Zöld, fehér, lila színekben pompázó vidám színes zöldség
növény, amely ráadásul igen olcsón kapható egész évben a zöldségesnél.
Ma a kutatók a káposztaféléket előtérbe helyezték, mert
egyre több jó tulajdonságukat fedezik fel. Magyarországon a káposzta fogyasztás
háttérben szorult, főleg a nyers fogyasztás, helyette ismerjük a jó zsíros
székelykáposztát a hizlaló káposztás tésztát, vagy a szintén nem épp diétás
rakott káposztát.
Pedig a káposzta egy olyan értékes zöldség, amit érdemes
nyersen is fogyasztani. A káposzta nem csak vitaminban és ásványi anyagban igen
gazdag, de a vérképezésben is fontos klorofil is megtalálható benne. A benne
található mustárolaj erős baktérium és csíraölő hatású, így akár
antibiotikumnak is tekinthető. Sőt amit még csak manapság fedeztek fel a
kutatók, hogy tartalmazz egy olyan egyedi anyagot, amely a ráksejteket is képes
elpusztítani, de a szaporodásukat is meggátolja ez pedig a glükozinola.
De még ezen kívül is van egy nagyon jó tulajdonsága méghozzá
az igen magas rost tartalom, ami nagyban javítja emésztésünket így a
fogyókúránál is hasznos segítőtárs lesz, hiszen hamar eltelít és megszünteti az
éhség érzetet.
A fejes káposzta egyik ismert formája hazánkban is a savanyú
káposzta, ami rendkívül gazdag C vitaminban, de tartalmazz folsavat, kalciumot,
és fontos ásványi anyagokat. 100 gr savanyú káposztában annyi C vitamin van,
mint 2 narancsban, de jót tesz a szívnek, a csontoknak, a vérnek, tisztító és
regeneráló hatása van, és ami fontos kalóriaszegény.
A savanyú káposzta vagy annak leve is igen jó hatással van
szervezetünkre persze csak akkor, ha minden hónapban rendszeresen fogyasztunk
belőle.
Így ha legközelebb káposztás ételt szeretnénk készíteni,
tegyünk félre egy kevés nyers káposztát és bátran fogyasszuk el akár önmagában
akár savanyú káposzta formájában.
A főzésnél használjunk fel kelbimbót, kelkáposztát, vagy
brokkolit párolva vagy főzve mindegyik értékes táplálék lesz szervezetünk
számára.
Forrás: news.kertvarazsmagazin.hu
0 Megjegyzések