Letöbben Mexikóban, legkevesebben Japánban estek áltozatul
A kutatók szerint a tizenöt legnépesebb ország közül
Mexikóban volt a legmagasabb a cukros szomjoltókkal összefüggésbe hozható
halálozások aránya: éves szinten 318 eset egymillió felnőttre. Japánban volt a
legalacsonyabb a ráta: éves szinten tíz az egymillióhoz.
Korlátozni kellene a cukros üdítők fogyasztását?
Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a cukros üdítők
fogyasztása növeli az olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, mint
a diabétesz, a szívbetegség és a rák. A mostani tanulmány pedig hasznos
becsléssel szolgál a probléma nagyságát illetően - olvasható a LiveScience című
tudományos hírportálon.
"Az eredményeinknek arra kellene sarkallnia a
törvényhozókat világszerte, hogy olyan hatékony intézkedésekkel csökkentsék a
cukros üdítők fogyasztásának mértéket, mint az adókivetés, a
tömegmédia-kampányok és az italokhoz való hozzáférés korlátozása" - mondta
a tanulmányban részt vevő Gitanjali M. Singh, a Harvard Egyetem közegészségügyi
tanszékének kutatója.
A cukrozott üdítők az egészségtelen étrend tartozékai
A szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a
tanulmány mindössze összefüggést talált a cukros üdítők fogyasztása és a
halálozások között, nem pedig ok-okozati kapcsolatot. A cukorral édesített
szomjoltók gyakran csak részét képezik a rossz étrendnek, amely egyébként is
hozzájárul az egyén gyenge egészségi állapotához.
"A cukros üdítőkből származó kalóriákban gazdag
étrendek mindenképpen szegényesnek számítanak" - húzta alá David Katz, a
Yale Egyetem orvostudományi tanszékének prevenciós kutatóközpontját vezető
szakember, aki maga nem vett részt a tanulmányban. - Ezek az üdítők több
keményítőcukrot, vagy nátriumot, vagy transzzsírt, vagy vegyi anyagot
tartalmazhatnak és majdnem biztosan tartalmaznak is."
A cukros üdítők a diabétesz, a rák és a szív- és érrendszeri
betegségek tükrében
Az új tanulmány 114 országra vonatkozó adatokat dolgozott
fel. A kutatók az étrendekre irányuló felméréseket elemezve vizsgálták a cukros
üdítők fogyasztásának mértékét és az egyes betegségek okozta halálozások
számát. A kutatók korábbi tanulmányokból származó információkat használtak,
hogy megbecsüljék a cukros üdítők fogyasztásának testsúlynövekedésre gyakorolt
hatását, illetve, hogy a testsúlygyarapodás milyen hatással van a szív-és
érrendszeri betegségek, a diabétesz és rák okozta halálozás kockázatára.
Összességében nézve, a cukros üdítők fogyasztása 133 ezer
diabétesz okozta, 44 ezer szív-és érrendszeri betegségből eredő és hatezer
rákos halálesettel volt összefüggésbe hozható. Kilenc világrégióból
Latin-Amerikában és a Karib-térségben volt a legtöbb - 38 ezer - diabétesz
okozta haláleset 2010-ben, míg Kelet/Közép-Eurázsiában volt a legmagasabb - 11
ezer - a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálozások száma.
Az Amerikai Szív Társaság ajánlása szerint a felnőtteknek -
kétezer kalóriás napi tápanyagbevitel esetén - maximum 450 kalóriányi cukros
üdítőt kellene fogyasztania hetente. A tanulmányt az Amerikai Szív Társaság New
Orleans-i találkozóján ismertették.
MTI
0 Megjegyzések