Magyarországon 2009 május 8. és június 20. között több mint 3000 településen végez kistérségi lakossági egészségfelmérést az ÁNTSZ Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központja. Az adatfelvétel során közel kétszázezer 18 éven felüli személyt kérdeznek meg az interneten keresztül. Részletes adatokat gyűjtenek a Magyarországon élők egészségi állapotáról, életmódbeli szokásairól és más, az egészségi állapotot befolyásoló körülményekről. A megkérdezettek nagy száma lehetővé teszi, hogy nemcsak az országról összességében, hanem egy-egy kistérségről is képet kaphassanak a szakemberek. Május 23-ig az úgynevezett főpróba zajlott, a kérdőívet pedig június huszadikáig tölthetik majd ki a felmérésben résztvevők.

Internetes felmérés az egészségről

A felmérés adatainak birtokában olyan népegészségügyi programokat lehetne készíteni, amelyek elősegíthetnék a lakosság egészségének hosszabb távú megőrzését és az egészségben eltöltött életévek meghosszabbítását. Az új adatok alapján meg lehet majd ítélni, hogy megfelelő szintű-e az egészségügyi ellátás egy-egy kistérségben, illetve, hogy az egészségügy mely területein van nagyobb szükség fejlesztésekre.

Tudományosan igazolt tény, hogy a lakosság egészségét számos, egymással összefüggő tényező határozza meg, a különféle kockázati tényezőktől az egyén társadalmi-gazdasági helyzetén keresztül az egészségügyi ellátás színvonaláig és hozzáférhetőségéig. Ezek a bonyolult összefüggések csak gondosan megtervezett és megfelelő színvonalon végrehajtott kutatásokkal tárhatóak fel. A világ fejlett államaiban - többek között az Európai Unió több tagországában is - évtizedek óta végeznek rendszeres egészségfelméréseket, mert felismerték, hogy ezek rendkívül fontos adatokat szolgáltatnak a nemzeti kormányok és az egészségügyi vezetők által hozott döntésekhez.

Magyarországon 2003-ban volt utoljára Országos Lakossági Egészségfelmérés. Azóta lehetőség nyílt rá, hogy a szakemberek szélesebb körben és a korábbinál költséghatékonyabb módon gyűjtsenek adatokat az egész ország összes kistérségére vonatkozóan: az interneten beküldött válaszok gyorsan, pontosan, kényelmesen és közvetlenül az adatbázisba kerülhetnek anélkül, hogy kérdezőbiztossal kellene időpontot egyeztetni.

Forrás: ÁNTSZ Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ
bb távú, illetve versenyszerű biciklizés, az úszás, valamint a korcsolyázás. Kíméletesebb sportnak minősült ezzel szemben a séta, a kisebb távú biciklizés, illetve a golf. A szakemberek a különböző házimunkákat is testmozgásként vették számításba: intenzívnek tekintették a kimerítő kerti munkálatokat és a bútormozgatást, míg lazábbnak a takarítást, a levélgereblyézést, a gyomlálást és a zöldségek vagy gyümölcsök pakolását.


A házimunkákhoz való szülői hozzáállás nem várt módon befolyásolta a gyerekek saját hozzáállását és sporttevékenységét. "A takarítás és a mosás a fiúk esetében alacsonyabb csapatsport-részvétellel és több tévénézéssel társult" - hoz egy meglepő példát Anderson. "Bár erre még nem találtunk egyértelmű magyarázatot, az látszik valószínűnek, hogy mivel az aktívabb fiúgyerekek több időt töltenek a szabadban és kevesebbet bent, ha mégis a házban kényszerülnek maradni, az elvonja őket a barátokkal űzött szabadidős sporttevékenységektől. A fiúk rendszerint osztották szüleik véleményét a megerőltető házimunkák - például a kerti munkák - fontosságát illetően, de a lányok nem. Ez pedig abból adódott, hogy a szülők szerint a lányoknak nincs helye ezekben a munkákban, de a lányok szerint igenis van."

Kinek való a megerőltető házimunka?

A testmozgáshoz - úgy a sporthoz, mint a házimunkához - való hozzáállás nem bizonyult függetlennek a demográfiai és etnikai helyzettől. A spanyolajkú szülők szerint se fiúnak, se lánynak nem való a megerőltető házimunka. Ugyanakkor minél több gyerek volt a háznál, annál inkább szánt nekik részt a család a házimunkából. A magasabban képzett családok másrészről - akik egyben jobb anyagi státuszuk révén megengedhették maguknak, hogy a házimunkát fizetett alkalmazottakkal végeztessék - nem sokra tartották a testmozgás ezen formáját.

A spanyol származású szülők csak fiaikat bátorították a keményebb csapat- és egyéni sportokra, de lányaikat nem. Az afroamerikai lányok - de nem a fiúk - körében nem örvendett nagy becsületnek a könnyű testmozgás (például az alkalmi kerékpározás), és kiderült, hogy mind a fekete srácok, mind a lányok többet tévéznek más etnikumokhoz képest.

A magasabban képzett szülőkre jellemző volt, hogy fiaiknál nagy hangsúlyt fektettek a keményebb és könnyebb egyéni és csapatsportokra, lányaikat azonban nem különösebben sarkallták ezekre. A sokgyerekes családokban viszont több figyelem jutott arra, hogy a lányok is mozogjanak.


"A csapatsportokban való részvétel, különösen ha a keményebbekről beszélünk, kézzelfoghatóan csökkenti a fiúk és a lányok médiafüggését és az aktivitás felé tereli őket" - hangoztatta a nyilvánvaló tanulságot Anderson. - "Szülőként mindenképpen ajánlatos pozitívan hozzáállnunk gyermekeink bármifajta sporttevékenységéhez, továbbá érdemes tudatosítanunk, hogy esetenként a lányok is szívesen részt vesznek ezekben."

Forrás: origo.hu