Nem csupán a helytelen táplálkozásról és az akaratgyengeségről lehet szó, ha valaki éjszakáról éjszakára kifosztja a hűtőszekrényt. Sokkal komolyabb probléma is állhat a háttérben, amit kivétel nélkül orvosolni kell.

Az éjszakai evés szindróma
A betegség tulajdonképpen magában foglalja az éjszakai habzsolást, a reggeli étvágytalanságot, a kialvatlanságot, na és természetesen az ezzel járó bűntudatot.

Az éjszakai evés szindróma az alvás- és az étkezési zavarok egy speciális keveréke, ugyanis a páciens sokszor addig képtelen visszaaludni, amíg be nem kapott pár falatot, illetve az is előfordulhat, hogy nincs tudatánál, lényegében álmában, vagy némileg öntudatlanul falatozik, s csak reggel veszi észre, hogy eltűnt a tízóraira való.

Egyre súlyosbodó tünetek
Az alvás nagyon fontos része a minden napjainknak, s nem is akármilyen formában: csak a pihentető, nyugodt alvás biztosíthatja a szervezet számára, hogy az hiánytalanul működhessen.

Azt mindenki jól tudja, hogy ha nagyon sokat eszik vacsorára, akkor nyugtalanul, vagy rosszul fog aludni, s ha ez az állapot hosszútávon fennáll, akkor az kihat az egész életedre: nem termelődnek létfontosságú hormonok, állandóan fáradt, levert leszel, az immunrendszered is tönkremegy. Tehát korántsem nem csak arról van szó, hogy elhízhatsz!



Nem kell elhízottnak lenned
Nem kell, hogy túlsúlyos legyél, amikor útjára indul a betegséged, ugyanis sokszor azok esnek áldozatául a problémának, akik nappal odafigyelnek az étkezésükre, sportolnak, (a kezdetekben) kiegyensúlyozottak, de aztán történik valami változás, törés az életükben, amit nem tudnak kellőképpen kezelni, és ami miatt az éjszakai evésben keresnek menedéket.

A túlsúly persze nem várat sokat magára, az éjszaka során elfogyasztott szénhidrátmennyiség bizony nem tűnik el nyomtalanul.

Ha már túlsúlyos vagy
A másik véglete a betegségnek az, amikor a probléma olyan páciensnél üti fel a fejét, aki már eleve túlsúlyos. Ez is egyértelműen étkezési zavar, ami ráadásul rengeteget ront a helyzeten, hiszen míg a túlsúlyosak jelentős része „csak” nappal fogyaszt az átlagosnál jóval több kalóriát, addig az éjszakai evés szindrómában szenvedők éjjel sem képesek leállni a falással.

Akkor is ez a helyzet, ha a túlsúlyos egyén nappal küzd a kilók ellen, ám éjszakára elfogy a kitartása és az egész napi kalóriamennyiséget egy hatalmas habzsolás során fogyasztja el.

Ezek mind extrém méretűre növelhetik a túlsúly mértékét és hamar katasztrofális végeredménnyel járhatnak.

Foglalkozz vele!
Mindenképpen el kell, hogy rettentsenek a tünetek, mert tényleg nem csak arról van szó, hogy keveset ettél napközben, s ezért megéheztél az éjszaka közepén, vagy, hogy nulla kitartásod van a diéta terén.

Ha néha-néha meglátogatod a hűtőt, mert nem bírsz aludni és a forgolódás közepén megéhezel, az még nem tünet, de ha egyre gyakrabban akkor tudsz csak tovább pihenni, ha megnyugodtál az evés során, akkor az már erőteljes gyanúra adhat okot. Pláne, ha ilyenkor gondolkodás nélkül minden felfalsz, csak valami legyen a gyomrodban.

Kihez fordulj?
A betegség hátterében gyakran a stressz és a feldolgozatlan traumák állnak, tehát sokkal inkább pszichológushoz, mint háziorvoshoz kell segítségért fordulnod.

Persze utóbbinál tett látogatás sem haszontalan, hiszen az állandó éhségérzet mögött nem feltétlenül csak lelki okok állhatnak.

Forrás: men.hu