A közeledő gyereknap (május 26.), és a jó idő kézenfekvővé teszi, hogy ellátogasson a család valamelyik hazai állatkertbe. Mivel már rég elvesztettük a fonalat, hol milyen cukiság született mostanában, összegyűjtöttük, hol mivel várják az érdeklődőket, kik az állatkertek legújabb sztárjai, és mennyibe kerül egy családnak a látogatás.

Fővárosi Állat- és Növénykert

Fotó: Zoobudapest.com
A budapesti állatkert 1866-os nyitásától az 1950-es évekig az egyetlen állatkert volt az országban. Botanikai gyűjteménye is jelentős, és épületei közül sok  műemlék.
Programok: A látványetetések mellett lehetőség van megnézni például a pingvinek reggeli tornáját, majomparádét, fókaműsort vagy a tevesétáltatást nézni, sőt néhány állatot meg is lehet simogatni. Érdemes egyébként ezt előre áttanulmányozni, mert egymással párhuzamosan zajlanak az események. A varászhegyben ismeretterjesztő 3D filmeket is lehet nézni, vagy kecskét kergetni az állatsimogatóban.
Legújabb sztárok: Nemcsak méretében a legnagyobb sztár Asha a kis elefánt. Nemrég született szerecsenmaki, de találkozhatnak az oroszlánkölykökkel, a bébivombattal, gyűrűsfarkú maki kölyökkel, sőt még a Parasztudvarban is lehet látni huculcsikót. Néhány napja született zsiráfbébi és indiai antilop is, úgyhogy igazi cuki kisállat dömping van az állatkertben.
Jegyárak: Online vagy SMS-ben is vásárolhat jegyet, így elkerülheti az esetleges sorbaállást.
Felnőtt: 2500 Ft
Gyermek: 1800 Ft (2-14 éves korig)
Diák/nyugdíjas: 1800 Ft
Családi jegy: (2 felnőtt + 2 gyermek): 7300 Ft

Debrecen Nagyerdei Kultúrpark

A Nagyerdő területén lévő állatkert 1958 óta várja a látogatókat. Ez volt egyébként az első vidéki kert. Növénykertként is működik, valamint vidámpark is üzemel a területén.
Programok: A gyereknapi készülődés mellett állandó programokkal is várják a látogatókat. Naponta háromszor van látványetetés, ahol a fehérkezű gibbonok, a kétujjú lajhár és a pávaszemes pingvin ebédjét lehet közelebbről megnézni.
Legújabb sztárok: Május elején hét kameruni törpekecske, valamint mosómedvék is születettek, utóbbiakat viszont sajnos még nem láthatja a közönség.
Jegyárak: 3 év alattiaknak és 70 év felettieknek ingyenes.
Felnőtt: 1500 Ft
Gyerek: 800 Ft
Diák/nyugdíjas: 1100 Ft
Családi jegy (2 felnőtt és 1 gyerek): 3400 Ft
Kiegészítő gyerekjegy családi belépőhöz: 700 Ft / 14 éven aluli gyerek


Győri állatkert

A győri állatkert vadasparkból alakult át, és 1997-ben már döntés is született a bezárásáról, de végül megmenekült, és elkezdődtek a fejlesztések, korszerűsítések, azóta pedig modern környezetben láthatóak az állatkert lakói.
Programok: A látványetetés jelenleg szünetel, de akár születésnapi összejövetelt is tarthatnak a gyerekek.
Legújabb sztárok: Tigriskölyök, ormányos medve kölykök és jávorantilop borjú is látható az állatkertben a felnőtt kedvencek mellett.
Jegyárak:Felnőtt: 1450 Ft
Gyerek: 1050 Ft
Diák: 1100 Ft
Családi: 4200 Ft

