A gyerekek egy részénél vírusfertőzés és egyéb tényezők hatására nehezített, sípoló légzés jelentkezik. Ennek hátterében azonban a köztudatban álló asztma mellett számos betegség húzódhat meg.

Az obstruktív bronchitis jellegzetessége a nehezített légzés, a tüdő feletti hallgatózással a megnyúlt kilégzés, sípoló, búgó hang, mely sokszor szabad füllel is hallható. Ha nagyfokú a légzési nehezítettség, akkor a légzési segédizmok, mint például a bordaközti izmok aktívan részt vesznek a légzési munkában, mely szabad szemmel is látható. Ez mind a gyermek, mind a szülő számára ijesztő jelenség. Sokunknak bizonyára beugrik, hogy az asztmában is ezekkel a tünetekkel találkozunk. Mi különíti el akkor ezt a két jelenséget?

Az asztma egy krónikus betegség, egy része kinőhető, más része egy életen át megmarad. Az asztmában a tüdőben egy állandó gyulladásos folyamat zajlik és a fent leírt tünetek fel-fellángolnak. Ennek hátterében sok esetben kimutatható allergia illetve öröklődési hajlam.

Az obstruktív bronchitis esetében bár a fizikális vizsgálat során az orvos ugyanazokat a tüneteket észleli mégis itt időnként jelentkező tünetek vannak, melyet valami kivált és itt a tüdő nincs folyamatosan gyulladásban. Éppen ezért tartós kezelést sem igényel - ellentétben az asztmával.

Mi okozhatja az obstruktív bronchitist?

 Miért okoznak a különböző betegségek nehezített légzést?
Mindegyikben a hörgő izgalma jön létre. Például az arcüregből belecsorgó váladék miatt vagy mert reflux betegségben a gyomorsav félrenyelés következtében belejut a hörgőbe vagy például kívülről a hörgőt nyomja valami szűkítve annak átmérőjét, így a levegő nehezebben távozik a tüdőből.

A leggyakrabban vírusfertőzés áll a háttérben a másik ok a tejallergia. Ez akkor fordul elő leggyakrabban, ha egyévesnél fiatalabb gyermek színtejet fogyaszt, ilyenkor a csecsemők egy része fulladásos tüneteket produkál.  Mindezek mellett sípoló, nehezített légzést okozhat idegentest félrenyelés is (például félrenyelt pisztácia, napraforgómag, mely a légutakba került).

Abban az esetben, ha az obstructiv bronchitis több mint 3 alkalommal jelentkezik, akkor kivizsgálás történik, hogy mi okozza a tüneteket, mi áll a hátterében. Ezek lehetnek:

krónikus arcüreggyulladás,
mukoviszcidózis,
vascularis ring (a hörgő körül abnormálisan fejlődő ér, mely leszorítja a hörgőt),
veleszületett szívbetegség,
reflux betegség,
a hörgőt érő külső nyomás (például daganat által),
hörgő veleszületett szűkülete,
BPD (hörgő szerzett betegsége, mely főleg hosszan géppel lélegeztetett koraszülötteknél alakul ki),
immunhiányos állapotok,
asztma.
Látható, hogy az asztmán kívül számos más betegség okozhat nehezített légzéssel járó tüneteket. Éppen ezért mielőtt asztmára gondolnánk, részletesen ki kell vizsgáltatni a gyermeket.

A diagnózis felállításában a fent említett fizikális vizsgálat nyújt segítséget. Ha egyszeri esetről van szó, akkor részletesebb kivizsgálás nem szükséges, esetleg mellkas- illetve arcüreg felvétel. Ha többször visszatérnek a tünetek, akkor ezek mellett légzési teszt, allergiavizsgálat, verejtékteszt, fül-orr-gégészeti és egyéb vizsgálatok szükségesek, hogy megállapítsák, mi áll a betegség hátterében.

Az obstruktív bronchitis kezelése

Ha egyszerű fertőzés áll a háttérben, akkor a hörgőtágító, gyulladáscsökkentő, váladékoldó és bő folyadék fogyasztása javasolt. Ez utóbbi a váladék feloldásában segít. Szükség esetén kórházi kezelésre kerül sor oxigén és vénás gyógyszerek adása mellett. Ritkán antibiotikumos kezelés is szükséges. Ha a tünetek hátterében egyéb ok áll, akkor a fenntartó tényezőt is meg kell szüntetni: például a reflux betegséget kezelni.

Forrás: webbeteg.hu