Elegem lett a mérgezett fogkrémekből és egy-két verziót már elkészítettem a saját, gyógyhatású pasztákból. Ez a mai tényleg nagyon finomra sikerült, ezért meg is osztom veletek. A legtöbb hozzávalóból elvileg mindenkinek van otthon, ha mégsem, érdemes a kamra tartalmát újragondolni és -alakítani.

EZ A PASZTA TERMÉSZETES, EGÉSZSÉG- ÉS KÖRNYEZETBARÁT. ILLATOS, BÁZIKUS!

HOZZÁVALÓK:
-Növényi glicerin (webáruházak), vagy növényi olaj/zsír *** Szerepe: konzisztencia javító
-Szódabikarbóna (webáruházak, gyógyszertár) *** Szerepe: mechanikai dörzsanyag, lúgosító- és fertőtlenítőanyag, fogkőoldó
-Só (TISZTA, nem káliumozott, nem NORBI, stb. Legyen Himalája, vagy Tengeri só!!!) *** Szerepe: mechanikai dörzsanyag, fertőtlenítő, antimikrobiális,összehúzó anyag
-Kaolin avagy fehéragyag (gyógyszertár, web) *** Szerepe: mechanikai finom dörzsanyag
-Választott illóolajak *** Szerepe: Fertőtlenítő, keringésserkentő, illatosító, agyféltekéket harmonizáló
-Propolisz *** Szerepe: gyulladáscsökkentő, antibaktericid, sebgyógyító

AZ ELKÉSZÍTÉS MENETE, MENNYISÉGEK

Összekeverünk:
3 kiskanál szódabikarbonátot
3 kiskanál kaolinnal
1 kk előzőleg kávéőrlőn finomra porított szicíliai tengeri sóval
Hozzáadunk:
3-4 kk glicerint,
30 csepp alkoholban oldott propoliszt
Ezekkel az anyagokkal alaposan pasztává dolgozzuk a porokat. Cseppentünk még hozzá:
9 csepp illóolajat kedved szerint

Az összetevőket alaposan dolgozzuk egybe. Alkohollal fertőtlenített üveg, vagy műanyag tégelyben tároljuk. Tetszés szerint őrölt szárított herbákkal is kiegészíthetjük a pasztát. Zsálya, rozmaring, borsosmenta, kakukkfű…

Ebben a pasztában bors, grapefruit és fahéj illóolajat használtam. A mirrha illóolajat kifejezetten szájproblémákra ajánlják. Jó segítség lehet az eukaliptusz, a zsálya és a bazsalikom illóolaj.

Aromaterápiás illóolajak alkalmazása felettébb hasznos, mivel javítják a fogíny, a fogágy mikrokeringését, fertőtlenítik a fogüreget, csillapítják az esetleges gyulladásokat. Kissé sós íze lesz, de ennyi áldozatot érdemes meghozni az egészségünk érdekében. Ha ez az alternatíva nem kínál számodra megoldást, a DABUR márkájú fogkrémeket ajánlom. Méreganyagok terén érdemes az antalvali.com honlapon nézelődni, addig, amíg “szimatra” fel nem ismered, melyik termék használható, s melyiktől érdemes távol maradni.

Nem közismert, viszont tudományos tény, hogy a bőrön át kétszer olyan könnyen szívódnak fel a veszélyes anyagok, mint a tápcsatornán keresztül. Van egy olyan mondás, hogy “biztonságosabb lenne a kozmetikumainkat megenni, mintsem magunkra kenni” Ennek az az oka, hogy az elfogyasztott táplálék egy része a kiválasztódás során kiürül a szervezetből. Ezzel szemben nagyon sok anyag, amit a krémekkel és a különböző kozmetikai anyagokkal viszünk fel a bőrünkre, a káros anyagokat olyan molekulaszerkezetben tartalmazza, hogy közvetlenül a véráramba tudnak hatolni (megdöbbentő, de nagyon sok kutatás bizonyította ezt a tényt is mégsem történt semmi). Ráadásul ilyen szempontból a bőrnyálkahártya a legaktívabb, hisz itt turbó gyorsasággal szívódik fel minden (lásd a nyelv alá való szívgyógyszerek, lázcsillapítók, görcsoldó kúpok stb.). Gondolj csak bele, mit tud művelni veled egy fogkrém, ami káros anyagot tartalmaz!!! Pl. Sodium Laureth (Lauril) Sulfate-ot, ami az egyik (általam is) legkárosabbnak tartott adalék anyag. Vagy triclosant, ami elvileg 2005 óta tiltólistás, mégis találtam még a minap is olyan fogkrémet forgalomban, amely tartalmazta ezt a káros, rákkeltő anyagot.

NAGYON AJÁNLOTTAN KERÜLENDŐ ANYAGOK

Rákkeltő, bőrizgató, nyálkahártya károsító, mérgező hatásukon kívül súlyos kárt okoznak a szervezetnek azzal a funkciójukkal is, hogy a bőr és a szervezet első számú védelmi vonalát – a bőrfelszíni emulziót – kíméletlenül és maradéktalanul leoldják a bőrről, megfosztva ezáltal a bőrimmunrendszerétől. Ezen vegyületek “áldásos” tevékenységének köszönhető az a bizonyos száraz, húzódó érzés, a bőrallergiák nagy része, a korai bőröregedés és a – sajnos már csecsemőkorban is jelentkező – ekcéma.

2. A fogkrémek számos, lassan ható mérget tartalmaznak, mint például a szaharin, a mesterséges színezékek és ízesítők (mind potenciális rákkeltők). Ám a legaggasztóbb továbbra is az, hogy minden tubus fogkrémünk halálos adag fluoridot tartalmaz. Míg Európában a fluoridtartalmú fogkrémeket egészségesnek kiáltják ki a reklámokban, az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (Food and Drug Administraton, FDA) előírja, hogy a csomagoláson fel kell tüntetni az egészségügyi kockázatokra vonatkozó figyelmeztetéseket, valamint azt az információt, hogy a fogkrém lenyelése esetén a helyi toxikológiai intézethez kell fordulni. A Skandináv országokban és a volt Szovjetunió területén törvények korlátozzák a használatát, fogkrémekben való alkalmazása tilos.

SIKERES PASZTAKÉSZÍTÉST KÍVÁNUNK!

Forrás: utajovobe.eu