Az idén 19 millió forintot fordítanak szúnyoggyérítésre a Tisza-tó menti településeken, az első akció május végén lesz - közölte a Tisza-tavi Területfejlesztési Önkormányzati Társulás (TTÖT) elnöke az MTI-vel.

Zsebe Zsolt, aki egyben Újlőrincfalva független polgármestere is, hozzátette: egyelőre nincs szúnyoginvázió a Tisza-tavi helységekben, az elmúlt hetek időjárása azonban kedvezett a szúnyoglárvák fejlődésének, hiszen a megáradt Tisza partja mentén keletkezett tocsogó és pangó vizek ideális szaporodási helyei a vérszívó állatoknak.

Tájékoztatása szerint a Magyar Turizmus Zrt.-n keresztül érkező állami támogatás és az önkormányzati társulás tagjai által összeadott pénzből a nyári turisztikai szezonban 19 millió forintot költhetnek majd szúnyoggyérítésre. A 22 települést tömörítő TTÖT minimálisan két légi-kémiai gyérítést tervez a csaknem 5000 hektárnyi területen, illetve egy-egy nagyobb rendezvény előtt igény esetén úgynevezett melegködös irtás lesz. A légi-kémiai irtást végző repülős vállalkozást közbeszerzési pályázaton most választják ki.Zsebe Zsolt megjegyezte: mivel a hatékonyabb és a szúnyogot lárva állapotban pusztító biológiai védekezésről lekéstek, csak légi-kémiai módszerrel védekezhetnek, ettől azonban szerényebb eredmények várhatók, mert az csak a kifejlett egyedekre hatásos.A szakértők megegyezése szerint a Tisza-tavi településeken akkor beszélhetnek szúnyoginvázióról, ha az óránkénti csípésszám egy ember esetében eléri a hatszázat, jelenleg ez a mutató hatvan körüli a településen - jelezte a társulás elnöke.

Forrás: napidoktor.hu