A labdarúgó NB I 30. fordulójában a tizenkettedik MVM Paks a nyolcadik helyen álló KTE-Phoenix Mecano csapatát fogadta. A gól nélküli első félidőt követően a hazaiak kétszer is a kapufát találták el, ám gólt a 72. percben Bertus Lajos révén mégis a vendégek szereztek. Miután több találat már nem született, így a paksiak Diósgyőrbe távozó edzője Tomiszlav Szivics vereséggel búcsúzott a paksi kispadtól.


Kiegyenlített erők csatájában egy gól döntött (Fotó: Korponai Tamás)





A forduló azon kevés meccse közé tartozott a két csapat összecsapása, amelyen a presztízsen kívül egyik csapat számára sem volt már tétje. A meccsre kilátogató 500 néző így bízhatott abban, hogy felszabadult örömfocit láthat majd a meccsen.

Nos, a csapatok próbálkoztak is, hajtottak becsülettel, de túlságosan nagy helyzetek nem alakultak ki az első félidőben. A vendégek kezdtek jobban, hiszen előbb Rafael Burgos törhetett egyedül kapura, de végül elügyetlenkedte a lehetőséget, majd Vladan Szavics szabadrúgása szállt kevéssel a kapu fölé, végül Forró Gyula beadása okozott komoly problémákat Csernyánszki Norbertnek.

A túloldalon ezalatt leginkább Heffler Norbert vétette magát észre, aki előbb a kapu mellé bombázott, majd szabadrúgását Antal Botondnak kellett védenie. A félidő közepén Nagy Patrik lövését hárította az önfeláldozóan a labda útjába vetődő Fiola Attila, a hajrában azonban aztán a paksiak percei következtek: előbb megint Heffler Norbert próbálkozott, akinek lövését nagy bravúrral védte Antal – ez volt az első félidő legnagyobb helyzete – majd Éger László 30 méteres bombája szállt kevéssel a kapu fölé.

A paksiak ott folytatták a szünet után, ahol az elsőben abbahagyták: Könyves Norbert révén azonnal egy kapufával nyitottak, majd újabb tíz perc elteltével Bori Gábor ravasz csavarása is akapufán csattant. Ezek után derült égből a mennykőn érkezett a vendégek vezető gólja, miután Marko Vukaszovics bal oldali beadását a középen érkező Bertus Lajos ballal, 6 méterről lőtte a kapu közepébe (0–1).

A hazaiak ezt követően már nem tudtak újítani, csak az utolsó percben volt még egy veszélyes Kiss Tamás-szabadrúgás, ami azonban a kapu fölé szállt, így aztán először győztek a kecskemétiek a Paks ellen. A nyáron Diósgyőrbe távozó Tomiszlav Szivics pedig vereséggel búcsúzott a paksiaktól, akik a legutóbbi hét meccsből hatot elvesztettek. A bajnokságban ez volt a hetedik vereségük hazai pályán, emellett pedig mindössze háromszor győztek odahaza.

MVM Paks–KTE-Phoenix Mecano 0–1 (Bertus 72.)
Paks, 500 néző Vezette: Solymosi

A Ferencváros Győrben fogadta a Kaposvárt, és a két zöld-fehér csapat rangadója egy fordulatos, végig izgalmas mérkőzésen 2–2-re végződött.
Böde két tizenegyesből talált be a Kaposvárnak (Fotó: Fuszek Gábor)


Zöld-fehér rangadó a köbön a magyar bajnokság záró fordulójában: két zöld-fehér csapat, a Ferencváros és a Kaposvári Rákóczi egy harmadik zöld-fehér csapat, az aranyérmes Győr otthonában csapott össze egymással.
A szép búcsú mellett a pályaválasztó számára a negyedik hely, vagyis az esély annak elérésére volt a tét, a Rákóczi pedig nem szerette volna a „senki földjének legalján" végezni, no és mesterük, Prukner László is szeretett volna bizonyítani egykori csapata, a Fradi ellen. Nem is sokat ismerkedtek egymással a játékosok (egyébként az idény végére alaposan megtizedelődött mindkét gárda a sérülések és az eltiltások miatt), és az első negyedórában két gólhelyzetet is láthattunk, ám előbb Aleksandar Jovanovic, majd Aaron Addo blokkolt ügyesen saját ötöse előtt.
Ritka látvány, hogy a Ferencváros klasszikus, a 16-os előtt tevékenykedő irányítóval operált, Holman Dávid személyében, és éppen ő indította a 18. percben Julian Jennert, akinek beadása után Böde Dánielt meglökte Jánvári Gábor – a 11-est a sértett pimaszul a jobb alsóba lőtte, némi megtorpanás után (1–0). A megtorpanás miatt körbe is állták Szabó Zsolt játékvezetőt a kaposváriak, a sípmester azonban megadta a gólt.
Visszahökkentette a kapott gól a Kaposvárt, előbb Holman, majd Martin Klein duplázhatta volna meg csapata előnyét, miközben Lubos Hajdúch revánsot vett Bödén: a kapus előbb pimaszul kicselezte a rárontó támadót az ötösön belül, majd kivédte két ziccerét is. Jól jött tehát a szünet a Kaposvárnak.
Prukner mester tartalékos csapata azonban ugyanolyan fantáziátlanul futballozott a pihenő után, mint annak előtte, ezért a szakember merész cserére szánta el magát: a nem sokkal korábban a ziccerben lévő Bödét az ötösön szerelő védő, Zámbó Bence helyére egy középpályást vezényelt pályára, Thian Iyane személyében. Nemsokára egyenlített is a Rákóczi, teljesen váratlanul, azonban Drazsen Okuka szemfüles találatának (1–1) nem sokáig örülhettek a kaposváriak, mert pár percre rá az addig csapata legjobbjaként szereplő Aaron Addo teljesen fölöslegesen lökte a 16-oson belül Somáliát, Böde Dániel pedig ezt a büntetőt is gólra váltotta (2–1).
Prukner Waltnert Róbert beküldésével reagált az újabb gólra, kollégája, Ricardo Moniz Stanley Aborah és Quenten Martinus bevetésével próbált meg lendületet csempészni a mérkőzésbe. A hajrá felé közeledve azonban előbb Vrucina hagyott ki egy ajtó-ablak ziccert, majd az egyre fásultabb Fradi-védelem mellett Balázs Benjámin kiharcolt egy büntetőt, amelyet Waltner Róbert a léc alá bombázott: 2–2.
Moniz hiába küldte be a végére az egykori kaposvári kedvencet, Milan Pericset, a légiós nem tudott gólt szerezni – az utolsó pillanatban megtehette volna ezt Böde, azonban „fejében maradt" a győztes gól. Bár veszni látszott, felállt a padlóról a Kaposvár, pontosabban a már padlón lévő ellenfelet hagyta felállni a Ferencváros, amely ezzel a döntetlennel már biztosan nem zár az ötödiktől előkelőbb pozícióban.
Győr, 4000 néző. Vezette: Szabó
AZ ÁLLÁS: