Fogaink egészsége érdekében elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia, a rendszeres fogápolás. A főétkezések utáni fogmosás, a fogselyem és az antibakteriális szájöblögetők használata mellett figyeljünk oda arra is, mit eszünk! Vannak fogaink egészsége szempontjából hasznos és ártalmas ételek is!


Cukrok

A fogszuvasodás az egész világon elterjedt, étkezési szokásokkal összefüggésben álló civilizációs betegség. Mihelyt a kisgyermek fogai áttörik az ínyt, a fogszuvasodásért felelős baktériumok támadásba lendülnek. De abban, hogy milyen eredménnyel, szerepe van az elfogyasztott ételeknek is. A szénhidrátok (cukrok) nagy veszélyt jelentenek a fogakra, ezzel szemben a zsírok és a fehérjék nem támadják meg a fogzománcot.

Számos élelmiszer tartalmaz rejtett cukrokat is, így például a ketchup és a chips is. Az élelmiszerek tudatos kiválasztása és elkészítése természetesen nem pótolja a rendszeres fog- és szájápolást, hanem ésszerű kiegészítése annak.

Savak

A cukrok nem közvetlenül károsítják a fogakat, mert először a foglepedéket képező baktériumok (Streptococcus mutans) kezdik lebontani őket. A baktériumok a cukrokat savakká alakítják, ezek támadják meg a fogzománcot és vezetnek fogszuvasodás kialakulásához. Foglepedék és baktériumok nélkül tehát a cukrok nem árthatnának a fogaknak.

 A fogszuvasodás
A fogszuvasodás (caries) a fogaknak a szájüreggel érintkező felszínén kezdődő, a felszín felől mélyre haladó idült folyamat, amelynek lényege a kemény fogállomány végleges roncsolódása.

Normál esetben a szájüreg pH-ja 6 és 7 közötti érték. A cukortartalmú élelmiszerek erősen a savas irányba tolják, tehát csökkentik a pH-t, kb. 5-re vagy 4-re. A savak kioldják a fogzománcban lévő ásványokat. A nyál lassan semlegesíti a savakat, és a fogzománc regenerálódhat.

Ha valaki egész nap édességeket eszik, újra és újra savassá válik a pH. Aki kímélni akarja a fogait, annak kerülnie kell a főétkezések közötti nassolást. Jobb, ha az édességet a főétkezések után fogyasztják el, és azután mosnak fogat. A fogmosás gyorsan csökkenti a savak mennyiségét, így azok nem tudnak ártani a fogaknak.

Az ecet is sav, így árt a fogaknak, ecetes ételek fogyasztása után mindig öblögessen egy kis vízzel!

Ragadós ételek

Különösen kedvezőtlen hatással vannak a fogakra azok az ételek, és maradékaik, amelyek hosszú időn át megtapadnak a szájüregben. Ilyenek például a vajas kekszek, a karamella, a frutti, az olvadós rágók és bizonyos sütemények.

 Fogas kérdés: Hogyan mossuk?
Az ép fogsor magabiztossá tesz, az alapos rágáshoz pedig elengedhetetlen: érdemes rá odafigyelni. Fontos a jó fogkefe, a helyes fogmosási technika és a rendszeres fogászati ellenőrzés. Fogas kérdés: 

Üdítők

Főétkezésekhez mindig igyon valamennyi vizet. Ez megakadályozza, hogy az ételmaradékok megtapadjanak a fogakon. A üdítőkről ajánlott lemondani, mert igen magas a cukortartalmuk. A cukrozott gyümölcslevekben is rengeteg a cukor. A „hozzáadott cukrot nem tartalmaz” felirat, annyit jelent, hogy az adott gyümölcslé csak a gyümölcsökben lévő természetes cukrokat tartalmazza.

A citrusféléknek, a belőlük készült innivalóknak és sok sportitalnak magas a savtartalma. Ezek fogyasztása után igyon vizet!

A tej sok ásványi anyagot tartalmaz, ám ezek nem maradnak olyan sokáig a szájüregben, hogy a fogzománc regenerálódhasson belőlük. Ennek ellenére a csontok egészsége érdekében nem szabad lemondani a tejfogyasztásról.

Fogbarát nassolnivalók

A nassolásról senkinek sem kell teljesen lemondani. A cukormentes rágógumi, a nem savas gyümölcsök, a sajtfalatkák, a sózatlan mogyoró vagy más olajos magvak megfelelnek erre a célra.

Minden főétkezés után mosson fogat! Ha erre nincs lehetősége, legalább öblítse ki a szájüregét tiszta vízzel!
A cukormentes rágógumik is jó szolgálatot tehetnek, mert serkentik a nyáltermelődést.

Használjon fluoridos konyhasót, és igyon fluorid-tartalmú ásványvizet, mert a fluor erősíti a fogzománcot! A fekete- és a zöld tea, valamint a hüvelyesek és a hal is tartalmaznak fluort.

Ha savas gyümölcsöt, vagy valamilyen más savas ételt evett, várjon egy fél órát a fogmosással!

A sajt jót tesz a fogaknak. A kazein nevű fehérje és a kalcium, valamint a foszfát pótolják a fogzománc anyagait. A sajtok semlegesítik a szájüreg savas pH-ját.

forrás: webbeteg.hu