. "Elmentünk a Tescoba, eladta az aranyórámat és a karkötőmet 192 ezer forintért." A nő vallomásaiban az is szerepel, hogy Facebookon váltottak üzeneteket Szita Bencével.
09.00 Hivatalnok, aki érte a mindennapjait
 P. ügyvédje szerint védencét megviselték a történtek. Korábban több alkalommal logikus magyarázatokat adott. Gyakorlatilag minden segítséget megkapott - mondja az ügyvéd, aki nem érti, hogy a nő miért nem kért korábban pszichológusi segítséget. Az ügyvéd hosszasan beszélt, majd a bíró felszólította, hogy kérdezzen is valamit a több perces teátrális monológ végén, amely során elvileg a vádlottat kellett volna faggatnia.
08.58 Valakinek felelősséget kell vállalnia
Az ügyvéd szembesíti P. Erikát saját szavaival, melyek szerint felelősséget kell vállalni a tetteinkért. P. ügyvédje szerint vannak az elmondottak "logikai szövetén vannak foszlások".
08.55 Szex vezette szégyenérzet
P. Erika minden lehetséges magyarázatot latba vet, szex vezette szégyenérzetre is hivatkozva állítja, hogy félt és félre vezette a hatóságokat és mindenki mást is.
P. Erika felel az ügyvédje kérdéseire
08.52 P. Erika titkokat tudott
P. Erika azzal védekezik, hogy az akaratát meghajlította a félelem. A vádlott ügyvédje kérdésére azt vallja, hogy az egyik rendőrségi hamis tanúzása során tudta, hogy B. József is az örsön van, de nem tudja megmondani, hogy honnan tudta, és azt sem, hogy milyen ügyben vitték be.
08.50 Miért hazudott a rendőröknek?
P. Erikát arról faggatja az ügyvéd, hogy miért nem mondott igazat a rendőröknek. A vádlott nem tudja feloldani azt az ellentmondást, hogy állítása szerint félt, mégsem segítséget kért a hatóságoktól, hanem hazudott nekik.
08.46 Hol találkozott először B. és K.?
P. Erika szerint B. és K. József szállón ismerkedett meg, de nem ismeri mélyebben a kapcsolatukat. P. Erika egyébként bánja, de tudja egyértelműen megmondani, hogy mit. A vádlott zavarosan beszél.
08.42 Neheztel Szita Bencére?
Az ügyész kérdésére reagálva P. Erika azt vallja, hogy nem neheztelt Szita Bencére. Más kérdésre azt mondja, hogy K. József előtt fél szóval sem szidta az áldozatot.
08.39 Bevezették a tanúkat
Szoros rendőri őrizettel bevezették a vádlottakat. A bíró szerint szakértők meghallgatása mellett ma talán négy előtt véget ér a tágyalás.
08.35 Csúszás van
Fél kilenckor kezdődött volna a tárgyalás, de valamiért csúszás van. A tárgyalóteremben feszült figyelemmel várják az emberek a kezdést, főleg sajtósok vannak jelen.
08:24 Mi történt az első tárgyalási napon?
Többször is elsírta magát a bíróságon a Szita Bence megölésével vádolt egyik férfi a tárgyalás első napján, hétfőn - derült ki a sonline.hu tudósításából. K. József a vallomása során többször is összezavarodott, ügyvédje szerint azért, mert a tárgyalás előtt gyógyszert vett be.
K. József szerint ő 2012 októberében csak azért ment ki P. Erikával és B. Józseffel az erdőbe, hogy lefeküdjenek a nővel, szó sem volt arról, hogy meg fognak ölni valakit. K. sokként írta le, ahogy vádlott-társai a gyerekkel bántak, "nem tudom, melyik volt a nagyobb állat" - mondta. K. Állítása szerint egészen addig nem is látta Bencét, míg oda nem húzták, ahol a sírt meg kellett ásnia.
K. József részletesen beszélt a gyilkosságról is. K. szerint B. József háromszor belevágta a még élő kisfiú arcába az ásót. "Csend volt az erdőben, de értse meg ügyész úr, nem tudom elmondani, szavakkal ezt nem lehet elmondani. Aztán B. kétszer belerúgott a gyerekbe, és azt mondta: nem fogsz könnyen megdögleni, kutya! Eközben P. Erika világított, s fogta a gyerek bokáját" - mondta a férfi.
A gyerek magatehetetlen volt, de még élt. Látszott, érzi a fájdalmat. Meg lehetett volna még menteni. Aztán Jóska megunta Erika szöszmötölését, levetkőztette a gyereket, közben elküldte Erikát a kocsijához, hogy hozza a zsákot. Jóska leguggolt, és a késsel nekiállt karistolni a kisgyereket. Én közben ástam. Olyan hang jött, mint amikor a kutya elkapja a kis őzikét."
K. szerint ő később visszament, hogy kiássa a kisgyereket, és kórházba vigye, de már nem találta meg a sírját, négy nappal később pedig vallomást tett a rendőrségen, azért nem korábban, mert féltette a lányait B.-től.
Fotó: Tuba Zoltán (origo)