Kezdeményezze Dörner György leváltását az Újszínház éléről - szólította fel Tarlós István főpolgármestert az MSZP fővárosi frakcióvezetője. Horváth Csaba emlékeztetett, hogy Tarlós "másfél évvel ezelőtt úgy döntött, hogy minden tiltakozás, minden morális és szakmai ellenérv dacára a szélsőjobboldali nézeteiről ismert Dörner Györgyöt nevezi ki az Újszínház élére".

Úgy folytatta, akkor látszott, hogy "ebből baj lesz", mára pedig világossá vált: a színház egy év alatt több mint húszezer nézőt veszített, jegyárbevétele csaknem felére esett vissza.

A szocialista politikus szerint az idő igazolta, hogy nincs tömeges igény a Dörner-féle színházcsinálásra, ráadásul - hívta fel a figyelmet - a főpolgármester által a szakma ellenében kinevezett másik igazgató esetében is hasonló a helyzet: a József Attila Színház negyvenezer nézőt, korábbi látogatók harmadát vesztette el egy év alatt. "Nincs több idő a mellébeszélésre, (...) ne sasszézzon tovább a felelősség és a cselekvés elől, vállalja fel korábbi hibáját és lépjen a város érdekében" - szólította fel a főpolgármestert Horváth Csaba.

Ám úgy tűnik, Tarlós kitart Dörner mellett. Lapunk ezt firtató kérdésére úgy nyilatkozott, Dörner kinevezésekor nem azt mondta, hogy a bevételt és a nézőszámot ellenőrzi majd, hanem azt, hogy "egy év múlva visszatérünk a Dörnerrel szembeni, politikai prekoncepciókra". Ezek azonban nem igazolódtak - tette hozzá. A Városháza egyébként közleményben igyekezett alátámasztani, hogy más színháznál is csökkent a nézőszám, amúgy pedig - közölték - annak idején, a Dörnerrel leváltott Márta István kinevezésekor is aggályoskodott a sajtó.

Erre Márta úgy reagált: lehet, hogy annak idején a lapok kritizálták, de egy év elteltével ezeket azért nem kérték számon, mert nem következtek be. Tarlósék egyébként az Alföldi Róbert vezette - nem is fővárosi fenntartású - Nemzeti Színház első évével öszehasonlítva is igyekeztek relativizálni az Újszínház nézőszám-csökkenését. Csakhogy számaikat Alföldi cáfolta. Azt is megemlítette, hogy a főváros korábban arról tárgyalt vele, vegye át az Újszínház vezetését. Ezt viszont a főpolgármester cáfolta.

forrás: nepszava.hu