A statisztikától és a vállalat nagyságától függően a legfelső vezetés 6-20 százaléka hölgyekből áll, sőt a középszintű vállalatoknál a középső vezetői szinten ez az arány magasabb 20 százaléknál. Egy vizsgálat szerint minden harmadik nő, aki pályájának felfelé ívelő szakaszán tart, panaszkodik az általános előítélet miatt. Ez elsősorban a több mint 1000 főt foglalkoztató nagyvállalatokra igaz. Egy reprezentatív körkérdés alapján a népességnek csak 21 százaléka véli úgy, hogy a nőknek szakmájukban ugyanolyan esélyeik vannak, mint a férfiaknak.

HOGYAN JUTNAK FELJEBB A NŐK?

Gyakran halljuk: a gyermekek születése után az előléptetésről akár le is mondhat az ember.
A nők esetében a karrierhez gyakran csak a hálószobán keresztül vezet az út. A legmagasabb állások a férfiaknak jutnak. Mi igaz ezekből az állításokból?


1. A nők bármire képesek az előbbre jutásért
Szinte minden férfi, és főleg minden nő ismer olyat, aki "valakinek az ágyán keresztül jutott magasabb polcra". A legmakacsabb és legdurvább előítéletek egyikéről van szó, ami persze a férfiakat sem kíméli azóta, mióta egyre több főnöknő van. Amint egy férfi támogatja kolléganőjét, rögtön viszonyt feltételeznek közöttük. Bizonyíték azonban szinte soha nincs. A híresztelések oka leggyakrabban az irigység vagy a rosszindulat, a pletykálkodás igénye. Nincs is izgalmasabb dolog, mint kitárgyalni az iroda falai között zajló intimitásokat! Különösen akkor, ha a kolléganő félreérthetetlenül a főnökkel flörtöl. Szexuális ajánlatok természetesen előfordulnak. Egyik-másik hölgy bizonyosan beadja a derekát, talán van is némi hajlama rá. Engem is meghívtak már párszor gyertyafényes vacsorára. De a szelíd visszautasítás soha nem volt negatív hatással a feladataimra. Ilyen esetekben a lehető legjobb hozzáállásként mondhatjuk: kérdeznie, kérnie bárkinek szabad, ám nemet mondani is. A nemet pedig diplomatikusan kell értésre adni.

A hálószobán keresztül megvalósított karriert elsősorban gyanúsításnak könyvelhetjük el. Effajta munkahelyi kapcsolatokat inkább főnök-titkárnő felállásban ismerünk, ami a titkárnő számára a karrier szempontjából semmiféle előnyhöz nem vezet. Egy igazi karrierista nő nem gondolhatja komolyan, hogy "ágyjelenetekkel" célhoz érhet. Ha mégis, akkor valószínűleg túlságosan ostoba ahhoz, hogy vezető szerepet tölthessen be. Hiszen ezzel hatalmas kockázatot vállal. A túlzott "összemelegedés" után valószínűleg óriási távolságtartás következik. Na és később? Egyikük kilép a vállalatból vagy pozíciót vált, és ez többnyire a nő. Puszta számításból ágyjelenetbe bocsátkozni olyan vállalkozás, ami szinte sohasem jön be.


2. A gyerekek útját állják a karriernek
A legjobb állást betölteni, és emellett a családra és saját magunkra elegendő időt szánni egyszerűen képtelenség. A gyermek és a karrier azonban nem feltétlenül egymást kizáró dolgok. Inkább arról van szó, hogy a gyermektelen nőkhöz képest a családanyák sokkal kevésbé kívánkoznak magasabb beosztásba. Az előléptetésre vágyók közül csupán 5-6 százalék érezte, hogy a családalapítás visszavetette szakmai fejlődését. Ráadásul minél magasabb egy pozíció, annál nagyobb a gyermekes nők részesedése. A legfelső szinten 60 százalék, és 45-45 százalék eggyel, illetve kettővel alacsonyabban.

A megkérdezett 30 női vezető és vállalkozó is egyértelműen cáfolta a fenti állítást. Kétségkívül azt ők is fenntartják, hogy az előmenetelhez esetükben különösen nagy szervezési készségre, rugalmasságra és határozottságra van szükség. Az egyik nagyvállalatnál dolgozó vezető hölgy azért építhette ki karrierjét, mert fia internátusba járt. Egy másik óriási bérelt házából kiadott egy részt egy gyermekeit egyedül nevelő anyának, aki aztán saját három gyermekéről is gondoskodott. Mit tanácsolhatnánk előrejutásért küzdő anyáknak? Szervezzük sajátosan, nagyon rugalmasan a gyermeknevelést. A meghallgatáson meséljünk a nagyszerűen bevált saját modellünkről, de azt se titkoljuk el, hogy súlyosabb betegség esetén mindenképpen szeretnénk gyermekünk mellett maradni. Különben nem leszünk hitelesek. Segíthet a lelkiismeret-furdaláson, ha egy hónapon keresztül feljegyezzük a napi tevékenységünket. A gyermekekkel töltött időket például sárgával jelöljük meg. Utólag látni fogjuk, hogy ez tulajdonképpen nem is olyan kevés! Ebből ismét sikerül erőt meríteni.

3. A legjobb állások kizárólag a férfiaknak szólnak
Éppen most, amikor az emocionális intelligencia (EQ) mindenhol tetszést arat, a nők a legjobb állások esélyesei. Persze csak ha akarják és törekednek is rá. Nem éri meg arra várni, míg valaki észreveszi, mennyire jók vagyunk. Ne titkoljuk el, hogy feljebb szeretnénk jutni a ranglétrán! "A nőknek sokkal gyakrabban kellene vezető pozíciókra pályázniuk, mint panaszkodni amiatt, hogy csak a férfiak esélyesek. 90 százalékban férfi vezetőkkel dolgozom, mert hiányoznak a női pályázók. Én nagyon szívesen változtatnék ezen" - mondja egy nagyvállalat humánpolitikai osztályvezetője. A tanulmány szerint a vezetői réteg 70 százaléka vallotta be, hogy feletteseik megkülönböztés nélkül támogatták törekvéseiket. A férfiak közül kétségkívül jóval többen akarnak előrejutni, mint a nők körében. Utóbbiak gyakran mondogatják: nem akarok ennél többet. Néha már ezt is alig bírom.

4. A nők és a vezetői képesség
A kompromisszumkészséget és az érzékenységet könnyen sorolják egy vezető gyengéi közé. A kutatók szerint ez is csupán a korszellemtől függ. Hiszen idővel keresetté vált a csapatmunka, a szociális kompetencia, az együttműködési és motiváló képesség. Ebben a nők ugyancsak gyakorlottak, még ha az említett tanulmányban semmilyen konkrét utalás nincs arra vonatkozóan, hogy sajátosan a nők rendelkeznének "szelíd szakértelemmel" (soft skills). A feltűnő inkább az, hogy főleg a legmagasabb pozíciókat betöltő nők viselkednek gyakrabban parancsolóan bizonyos szituációkban, mint a férfiak. Talán azért, mert félnek attól, hogy gyengének találják őket. Szinte mindegyik megkérdezett női vezető úgy vélte, hogy a vezetői készség a jellemtől függ és nem a nemtől. A karrierépítőknek a delfinstratégiát javasolják. A "delfinek" kollégáiktól tiszteletet követelnek, nem pedig engedelmességet. Tudják, hogy a hűségért meg kell dolgozniuk, érdeklődnek a vállalat eredményei és a nekik dolgozó munkatársaik felől.

5. A nők nem akarnak főnöknőt
A megkérdezett nők közül minden negyedik rosszabbnak tartja az együttműködést a főnöknővel, mint a főnökkel. Többek között a rivalizálást, az irigykedést és a féltékenységet, a bizonytalanságot és a határozatlanságot, a könnyű sértődést, a túlzásba vitt keménykezűséget, a kommunikációs készség és a pontos utasítások hiányát vetik a szemükre. A probléma azonban az, hogy a nők sokszor egészen más, sőt nagyobb igényeket támasztanak a főnöknővel szemben, mint férfi felettes esetében. Legyen szolidáris, együttérző és megértő, ne érvényesüljön túlságosan és legyen visszafogott. Ha nem az elvárásoknak megfelelően viselkedik, kudarcot vall. Hogy valakit elfogadnak-e, az a felettes önbecsülésétől függ, akár férfi, akár nő az illető. Minél stabilabb ez a tulajdonság, annál jobb mindenkinek.

6. A nőknek kétszer olyan jónak kell lenniük, mint a férfiaknak
A tanulmány igazolta, hogy a karrier útjában állnak a vezető pozícióban levő nőkkel szembeni előítéletek. A férfiak nem bíznak a nők képességeiben, teljesítményeiket nem ismerik el, ebből adódóan a hölgyek szinte kényszernek érzik, hogy még többet nyújtsanak. Egy hatalmas számítástechnikai vállalatnál kérdezősködtem, meséli egy vállalati tanácsadó, hogy megtudjam, mi a mérvadó tényező egy dolgozó előmeneteléhez. Kiderült, hogy 60 százalékban az számít, mennyire ismert valaki az üzemben, és csak 10 százalékban érdekes munkája minősége. Az ismertség legjobban kapcsolatok függvénye. Ügyfelekkel, más vállalatok kollégáival együtt étkezni szintén fontos része az üzletnek. A kapcsolatok finom hálójának szövéséhez pedig inkább a nők értenek.

7. Akarnak-e a nők egyáltalán előbbre lépni?
Sokszor hozzáállás kérdése csupán, hogy egyesek kihívásnak tekintik azt, ami másoknak leküzdhetetlen akadálynak tűnik. Sokan egyáltalán nem akarnak felfelé ívelő pályát, mert úgy gondolják, ehhez nem elég jók. A férfiak önbizalma erőteljesebb, mint a nőké. A gyengébb nem hajlamosabb a csüggedésre, és ez egyszerűen elsodorhatja igazi esélyeiket.

ÖNBIZALOMNÖVELŐ MONDATOK


Értékes emberi lény vagyok. Mindig megkövetelem a nekem kijáró tiszteletet. Erős vagyok. Támogatom a nöket. Bátran szót emelek a saját érdekemben. Korlátokat emelek magam köré, amelyeket mások tiszteletben tartanak. Amikor szükségét érzem, kinyitom a számat. Megállok a lábamon. Minél nyitottabb vagyok, annál nagyobb biztonságban tudhatom magamat. Önbecsülésem igen erős. Olyan asszony vagyok, aki segíteni tud a többi asszonyon. Erős energiatartalékokkal rendelkezem. Magam irányítom a sorsomat. Szeretem és tisztelem magamat.

Forrás: ideal.hu