Idén is világszínvonalú zenei élményt kíván nyújtani közönségének a Kaposfest, mely 2013. augusztus 13-19. között látja vendégül a klasszikus zene legjelentősebb képviselőit; egy hét alatt 35 szólista látogat Kaposvárra a világ minden tájáról, a közönség pedig 14 koncertet hallhat a barokktól napjainkig. Európa legfiatalabb komolyzenei fesztiválja egy-egy műből kiindulva tematikus programokkal bővül és a fesztivál-párnának köszönhetően a diákok egy jegy áráért bármelyik koncertet meghallgathatják, akár a színpadról is.
A kontraszt dominált a IV. Kaposfest programjainak kidolgozása során, így fordulhat elő, hogy egymást követően, időben távol álló műveket hallhat a közönség. Kokas Katalin művészeti vezető szerint a lényeg a dinamika, és hogy a fülnek kellemes legyen az összhatás. Emellett az is rendkívül fontos a szervezők számára, hogy a próbák, illetve a fellépések úgy következzenek, hogy a művészek is meg tudják hallgatni egymást, a koncertezés mellett pihenést jelentsen számukra Kaposváron tartózkodni.

A fesztivál olyan jeles művészekkel örvendezteti meg közönségét, mint Alina Ibragimova, Alexander Bouzlov, Knut Erik Sundquist, Jose Gallardo, Nicolas Altstaedt, Szakcsi Lakatos Béla, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás. Bolyki György fesztiváligazgató elmondta: nemcsak világszínvonalú zenei élményt kívánnak nyújtani, hanem izgalmas kísérőprogramokkal is készülnek. Az idei fesztivál különlegességeként így egy-egy klasszikus zenei műből kiindulva tematikus napokat tartanak. A Kaposfest megnyitóját követően, augusztus 14-én például a szenvedélyes életviteléről is elhíresült John Dowlandra emlékeznek: lesz tánctanulás a város utcáin és főterén, éjjel pedig fülledt szórakozásra invitálják a résztvevőket a Kaposfest Casino-ban. Augusztus 15-én a közönség Segal Viktor mesterszakáccsal elkészítheti és meg is kóstolhatja Rossini legfinomabb receptjeit „A gyomor a legnagyobb karmester” napon. Augusztus 16-a a szórakozás és a kikapcsolódás jegyében telik: ejtőzéssel és csobbanással a Kaposvár plázson, valamint kirándulással. A múltidézés szellemében Vásáry Tamás a rá következő napon mesél majd a közönségnek arról, milyen szerelmi tanácsokat kapott annak idején Kodálytól, késő este pedig egy különleges koncert keretében Karády Katalin és a Blues Brothers emlékét idézik meg. Szakcsi Lakatos Béla egy-egy klasszikus zenei mű témájára improvizál augusztus 18-án, amikor a közönség is lehetőséget kap majd az együtt zenélésre. A nagy szerencsejátékos hírében álló Mozartra a fesztivál utolsó, Szerencsejátékosok napján emlékeznek, melynek keretein belül este mindenki együtt mulatozhat a művészekkel, kipróbálva mindenféle szerencsejátékot.

A diákok számára ismét különleges kedvezménnyel készültek a szervezők, hiszen ezúttal is lesz fesztivál-párna, melynek köszönhetően a fiatalok egy jegy áráért bármelyik koncertet meghallgathatják, feltéve, ha találnak maguknak helyet. Kokas Katalin szerint nincs még egy olyan családias fesztivál a világon, ahol kisebbek a színpadon ülve, néma csendben hallgatják végig a műveket.

forrás: kultura.hu