Egy amerikai felmérés szerint azok a gyermekek, akiknek szülei rajonganak a csapatsportokért, maguk is gyakrabban öltenek mezt, és kevesebbet bámulják a tévét vagy ülnek a számítógép előtt. A kutatásban nemcsak a hagyományos sporttevékenységeket vették számításba, hanem a sétát, a golfozást, illetve a különféle nehézségű házimunkákat is, mint amilyenek a kerti munkák vagy az egyszerű takarítás.

A fiúkat inkább biztatják a szülők

A Baylor College of Medicine (Houston, Texas) és a Duke University (Durham, Észak-Carolina) kutatói tizenkét houstoni iskola 433 negyedikes-ötödikes diákját, valamint szüleiket (összesen 681-et) kérdeztek. A válaszokból kiderült, hogy azoknak a szülőknek, akik a nevelésben hangsúlyt fektetnek az intenzív mozgással járó sportok fontosságára, aktívabbak a gyerekei. Ezekben a családokban a fiúk és a lányok egyaránt kevesebb időt töltenek a tévé és a számítógép előtt. Abban már különbség mutatkozott a nemek között, hogy az egyéni- és csapatsportok irányában mutatott szülői érdeklődés a fiúk esetében fokozta az aktivitást, a lányoknál azonban ez a hatás nem volt kimutatható.

"A lányok és a fiúk aktivitási szintjének különbsége a szülők eltérő hozzáállásával magyarázható. A szülők inkább biztatták fiaikat arra, hogy az alkalmasint vad, de akár a szelídebb csapat- és egyéni sportágakban érvényesüljenek, illetve hogy nehéz otthoni munkát - például megerőltető kerti munkát - végezzenek, mint lányaikat" - magyarázta a megfigyeléseket a Health Psychology című folyóiratban megjelent közleményt jegyző Cheryl Braselton Anderson. "Ez azt mutatja, hogy még mindig fennállnak bizonyos sztereotípiák arra nézve, hogy a fiúkat jobban engedik egyes megerőltető tevékenységeket végezni és sportágakat űzni, mint a lányokat."

A házimunkák is aktív testmozgásnak számítottak

A kutatók a keményebb csapatsportok közé sorolták a kosárlabdát és a focit, míg a szelídebbek közé a baseballt, a röplabdát és az amerikai futballt. Intenzív egyéni sportnak számított a futás, a hosszabb távú, illetve versenyszerű biciklizés, az úszás, valamint a korcsolyázás. Kíméletesebb sportnak minősült ezzel szemben a séta, a kisebb távú biciklizés, illetve a golf. A szakemberek a különböző házimunkákat is testmozgásként vették számításba: intenzívnek tekintették a kimerítő kerti munkálatokat és a bútormozgatást, míg lazábbnak a takarítást, a levélgereblyézést, a gyomlálást és a zöldségek vagy gyümölcsök pakolását.

A házimunkákhoz való szülői hozzáállás nem várt módon befolyásolta a gyerekek saját hozzáállását és sporttevékenységét. "A takarítás és a mosás a fiúk esetében alacsonyabb csapatsport-részvétellel és több tévénézéssel társult" - hoz egy meglepő példát Anderson. "Bár erre még nem találtunk egyértelmű magyarázatot, az látszik valószínűnek, hogy mivel az aktívabb fiúgyerekek több időt töltenek a szabadban és kevesebbet bent, ha mégis a házban kényszerülnek maradni, az elvonja őket a barátokkal űzött szabadidős sporttevékenységektől. A fiúk rendszerint osztották szüleik véleményét a megerőltető házimunkák - például a kerti munkák - fontosságát illetően, de a lányok nem. Ez pedig abból adódott, hogy a szülők szerint a lányoknak nincs helye ezekben a munkákban, de a lányok szerint igenis van."

Kinek való a megerőltető házimunka?

A testmozgáshoz - úgy a sporthoz, mint a házimunkához - való hozzáállás nem bizonyult függetlennek a demográfiai és etnikai helyzettől. A spanyolajkú szülők szerint se fiúnak, se lánynak nem való a megerőltető házimunka. Ugyanakkor minél több gyerek volt a háznál, annál inkább szánt nekik részt a család a házimunkából. A magasabban képzett családok másrészről - akik egyben jobb anyagi státuszuk révén megengedhették maguknak, hogy a házimunkát fizetett alkalmazottakkal végeztessék - nem sokra tartották a testmozgás ezen formáját.

A spanyol származású szülők csak fiaikat bátorították a keményebb csapat- és egyéni sportokra, de lányaikat nem. Az afroamerikai lányok - de nem a fiúk - körében nem örvendett nagy becsületnek a könnyű testmozgás (például az alkalmi kerékpározás), és kiderült, hogy mind a fekete srácok, mind a lányok többet tévéznek más etnikumokhoz képest.

A magasabban képzett szülőkre jellemző volt, hogy fiaiknál nagy hangsúlyt fektettek a keményebb és könnyebb egyéni és csapatsportokra, lányaikat azonban nem különösebben sarkallták ezekre. A sokgyerekes családokban viszont több figyelem jutott arra, hogy a lányok is mozogjanak.


"A csapatsportokban való részvétel, különösen ha a keményebbekről beszélünk, kézzelfoghatóan csökkenti a fiúk és a lányok médiafüggését és az aktivitás felé tereli őket" - hangoztatta a nyilvánvaló tanulságot Anderson. - "Szülőként mindenképpen ajánlatos pozitívan hozzáállnunk gyermekeink bármifajta sporttevékenységéhez, továbbá érdemes tudatosítanunk, hogy esetenként a lányok is szívesen részt vesznek ezekben."

Forrás: origo.hu