A zeller szár is, gumó is lehet. A szárzeller létezik fehér
és zöld változatban, nálunk általában ez utóbbi kapható. Erős, markáns íze van.
Fanyarsága és ropogós állaga miatt elsősorban salátafélékbe, levesekhez,
töltelékekhez használják, de nyersen is kiváló.
A zellergumó íze hasonlít a szárzellerére, de kevésbé
markáns. Húsa fényre érzékeny, könnyen színeződik, ettől citromlével
meglocsolva óvhatjuk meg. Elsősorban főzve fogyasztjuk.
Íme, néhány ötlet az elkészítésükhöz.
Tejszínes zellerleves
A felaprított szárzellert zöldséglevesben megfőzzük, majd
összeturmixoljuk, sóval, borssal ízesítjük. Hozzáöntünk ízlés szerint főzőtejszínt
és készre főzzük. Fokhagymás croutonnal (kenyérkockákkal) és reszelt sajttal
tálaljuk.
Zelleres sertéshús
A felaprított szárzellert zöldséglevesben megfőzzük,
leszűrjük, félretesszük. Vöröshagymát olajban megpirítunk, felkockázott
sertéshúst kevés vízzel puhára párolunk benne. Ha majdnem kész, hozzáadjuk a
zellert, sózzuk, borsozzuk és összefőzzük. Ne kevergessük, inkább rázogassuk a
serpenyőt! Ha kész, kevés citromlével megbolondítjuk.
Zelleres ital
Két kimagozott almát, három sárgarépát, egy zellerszárat
átengedünk a gyümölcsprésen, és hidegen elfogyasztjuk. Ha kevés ánizslikőrt
öntünk hozzá, izgalmas alkoholos koktélt kapunk.
Rakott zeller
A felaprított szárzellert sós vízben félig megfőzzük, majd
leszűrjük. Kiolajozott hőálló tálat megszórunk zsemlemorzsával. Megrakjuk egy
réteg főtt zellerrel. Újra zsemlemorzsát szórunk rá, majd bevonjuk reszelt
sajttal és kevés tejföllel, sózzuk, borsozzuk. Egy réteg zellerrel ismét
beborítjuk. A tetejére borssal ízesített sajtos besamelmártást öntünk, és a
sütőben pirosra sütjük.
Töltött zellerszár
A megtisztított szárzellert 8-10 cm-es darabokra vágjuk.
Krémsajtot sóval, borssal, fűszerpaprikával, Worcestershire szósszal és kevés
majonézzel kikeverünk és a zellerszárakba töltjük. A tetejét megszórjuk kevés
fűszerpaprikával. Behűtve, friss kiflivel tálaljuk.
Majonézes zellersaláta
A zellergumót megtisztítjuk. Enyhén sós, citromos vízben
kissé ropogósra főzzük, leszűrjük, csíkokra vágjuk. Majonézt sóval,
citromlével, porcukorral, finomra vágott petrezselyemmel és tárkonylevéllel
ízesítünk, és a zellerre csurgatjuk. Behűtve tálaljuk.
Mandulás zellersaláta
Megtisztított zellert és sárgarépát gyufaszálnyi csíkokra
vágunk. Összekeverjük apróra vágott almakockákkal és kevés mandulaforgáccsal.
Tartármártásba forgatva kínáljuk.
Zelleres szendvics
A zellergumót megtisztítjuk, metéltre vágjuk, citromos, sós
vízben roppanósra főzzük, majd kihűlés után tartármártásba keverjük.
Felszeletelünk egy bagettet és a szeleteket megkenjük vajjal. Minden
kenyérszeletre egy evőkanálnyi mártást simítunk. A kenyér egyik felére vékonyra
metélt csirkemellet, a másikra főtt tojásszeleteket helyezünk.
Zelleres hal
A zellergumót megtisztítjuk, citromos sós vízben roppanósra
főzzük, majd nagyon apró kockákra vágjuk. Összekeverjük reszelt vöröshagymával
és szobahőmérsékletű vajjal. Halszeleteket tepsibe fektetünk. Elkenjük rajtuk a
zelleres vajat. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint kevés chilipaprikával is
megszórhatjuk. Alufóliával lefedve, forró sütőben húsz perc alatt megsütjük.
Zellerérmék bundában
A megtisztított zellert vékony érmékre vágjuk és kevés sós
vízben csak annyira főzzük meg, hogy még roppanjon. Konyharuhán terítve
megszárítjuk, fűszerezzük és sűrű palacsintatésztába mártjuk. Forró olajban
megsütjük. Paprikás-borsos tejföllel tálaljuk.
Tipp: ha a zellert hajszálvékonyra vágtuk, nem szükséges
előre megfőzni.
Forrás: stop.hu
0 Megjegyzések