Jászberényi állatkert

Fotó: Suzuki / Indafotó

A 34 éves állatkert kezdetben főleg díszbaromfikat és nagytestű patás állatokat mutatott be, majd később majmokat is tartottak. Jelenleg a fő cél az állatok természetszerű bemutatása és az oktatás.
Programok: Látványetetések félóránként, ahol be is mutatják a fajokat. Itt is érdemes előre készülni, mert egész napos a program.
Sztárok: Mindenki kedvencei a pávaszemes pingvinek és a szurikáták, mellettük az ormányosmedék, az oroszlánok valamint a medvék a legnépszerűbbek, utóbbiak egyébként a farkasokkal osztoznak a kifutójukon.
Jegyárak:Felnőtt: 1200 Ft
Gyermek/Diák/Nyugdíjas: 1000 Ft

Veresegyházi medveotthon

Bár klasszikus értelembe véve nem állatkert, mégis bekerült a válogatásunkba, hiszen nemcsak gyerekeknek, de felnőtteknek is remek szórakozás, ráadásul  Veresegyház Budapesthez is közel van.
Programok: Medvék minden mennyiségben, akik készségesen nyalogatják hosszú nyelű fakanálról a mézet. Mézet vihet magával, vagy a helyszínen is vásárolhat, a fakanalat is biztosítják.
Sztárok: Néhány medve valóban igazi sztár volt fénykorában, mégis a tavaly született bocsok a legérdekesebbek, akiknek egy elkobzásból származott, ivartalanítottnak hitt medve az apjuk.
Jegyárak:Felnőtt: 500 Ft
Gyerek / nyugdíjas: 400 Ft
Családi (2 felnőtt + minimum 2 gyerek): 400 ft/ fő

Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Bár a budapesti állatkert volt az első, de a miskolci állatkert területén már Nagy Lajos király is a vadaskertjét tartotta a XIV. században. Ma több mint 130 állatfaj várja a látogatókat, és van itt egy szoborpark, amelyben kihalt állatok életnagyságú szobrai tekinthetőek meg.
Programok: Állatbemutatókat és óránként látványetetést tartanak, lovaglási lehetőség is van.
Legújabb sztárok: Április végén születtek liszt-majom kölykök, vadmalac és muflonbárány is született nemrég. A tavaly év végén érkezett barnamedvék , és perzsa leopárd is a közönség kedvencei.
Jegyárak:
Felnőtt: 1200 Ft
Gyermek (3-18 éves korig) / nyugdíjas: 900 Ft
Gyermekjegy 3 éves kor alatt: 100 Ft
Családi jegy (2 felnőtt + 1 gyermek): 2800 Ft
Kiegészítő gyerekjegy családi jegyhez: 700 Ft

Nyíregyházi Állatpark Sóstó

Fotó: Nyíregyházi Állatpark



Itt földrészek szerint láthatóak az állatok, mintha világ körüli úton venne részt az ember, aki csak Nyíregyházáig jutott. Egyébként az állatkertnek saját, dzsungelhangulatú szállodája is van.
Programok: Látványetetés, ahol oroszlánfókák műsoroznak, utána pedig a papagájok lépnek fel. Lehetőség van élő állatokkal is fényképezkedni, a királypiton és az arapapagáj közül lehet választani.
Legújabb sztárok: A legnagyobb élmény a nyilvános tigrisbölcsi, hiszen néhány napja a a nagy kifutón született három kölyök, akiket anyjuk a nagyközönség előtt gondoz. De gyűrűsfarkú maki,  nyársas antilop, valamint zászlósfarkú gereza is született, de ne feledkezzünk meg a nemrég érkezett jegesmedvéről, vagy a borneói orángutánkölyökről sem, a fehér tigrisekről nem is beszélve.
Jegyárak:
Felnőtt: 2600 Ft
Gyerek (3-14 éves korig): 1800 Ft
Gyerek 3 éves kor alatt: 100 Ft
Diák / nyugdíjas: 1800 Ft
Családi jegy (2 felnőt + 1 gyerek / 2 felnőtt + 2 gyerek / 2 felnőtt + 3 gyerek): 6300 Ft / 7800 Ft / 9200 Ft



