Elméletileg van rá esély, a gyakorlatban mégis szinte kizárt, hogy bármely csípős paprika túladagolása halálhoz vezessen: a legtöbb ember szervezete még azelőtt megálljt parancsol, mielőtt a helyzet visszafordíthatatlanná válna.

Skóciában egy étterem évente megrendezi híres chili evő versenyét, amelyen a vállalkozó kedvű résztvevők a világ legerősebb chili paprikáiból készült étel elfogyasztásával tehetnek tanúbizonyságot bátorságukról. A feladat azonban korántsem veszélytelen: a két évvel ezelőtti eseményen több versenyzőhöz is mentőt kellett hívni, miután a "gyilkos curry" fogyasztása közben hányni kezdtek, mások ájultan fordultak le a székről vagy izzadva a padlón vonaglottak levegő után kapkodva. A chilievő verseny nehézségét jól példázza, hogy az első helyezett mindössze 9 kanálnyit tudott az ételből elfogyasztani, a második helyezettet pedig kétszer is kórházba kellett szállítani, mivel hányása és gyomorfájdalmai nem akartak enyhülni.
Az Új-Mexikói Egyetemen működő, a chili paprika-fajták tanulmányozására szakosodott intézetigazgatója elmondta, hogy a túlzásba vitt csípős paprika-fogyasztás elméletileg akár halált is okozhat, azonban a legtöbb ember szervezete még jóval azelőtt "lekapcsol", mielőtt ez bekövetkezhetne. Egy 1980-as kutatás során kiszámolták, hogy a legerősebbnek számító chili fajtákból porrá őrölve közel 1,4 kilónyit kellene egyszerre elfogyasztani ahhoz, hogy egy 70 kilós embernél bekövetkezzen a halál. Ez lássuk be, nem túl életszerű helyzet
Chili  paprika: pro és kontra
A rendszeres chili paprika-fogyasztásnak egészségügyi következményei azért mindenképpen lehetnek. A csípős paprikák "erejét" a kapszaicin nevű vegyület adja, amely irritálja a száj-, gyomor és bélnyálkahártya idegvégződéseit, ezért a rendszeresen, nagy mennyiségben fogyasztott csípős paprika hosszú távon a gyomor- és bélnyálkahártya károsodásához, sőt egyes kutatások szerint akár gyomorrák kialakulásához is vezethet.
A kapszaicin számos további esetben is kifejezetten jótékony hatásúnak bizonyult: helyileg alkalmazva enyhíti a neuropátiás és ízületi fájdalmakat, ezért kenőcsök vagy tapasz formájában gyakran alkalmazzák izomfájdalmak, arthritis és egyéb húzódások kezelésére, de bevethető migrén, fejfájás vagy pikkelysömör ellen is.