Cukrok
A fogszuvasodás az egész világon elterjedt, étkezési
szokásokkal összefüggésben álló civilizációs betegség. Mihelyt a kisgyermek
fogai áttörik az ínyt, a fogszuvasodásért felelős baktériumok támadásba lendülnek.
De abban, hogy milyen eredménnyel, szerepe van az elfogyasztott ételeknek is. A
szénhidrátok (cukrok) nagy veszélyt jelentenek a fogakra, ezzel szemben a
zsírok és a fehérjék nem támadják meg a fogzománcot.
Számos élelmiszer tartalmaz rejtett cukrokat is, így például
a ketchup és a chips is. Az élelmiszerek tudatos kiválasztása és elkészítése
természetesen nem pótolja a rendszeres fog- és szájápolást, hanem ésszerű
kiegészítése annak.
Savak
A cukrok nem közvetlenül károsítják a fogakat, mert először
a foglepedéket képező baktériumok (Streptococcus mutans) kezdik lebontani őket.
A baktériumok a cukrokat savakká alakítják, ezek támadják meg a fogzománcot és
vezetnek fogszuvasodás kialakulásához. Foglepedék és baktériumok nélkül tehát a
cukrok nem árthatnának a fogaknak.
A fogszuvasodás
A fogszuvasodás (caries) a fogaknak a szájüreggel érintkező
felszínén kezdődő, a felszín felől mélyre haladó idült folyamat, amelynek
lényege a kemény fogállomány végleges roncsolódása.
Normál esetben a szájüreg pH-ja 6 és 7 közötti érték. A
cukortartalmú élelmiszerek erősen a savas irányba tolják, tehát csökkentik a
pH-t, kb. 5-re vagy 4-re. A savak kioldják a fogzománcban lévő ásványokat. A
nyál lassan semlegesíti a savakat, és a fogzománc regenerálódhat.
Ha valaki egész nap édességeket eszik, újra és újra savassá
válik a pH. Aki kímélni akarja a fogait, annak kerülnie kell a főétkezések
közötti nassolást. Jobb, ha az édességet a főétkezések után fogyasztják el, és
azután mosnak fogat. A fogmosás gyorsan csökkenti a savak mennyiségét, így azok
nem tudnak ártani a fogaknak.
Az ecet is sav, így árt a fogaknak, ecetes ételek
fogyasztása után mindig öblögessen egy kis vízzel!
Ragadós ételek
Különösen kedvezőtlen hatással vannak a fogakra azok az
ételek, és maradékaik, amelyek hosszú időn át megtapadnak a szájüregben.
Ilyenek például a vajas kekszek, a karamella, a frutti, az olvadós rágók és
bizonyos sütemények.
Fogas kérdés: Hogyan
mossuk?
Az ép fogsor magabiztossá tesz, az alapos rágáshoz pedig
elengedhetetlen: érdemes rá odafigyelni. Fontos a jó fogkefe, a helyes
fogmosási technika és a rendszeres fogászati ellenőrzés. Fogas kérdés:
Üdítők
Főétkezésekhez mindig igyon valamennyi vizet. Ez
megakadályozza, hogy az ételmaradékok megtapadjanak a fogakon. A üdítőkről
ajánlott lemondani, mert igen magas a cukortartalmuk. A cukrozott
gyümölcslevekben is rengeteg a cukor. A „hozzáadott cukrot nem tartalmaz”
felirat, annyit jelent, hogy az adott gyümölcslé csak a gyümölcsökben lévő
természetes cukrokat tartalmazza.
A citrusféléknek, a belőlük készült innivalóknak és sok
sportitalnak magas a savtartalma. Ezek fogyasztása után igyon vizet!
A tej sok ásványi anyagot tartalmaz, ám ezek nem maradnak
olyan sokáig a szájüregben, hogy a fogzománc regenerálódhasson belőlük. Ennek
ellenére a csontok egészsége érdekében nem szabad lemondani a tejfogyasztásról.
Fogbarát nassolnivalók
A nassolásról senkinek sem kell teljesen lemondani. A cukormentes
rágógumi, a nem savas gyümölcsök, a sajtfalatkák, a sózatlan mogyoró vagy más
olajos magvak megfelelnek erre a célra.
Minden főétkezés után mosson fogat! Ha erre nincs
lehetősége, legalább öblítse ki a szájüregét tiszta vízzel!
A cukormentes rágógumik is jó szolgálatot tehetnek, mert
serkentik a nyáltermelődést.
Használjon fluoridos konyhasót, és igyon fluorid-tartalmú
ásványvizet, mert a fluor erősíti a fogzománcot! A fekete- és a zöld tea,
valamint a hüvelyesek és a hal is tartalmaznak fluort.
Ha savas gyümölcsöt, vagy valamilyen más savas ételt evett,
várjon egy fél órát a fogmosással!
A sajt jót tesz a fogaknak. A kazein nevű fehérje és a
kalcium, valamint a foszfát pótolják a fogzománc anyagait. A sajtok
semlegesítik a szájüreg savas pH-ját.
forrás: webbeteg.hu
0 Megjegyzések