Tavasszal különösen jó lenne kézben tartani a testsúlyunkat úgy, hogy közben ne kelljen lemondani minden finomságról.

Ha bármit megtagadnánk magunktól, az farkaséhséggel bosszulná meg magát. Persze kell egy kis fifika: ha lemondunk az ebédnél a desszertről, uzsonnára bekaphatunk egy darab csokit.

Óvatos átállás
Nem kell máról holnapra átírni az egész étrendet. Gondolkodjunk el azon, mi az, amiről azonnal le tudunk mondani. A legkisebb dolog is hasznos lehet: tejszín helyett tegyünk tejet a kávéba, vaj helyett mustárt a zsömlébe.

Eleget enni
Aki fogyókúrázik, az is lakjon jól. Az ember naponta 1,2-1,4 kg élelmet fogyaszt el. Ehetünk sokat, miközben kevés kalóriát fogyasztottunk, például salátát, levest, zöldséget, gyümölcsöt és sovány húst.

Igyunk sok vizet
Egy pohár víz az étkezések előtt megtölti a gyomrot, és segít a kalóriaégetésben. A víz serkenti az energiafelhasználást. Fél literje ötven kalória mínuszt jelent.

Fontos a reggeli
Aki kalóriát spórolva kihagyja a reggelit, délre már egy ökröt is fölfalna: ebédre egész biztosan több kalóriát fogyaszt, mint amennyit a reggeli és az ebéd kitett volna.

Szünet az evésben
Nem kell az étkezések között a hűtőhöz szaladgálni. Tereljük el a figyelmünket, hiszen hamarosan eljön az étkezési idő: sétáljunk, nézzünk bele az újságba.

Helyes kombináció
A bevitt energia egészséges aránya a következő: a fele álljon értékes szénhidrátokból (teljes kiőrlésű lisztből készült pékáru, gyümölcs, zöldség, burgonya, tészta, rizs); harminc százaléka zsiradékból (hús, repceolaj); 15-20 százaléka fehérjéből (hal, tejtermékek)!

Elegendő alvás
A zsírégető növekedési hormonok éjjel, alvás közben képződnek. Minél kevesebbet alszunk, annál kevesebb kerül belőlük a vérbe. Viszont több termelődik az étvágynövelő hormonokból, ezért ébredés után azonnal édességet és zsírtartalmú nassolnivalót keresünk.

Inkább gyalog
Válasszunk gyalogos útvonalat munkába menet. Kocogással, kerékpározással, úszással izmot fejlesztünk, amely még alvás közben is segíti a zsírégetést.

Forrás: stop.hu