NyomtatásSzerző: Huták JuditPartner: HáziPatika.comCímkék:
baktérium, kórokozó, szappan, kézmosás
Mindannyian ismerjük az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb
módszert, mellyel sikeresen elkerülhetjük a fertőző betegségeket. Azonban nem
élünk vele eleget - bizonyítják a felmérések. A kézmosásról van szó. A tisztaság fél egészség - ezt a közhelyes mondást sokan
próbálták már megcáfolni, azonban a tisztaság, tisztálkodás az egyik
legegyszerűbb, ugyanakkor leghatékonyabb módja a betegségek megelőzésének. A
fertőtlenítés és higiénia "logikája" meglehetősen egyszerű: a
fertőzések terjedését legkönnyebben úgy akadályozhatjuk meg, hogy valahol
megszakítjuk a kórokozók átadását. Azaz, tudnunk kell, hogy hol telepedhetnek
meg a fertőző betegségeket okozó mikrobák, milyen körülmények kedveznek nekik,
illetve, hogyan kerülhetnek be ezek a szervezetünkbe.
A fertőző betegségek átadásában mi magunk számítunk a
legfőbb kórokozó-raktárnak, hiszen több milliárdnyi mikroba lehet a bőrünkön,
ruházatunkon, nyálunkban, székletünkben. Rengeteg kórokozót találhatunk az
élelmiszerekben és a vízben, az állatokon, a gyakran vagy sok ember által
használt tárgyakon és a háztartási felületeken. Ha ezeket a kórokozó-telepeket
rendszeresen megtisztítjuk, megakadályozzuk, hogy a mikrobák megtelepedjenek,
elszaporodjanak rajtuk, akkor jó esélyünk lehet arra, hogy ezek nem okoznak
betegségeket.
Miért is fontos kezet mosni? A kezeinken nagyon sok kórokozó
telepedhet meg és ezeket ráadásul elég könnyen "utaztathatjuk" is:
megfogunk valamit, majd az arcunkhoz, orrunkhoz, szánkhoz érünk - és máris
bejuttatjuk a fertőzést okozó mikrobát a szervezetünkbe! Éppen ezért a kézmosás
elengedhetetlen például a hasmenéssel járó betegségek megelőzésében.
Kezet mosni mindenki tud - gondolhatjuk elsőre - de ez így
nem igaz. Sajnos, sokan hajlamosak arra, hogy épphogy benedvesítsék a kezüket
vagy csak "lelögyböljék" - ez bizonyos esetekben elég, ám a kórokozók
terjedését nem állítja meg. Milyen akkor a tökéletes kézmosás? Mindenképpen
használjunk szappant, hiszen a tiszta víz önmagában nem távolít el minden
szennyeződést és zsiradékot. Próbáljunk meg a langyos vagy testmeleg víznél
valamivel melegebbet használni - a testmeleg ugyanis kedvez a mikrobáknak.
Akkor tekinthetjük tisztának a kezünket, ha habzik a szappan
rajta. Ha tehát elsőre ez nem sikerül, akkor használjunk el még egy adagot.
Legalább fél percig dörzsöljük a szappanhabot a kezünkön, és ne csak a
tenyerünkre koncentráljunk! Alaposan tisztítsuk meg az ujjak közét, a
körömágyakat és a csukló környékét is! Kézmosás után használjunk törülközőt -
javasolják szakértők - mert a vízöblítés önmagában nem mindig elegendő ahhoz,
hogy minden maradványt eltávolítsunk a kezünkről.
Régi kérdés, hogy a szilárd szappan vagy a folyékony
változat a jobb. Bár igazából a személyes döntésünktől függ, hogy melyiket
részesítjük előnyben, azt tudnunk kell, hogy a folyékony szappan higiénikusabb.
A szilárd szappanon ugyanis megtelepedhetnek a kórokozók, a meleg és nyirkos
felületen nagyszerűen tudnak szaporodni, ráadásul a szappanra bőrsejtek is
rákerülhetnek. Ha ezt kézbe vesszük, akkor könnyen átkerülhetnek a kezünkre ezek
a kórokozók.
A folyékony szappan zárt adagolójába nem kerülnek be a
mikrobák.Ha nincs lehetőségünk vizes-szappanos kézmosásra, akkor az
alkoholtartalmú kézfertőtlenítők is igen hatékonyak lehetnek! Azonban nem
szabad csak ezekre hagyatkozni: a kézfertőtlenítők ugyanis nem minden
kórokozó-típust távolítanak el maradéktalanul. Ha különösen veszélyeztetett
helyzetben vagyunk (például fertőző betegeket ápolunk vagy gyengébb az
immunrendszerünk), érdemes lehet a két módszert kombinálni.
Forrás?: hazipatika.com
0 Megjegyzések