Szalay Lajos kétszázötven grafikáját állítja ki a budapesti Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (Kogart) szombattól a szecsuáni Csungkingben, a Három-szoros Múzeumában.


A múzeum évente mintegy kétmillió látogatót fogad, a tartományi jogú nagyvárosban magyar képzőművészeti kiállítást eddig még nem rendeztek - tájékoztatta az MTI-t pénteken az alapítvány.

Közleményük szerint a Kogart gyűjteménye több mint hatszáz darabot őriz Szalay Lajos grafikáiból, és jelenleg ez a kollekció adja a legteljesebb áttekintést a művész munkásságáról.

Külön értéke a gyűjteménynek az a félezer rajz, amely a közelmúltban került elő a művész hagyatékából; ezeket leánya őrizte meg San Diegó-i otthonában, miután Szalay Lajos vándorlásai során mindenfelé magával vitte őket mint életének nélkülözhetetlen "dokumentumait".

A grafikák 2009-ben a művész születésének századik évfordulója alkalmából rendezett gyűjteményes kiállításra tértek haza Budapestre.

A Kogart emlékeztetett arra, hogy az alapítvány három hónapon belül már a harmadik külföldi kiállítását nyitja meg, a napokban ért véget például a Csernus Tibor munkásságát nagy sikerrel bemutató kiállításuk Nyizsnyij Novgorodban.

forrás: hirado.hu