Ma kezdődött az első tárgyalása annak a polgári pernek, amelyet jó hírnév megsértése miatt indított a Budapesti Fegyház és Börtön Stohl András színész és Szalai Vivien újságíró ellen a Magyar börtönpokol című könyvük miatt. A színész állítja, csak az igazság jelent meg a könyvben.


Stohl András és Szalai Vivien együtt érkeztek a bírósági meghallgatásra, mely során a törvényszék azt tárgyalta a Börtönnapló című közös könyvük megsértette-e a Budapesti Fegyház és Börtön jó hírnevét. Szalai fekete ruhában, Stohl azonos színű öltönyben érkezett az első tárgyalásra, amit hatalmas médiaérdeklődés övezett.
Az újságíró és híresség feszülten ült a tárgyaláson, melyen keresztkérdésekkel bombázták őket. Azonban Stohl végig állította, minden szaváért vállalja a felelősséget, elmondása szerint minden igaz, ami a könyvben megjelent.
Szalai Viven vallomásában elmondta, a könyvben csak stilizáló, szerkesztői munkát végzett. Az írónő szerint épp ezért őt, semmilyen - pláne anyagi - felelősség nem terheli. Szalai nem is érti miért került a neve a könyv borítójára. - Ez egy riportgyűjtemény, börtönnapló. Nem tudom miért az én nevem lett feltüntetve rajta. Nem volt beleszólásom a borító készítésébe - mondta a könyv szerzőjeként jegyzett újságíró.
A tárgyalás négy órakor véget ért, a per októberben folytatódik tanúmeghallgatásokkal.
Fotó: Végh István
Mint ismert, a Stohl András öt hónapos börtönélményeit összefoglaló kötet kiverte a biztosítékot a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságánál, amely feljelentést tett: szerintük ugyanis a kötetben számos valótlan állítás szerepel, amely hamis színben tünteti fel a szervezetet és dolgozóit.
A bv keresete szerint a tavaly ősszel megjelent könyv hátrányosan érinti a felperes társadalmi megítélését is, ezért arra kéri a törvényszéket, hogy kötelezze nyilvános bocsánatkérésre és ötmillió forint megfizetésére az alpereseket, és elvárja a kötet betiltását is.
Mint ahogy a Bors korábban beszámolt róla, a bv a polgári mellett büntetőeljárást is kezdeményezett Stohl András és a könyv szerzője ellen. A Nem­zeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Osztálya nyomoz a rágalmazás miatt indított ügy­ben, amelynek vége akár két évig terjedő szabadságvesztés is lehet Stohl számára.