A RAGYOGÓ MOSOLY ÉS AZ EGÉSZ NAPON ÁT TARTÓ FRISS LEHELET TITKA – ÚGY HANGZIK MINT EGY REKLÁM, UGYE? PEDIG KÖNNYEN MEGVALÓSÍTHATOD.

VÁLASZD A LEGJOBB FOGKEFÉT
Alkalmanként legalább két percet szánj a fogmosásra, a fogkefével 45 fokos szöget tartva a fogíny felé. Használj közepes keménységű vagy lágy sörtéjű fogkefét – kerüld a kemény sörtéjűeket, mivel azok könnyen felsérthetik a fogínyed. A legjobb választás az elektromos fogkefe, ami nemcsak hatékonyabban tisztít, de a két perces minimumot is könnyebbnek érezheted. Cseréld le a fogkefét amint a sörték elhajlanak – de legkésőbb 60 naponta.

FEHÉRÍTS OKOSAN
Sokan panaszkodnak fogérzékenységről a fogfehérítő első használatakor. Itt a mentőöv: a Journal of Clinical Dentistry tanulmánya arról számol be, hogy az otthoni fehérítőkúrát megelőző két hétben kálium-nitrát tartalmú fogkrémet használva az érzékenység ritkábban jelentkezik.Tudd, mikor kell abbahagyni a fehérítőkúrát. Erre utaló jel lehet, ha fogaid széle kék színűvé válik. A kék elszíneződés a fehéríteni kívánt fogzománc alatt húzódó dentinréteg károsodására utal.

LEGYEN RAGYOGÓ MOSOLYOD
Az otthoni fogfehérítőd kiválasztásakor légy körültekintő, és ne dőlj be a hamis reklámoknak. Az alapszabály: a magasabb fehérítőtartalmú szerek gyorsabban hatnak. A legjobb eredmény érdekében válassz legalább tíz százalékos karbamid-peroxid tartalmú fehérítőt. A különböző koncentrátumokkal eltérő eredményeket érhetsz el, és a kezelés a pénztárcádat is eltérő módon veheti igénybe. Egy német kutatás során a szakértőknek fogorvosi rendelőben használt anyagokkal három kezelés alatt három különböző árnyalatot sikerült elérniük. Otthoni fehérítővel ehhez hét alkalomra volt szükség, a fehérítőcsíkok pedig 32 alkalmat vettek igénybe .Az árnyalat megkopását fehérítőhatású fogkrémmel védheted ki, a fehérítő szájvizekkel pedig a fogközökből is távol tarthatod a lerakódásokat, amelyek az elszíneződésért felelősek. Figyelj oda a kávéra, a gyümölcslevekre és a borra: ezek mindegyike károsítja a fogakat.

SZÁMOLJ LE A SÁRKÁNYLEHELETTEL
Ha a sikálás és az öblítés nem hozza a várt eredményt, vedd kezelésbe a nyelvedet, ami valóságos melegágya a baktériumoknak. Jó ellenszer lehet a rugalmatlan szélű nyelvtisztító kefe. Az eszköz használata igen egyszerű: nyúlj a tisztítófejjel minél beljebb a szádba, majd előre húzva kapard le a lerakódásokat, végül öblíts peroxidos szájvízzel. Ügyelj rá, hogy ne dörzsöld meg túlságosan a nyelved, mert ez a nyelvszemölcsök megduzzadását és elszíneződését okozhatja, ami nem túl szép látvány.

Forrás: menshealth.hu