A Melinda és Bill Gates Alapítvány 1,8 milliárd dollárt adományoz a gyermekbénulás elleni harc támogatására.

Bill Gates, a Microsoft alapítója az oltóanyagokról Abu-Dzabiban rendezett csúcstalálkozón bejelentette, hogy ez és a többi adományozó által felajánlott összeg fedezi a gyermekbénulás kiirtására indított kezdeményezés teljes - 5,5 milliárd dollárnyi - költségvetésének 73 százalékát, azaz 4 milliárd dollárt.

A csúcstalálkozón jelentették be az országok adományaik összegét: Nagy-Britannia 250 millió, Norvégia 240 millió, Németország százmillió dollárt ajánlott fel. Mohamed bin Zajid an-Najan abu-dzabi trónörökös 120 millió dollárt, az iszlám fejlesztési bank pedig 227 millió dollárt helyezett kilátásba.

Az ENSZ védnöksége alatt álló kezdeményezés 1988-as elindulása óta a gyermekbénulásos esetek száma világszerte 99 százalékkal csökkent. Ma már csak elenyésző számban fordul elő a betegség néhány ország egyes térségeiben.

Az 1999-ben alapított Melinda és Bill Gates Alapítvány a világ pénzügyileg legerősebb magánalapítványa. A fejlődő világ szegénysége ellen szállt harcba és maláriaellenes oltókampányokat, illetve kutatási programokat finanszíroz.

Forrás: hvg.hu