Tavasz van. Ez azt jelenti, hogy nyílnak a virágok, az időjárás felmelegszik, és megjelennek az allergiák. Sajnos ez a macskák számára is veszedelmes.

Az okozók: az allergének lehetnek a környezetből fakadóak (a fű, a gyom, a por, a pollen, a penész, a toll, a vegyi anyagok), élelmiszerrel összefüggőek (vagy az étel maga, vagy egy összetevője), valamint bolhák és más élősködők.

Tünetek: irritált bőr (lehet viszkető, száraz, vörös, vagy foltos), szőrhullás, tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás, hányás, hasmenés, letargia és viselkedésbeli változások.

Kezelés:
A környezeti allergiáknál az állatorvosok is azt javasolják, antihisztaminokat, szteroidokat adjunk az állatnak, valamint, hogy természetes alapanyagokból készült samponnal fürdessük azt.
Élelmiszerallergiánál fontos, hogy mihamarabb rájöjjünk az okozóra. Ez az egyetlen módja, hogy megszüntessük a problémát. Általában egy speciális diétával szokás orvosolni az efféle gondot.
Bolhák és paraziták esetében addig kell kezelni a kedvencünket, míg azok teljesen el nem tűnnek a róla.

Megelőzés:
Igaz, lehetetlen megszüntetni a kapcsolatot a cica és a környezeti tényezők között, de ügyeljünk arra, hogy játékai, táljai mindig portalanítva legyenek. Legalább hetente egyszer környezetbarát tisztítószerrel töröljük tisztára az imént említett tárgyakat.

Csak olyan táplálékot adjunk neki, amiről tudjuk, hogy mi van benne. Kerüljünk minden gyanús összetevőt és ne tápláljuk embereknek készült ételekkel.

Ne hanyagoljuk el a megelőző gyógyszereket, oltásokat. Egy allergiás macska sokkal érzékenyebb a bolhákra, mint egy egészséges.

Forrás: sokszinuvidek.hu