Aki szeretne nyáron is pár kilótól megszabadulni, próbálja ki a káposztát, amely magas rost tartalma miatt kiváló fogyókúrás étel lesz.

Zöld, fehér, lila színekben pompázó vidám színes zöldség növény, amely ráadásul igen olcsón kapható egész évben a zöldségesnél.

Ma a kutatók a káposztaféléket előtérbe helyezték, mert egyre több jó tulajdonságukat fedezik fel. Magyarországon a káposzta fogyasztás háttérben szorult, főleg a nyers fogyasztás, helyette ismerjük a jó zsíros székelykáposztát a hizlaló káposztás tésztát, vagy a szintén nem épp diétás rakott káposztát.

Pedig a káposzta egy olyan értékes zöldség, amit érdemes nyersen is fogyasztani. A káposzta nem csak vitaminban és ásványi anyagban igen gazdag, de a vérképezésben is fontos klorofil is megtalálható benne. A benne található mustárolaj erős baktérium és csíraölő hatású, így akár antibiotikumnak is tekinthető. Sőt amit még csak manapság fedeztek fel a kutatók, hogy tartalmazz egy olyan egyedi anyagot, amely a ráksejteket is képes elpusztítani, de a szaporodásukat is meggátolja ez pedig a glükozinola.

De még ezen kívül is van egy nagyon jó tulajdonsága méghozzá az igen magas rost tartalom, ami nagyban javítja emésztésünket így a fogyókúránál is hasznos segítőtárs lesz, hiszen hamar eltelít és megszünteti az éhség érzetet.

A fejes káposzta egyik ismert formája hazánkban is a savanyú káposzta, ami rendkívül gazdag C vitaminban, de tartalmazz folsavat, kalciumot, és fontos ásványi anyagokat. 100 gr savanyú káposztában annyi C vitamin van, mint 2 narancsban, de jót tesz a szívnek, a csontoknak, a vérnek, tisztító és regeneráló hatása van, és ami fontos kalóriaszegény.

A savanyú káposzta vagy annak leve is igen jó hatással van szervezetünkre persze csak akkor, ha minden hónapban rendszeresen fogyasztunk belőle.

Így ha legközelebb káposztás ételt szeretnénk készíteni, tegyünk félre egy kevés nyers káposztát és bátran fogyasszuk el akár önmagában akár savanyú káposzta formájában.

A főzésnél használjunk fel kelbimbót, kelkáposztát, vagy brokkolit párolva vagy főzve mindegyik értékes táplálék lesz szervezetünk számára.