Külső védőköpenyünket sok-sok károsító hatás éri kívülről ráadásul a belső szervi zavarok is gyakran okoznak rajta kisebb-nagyobb elváltozásokat. Lássunk, melyikkel mit lehet tenni, hogy megszűnjön, és szebbek lehessünk.

Mindenki álma a tökéletes bőr. Próbáljuk is sminkkel, barnítókrémmel, szoláriummal, különböző ápolókkal, masszázzsal, kozmetikai kezelésekkel elérni – ám sokszor hiába minden fáradozás.
Főleg, ha az elváltozásoknak genetikai vagy hormonális okai vannak. Most ismerkedjünk meg a három leggyakoribb, és sajnálatos módon legmakacsabb bőrelváltozással!

Akne
A szervezet hormonháztartásának változása kamaszkorban könnyen vezethet a bőr minőségének változásához – sőt, komoly bőrtisztulási gondokhoz is. Persze a bőr tisztátlansága felnőtteknél is okoz gondot, s nőknél gyakrabban, mint férfiaknál.

A túlzott faggyútermelés például seboreás bőrfelszínhez vezethet, az elszarusodási folyamat zavara pedig mitesszereket okozhat. Ezek könnyen begyulladhatnak, és gennyes pattanásokká növekedhetnek. A folyamat végeredménye az akne. A faggyúmirigyek rendellenességéből így alakulhat ki maradandó heg, ami felépítésében és összetételében különbözik az őt körülvevő szövetektől. A hegesedett szövet rostanyaga – a kollagén – kevésbé rugalmas, így a szövet összehúzódik, megkeményedik.
Egyébként időnként mindenkin megjelennek tipikus aknés pattanások. Egyesek eleve úgy születnek, hogy hajlamuk van az akne valamelyik típusára. Ha mindkét szülő szenvedett tőle, akkor az akne kialakulásának esélye gyermeküknél 50%!

Az akne együtt járhat múló vagy krónikus stresszel, mivel az izgalmak, a feszültségek befolyásolják a hormontermelést.

Fontos tehát kerülni a stresszt!
A nyílt mitesszerek felszínére a faggyú és elhalt bőrrészecskék mellett a napi por is lerakódik. A kitágult szőrtüszőnyílásokat ezért ki kell tisztítani, de nem mindegy, hogy ki és hogyan végzi el ezt. Szakképzett kozmetikusra érdemes bízni a feladatot.

Amit mi is megtehetünk: naponta kétszer érdemes megmosni az arcot valamilyen illatszermentes, nem allergizáló, bőrbarát, tehát 5,5-ös pH-jú tisztítószerrel.

Tudta? A lúgos szappan a bőrfelület túlzott zsírtalanítása révén végső soron fokozza a faggyútermelést, és mellesleg a faggyúmirigyek kivezető járatának elzáródásában is vétkes. Ehelyett inkább arctisztító tej és tisztítókrém vagy lúgmentes lemosógél ajánlható.

TIPP: a simogató mozdulatokkal felvitt lemosószereket langyos vízzel öblítsük le! A lemosó felvitelekor kerülni kell az erőteljes dörzsölést! Minden erős nyomás, dörzsölés csak fokozza, terjeszti a gyulladást. Ha az arcbőr megizzad, iktassunk be egy ráadásöblítést langyos vízzel!

Ezenkívül ne engedjük, hogy a haj az arcba lógjon! Óvjuk a bőrünket az erős hidegtől, melegtől, a tűző napsütéstől!

FIGYELEM! Általában nem tanácsos a pattanást kinyomni, különösen, ha mélyen van.
Ha a gondos ápolás ellenére 2 hónap elteltével sem javul a helyzet, netán rosszabbodik, nem kerülhető el a bőrgyógyász. Ugyancsak így járjunk el, ha nagyon zavaró az aknék jelenléte, vagy bőrünk hajlamos a hegesedésre, esetleg a pattanások fájdalmasak!

Noha az akne mindennapos jelenség, mégis jobb, ha a diagnózis után az orvos dönti el, hogy kozmetikusi, orvosi segítségre vagy mindkettőre szükség van!

Cickafarkos arcpakolás
Zsíros, pattanásos, mitesszeres bőrre ajánlott. Kitisztítja a pórusokat, szabályozza a faggyúmirigy-működést. Hetente 1-2-szer ajánlott használni.
Hozzávalók:
— kis csésze cickafarklevél/virág
— 2 csésze tisztított víz
— 1 doboz natúr joghurt
— 1 evőkanál zabliszt

Forrázzunk le a cickarakat annyi vízzel, hogy ellepje, hagyjuk állni 8-10 percig, majd szűrjük le, és ha kihűlt, keverjük össze a joghurttal és a zabliszttel! A szem és száj kivételével vigyük fel az arcra, hagyjuk fenn 15-20 percig, majd langyos vízzel mossuk le!

Festékfoltok
A festékfoltoknak sok fajtája létezik. Lehetnek:
-barnás foltok az arcon, amit hormonális változások idéznek elő terhesség vagy menopauza során
- „parfümfoltok” a dekoltázson
- időskori foltok a kézfejen
- pigmenthiányos, fehér foltok.

Pigmentfolt persze az anyajegy, a májfolt, a lentigo, a vitiligo is. Leggyakrabban a nőknél, 40 éves kor felett fordulnak elő, mivel ilyenkor a melanociták, a festéktartalmú sejtek már túl lassan osztódnak. Így ahelyett, hogy egyenletesen eloszlanának, egy helyen gyűlnek össze.

TIPP: kitartó krémezéssel – speciális, gyógyszertárban kapható készítmények segítségével – elérhetünk némi eredményt – de nem biztos, hogy véglegeset. Ugyanakkor manapság olyan lézeres megoldásokat is hirdetnek, melyekkel végérvényesen meg lehet válni foltjainktól.

FONTOS! Ha sokat tartózkodunk az utcán, naponta többször kenjük be arcunkat fényvédő krémmel, és csak este mossuk le! Kerüljük déli órákban a napozást, erős napsütésben hordjunk széles karimájú szalmakalapot vagy napernyőt!

A gyógynövényekkel történő hámlasztásos eljárással olyan bőrproblémákon – hiperpigmentáció, hipopigmentáció, napfény okozta károsodások – is tudnak segíteni, melyeken a hagyományos kozmetika egyáltalán nem.

A bőrfolt halványító kezelésekhez általában alfahidroxisavakat, gyümölcssavakat, glikolsavat használnak. Ezekkel eltávolítható az elöregedett hámréteg, a bőr felfrissül, megfiatalodik. Mivel az ilyen kezelés hatására fényérzékennyé válik a bőr, a kúrát késő ősszel, vagy télen érdemes elkezdeni.

FIGYELEM! Az erős napfény, a szolárium fokozhatja a már meglévő pigment zavarokat.

Péter rakjon ide be valamit keretesként a Medskináról aztán azzal együtt elküldeni a doktornőnek

Terhességi csíkok
A terhességi csík azaz a stria a bőr hírtelen nyúlásakor alakul ki, s valóban csík formájú elváltozás. Ilyenkor a bőr strukturális támasztékául szolgáló kötőszövet középső része elszakad. S, hogy mikor alakulhatnak ki striák?  Megtörténhet hirtelen súlygyarapodást, vagy súlyvesztést követően, avagy testgyakorlatok végzése során előforduló bőrfeszüléstől. Terhességkor általában a 3. trimeszter idején jelentkeznek a terhességi csíkok: kezdetben lilás-vörös színűek, később elhalványodnak, gyöngyházfényűekké válnak. Az esetek nagy részében a hason, a csípőn, a combon illetve a mellek területén találhatók.

TUDTA? A striák kialakulásában genetikai hajlam is közrejátszhat. Sajnos ez a fajta „szépséghiba” nem megelőzhető, nem elkerülhető, legfeljebb mértéke csökkenthető. Megelőző csodakrém sem létezik, mégis érdemes kencéket használni, hogy a bőr rugalmas maradjon, s ne szakadjon tovább. A krémeken kívül vannak speciális „striaűző” szépészeti beavatkozások is, ilyenek a:
-vákuum kezelés
- testcsiszolás - csökkenti a csík mélységét
-villanófény
-lézeres kezelés
- mezoterápia


Az utóbbi kettő lényege, hogy hyaluronsavat és rugalmasító kollagén stimuláló anyagokat juttatnak a bőrbe, így pótolják a szövethiányt.

Forrás: ideal.hu