A láb egészsége szempontjából, Ön javasolja, illetve ellenzi-e cipő viselését lakásban a gyerekeknek? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Igazából a mezítláb járkálás természetes talajon (föld, homok, sóder) igen egészséges. Mesterséges talajon sem ártalmas, de mivel ezek sík felületek, a láb kisizületeit, szalagjait, izmait nem dolgoztatja jelentősen.

Ennek ellenére szerencsésebb, ha mezítláb, vagy zokniban járkál a gyermek. Mint gyakorló apuka én is küzdök hasonló problémával.

Mi úgy oldottuk meg, hogy azokban a helyiségekben, ahol szőnyeg van, ott zokniban, ahol járólap, vagy sima döngölt padló van, ott télen cipőben, meleg időben inkább szandálban engedjük a mászkálást.

Ha hetente egy-két napon több órát is cipőben van a lábuk, azzal még bajt nem okozunk!

Lúdtalp: nemcsak szépészeti probléma

Lúdtalp
A lúdtalp banális problémának tűnik, a közhiedelemmel ellentétben azonban nemcsak kozmetikai problémáról van szó. A lábboltozat süllyedése hosszú távon jelentős szövődményekhez, fájdalmakhoz, sőt, akár mozgáskorlátozottsághoz is vezethet. A lábboltozatot gyengítő tényezők között nemcsak a fent említett testsúlynövekedés, de csecsemőkorban a korai talpraállás, később pedig az edzés nélküli túlerőltetés, illetve a cseppet sem élettaninak nevezhető magas sarkú, keskeny orrú lábbelik viselése is szerepet játszhat, az egyébként alkatilag vagy genetikailag gyengébb támasztórendszer ritka előfordulása mellett. Az igazság az, hogy sokszor nem teszünk meg mindent egészségünkért, pedig könnyebb lenne eleve megelőzni a bajt, mint később korrigálni. A még járni nem tudó csecsemőt hagyjuk cipő nélkül kúszni, hogy kifejlődjenek az alsó végtagövi izmok.

Forrás: webbeteg.hu