Pécsi állatkert

A Mecsek oldalába épült, nem túl nagy állatkertben nagyobb testű állatfajokat csak korlátozottan tudnak bemutatni. A trópusi hangulatú Akvárium–Terrárium pedig a halak és a hüllők szerelmeseit várja a belvárosi pincerendszerben.
Programok: Gyermeknapon fél áron látogathatják a gyerekek az állatkertet. Óránként készülnek látványetetéssel is.
Legújabb sztárok: Aranysakál kölykök születtek nemrég. A kengurukölykök is népszerűek, a lisztmajmokról és a selyemmajom kölykökről nem is beszélve.
Jegyárak:Felnőtt: 970 Ft (Kombinált jegy: 1700 Ft)
Gyermek: 670 Ft (Kombinált jegy: 1000 Ft)
Diák / Nyugdíjas: 770 Ft (Kombinált jegy: 1200 Ft)
Családi jegy: 2900 Ft


Szegedi Vadaspark

Bár csak 1989-ben nyitott, ilyen rövid idő alatt is híres lett a vadaspark többek között a dél- amerikai gyűjteményéről. Nem nagy a gyűjteményünk, viszont különleges állatokból nagyon sok fajta található itt.
Programok: Zoo Típusú Találkozásoknak hívják azokat a programokat, amelyek során naponta többször láthatóak aktívan az állatok, és a gondozóik előadást is tartanak róluk.
Sztárok: A népszerű állatokon túl a különleges fajtákat érdemes meglátogatni Szegeden. Nemrég érkezett nagyon ritka Darwin-nandu, de az albínó kis kenguru is látogatható már. A kis emukat is meg lehet nézni, alpaka és tevekölykök is várják a látogatókat. Ugyanúgy mint a sörényes hangyász, a hópárduc, vagy az ijesztő nevű fehérarcú sátánmajom.
Jegyárak: Felnőtt: 1600 Ft
Gyerek: 1000 Ft (3-14 éves korig)
Diák / Nyugdíjas: 1150 Ft
Családi jegy (2 felnőtt + 1 gyerek / 2 felnőtt + 2 gyerek): 3800 Ft / 4400 Ft

Veszprémi állatkert

Fotó: balazs3000 / Indafotó

Az állatkert két részből áll Veszprém belvárosától nem messze. A gyerekeket Kölyökdzsungel is várja, ahol nemcsak kúszhatnak-mászhatnak, de a játszóteret szegélyező terráriumokban különleges hüllőkkel is ismerkedhetnek.
Programok: Látványetetésen lehet részt venni, állatokat is lehet simogatni.
Sztárok: Igazi sztároknak külön sztár adatlap is dukál, így kiderül, hogy a veszprémi állatkertben Pablo, az orrszarvú, Kibo, a zsiráf és Tjobbe, a csimpánz a legnépszerűbb.
Jegyárak:Felnőtt: 2200 Ft
Gyerek (3-18 éves korig): 1450 Ft
Diák: 1700 Ft
Nyugdíjas: 1500 Ft
Családi jegy (2 felnőtt + 1 gyermek): 5400 Ft
Kiegészítő gyerekjegy családi belépőhöz: 850 Ft


Magánállatkertek

A két legismertebb magánállatkert az abonyi Magán Zoo és a gyöngyösi Szórako Zoo, mindkettő magánemberek kezdeményezéséből, gyerekkori álmuk megvalósításából jött létre. Az abonyi állatkertben tavaly tigriskölyköket lehetett simogatni, a gyöngyösiben tavasszal a három oroszlánkölyköt lehetett minden nap meglátogatni, de mára már túl nagyok lettek. Ez viszont ne tartson vissza senkit attól, hogy ellátogasson bármelyik magánállatkertbe, amelyek gyűjteménye folyamatosan bővül.

Forrás: http://divany.hu