Exorexia, ortorexia - mindkét kifejezés új keletű, és mindkettő súlyos rendellenességet takar. Míg az előbbi a túlzásba vitt, már-már mániákus edzést jelenti, addig az utóbbi az egészséges bioételekhez való túlzott ragaszkodást. Madonnára mindkettő jellemző.

A pop nagyasszonya nem kíméli a testét - kidolgozott, már-már férfias izomzatát bárki láthatja a koncerteken. Étrendjéből is kirekesztett minden mesterséges adalékanyagot, a minőségi bioételekhez való ragaszkodása pedig görcsössé vált az elmúlt években.

Táplálkozási szakértők szerint ez is táplálkozási zavar, hiszen az ilyen betegek az alapvető élelmiszereket is kizárják az életükből, ami súlyos problémákhoz is vezethet. De szerencsére mindez elkerülhető, ha nem a Madonna-féle "drákói szigort" alkalmazzuk a saját táplálkozásunkban, hanem egészséges keretek közt tartjuk a diétánkat.
Méregtelenítés ésszerűen
Az egyhetes méregtelenítés után fontos, hogy visszataláljunk a normális étkezési szokásokhoz. Érdemes első lépésként minden alapanyagot beszerezni - lehetőleg valamelyik biopiacról.

1. nap
Bemelegítésként iktassuk ki az étrendünkből a koffeint, hús helyett pedig halat vagy tojást fogyasszunk. Köretként a halakhoz nyers vagy párolt zöldség ajánlott. Ügyeljünk arra, hogy naponta legalább háromszor fogyasszunk gyümölcsöt, lehetőleg többfélét. Tészta és fehér kenyér helyett próbáljuk ki a barna rizst, az árpás pogácsát vagy a hajdinapalacsintát.

2. nap
Iktassunk ki minden állati eredetű ételt az étrendünkből: ez a nap kizárólag a nyers vagy főtt zöldségeké és a gyümölcsöké - még jobb, ha ezeket közvetlenül a termelőtől szerezzük be, így semmilyen méreganyag nem kerülhet a szervezetünkbe.

3. nap
Csak nyers zöldséget és gyümölcsöt szabad enni. Ezeket salátaként valamilyen könnyű öntettel tálalva is elfogyaszthatjuk, ha pedig nassolni támadna kedvünk, ott a dió vagy a mogyoró.

4. nap
A léböjtnapon cukor nélküli gyógyteákat, frissen facsart gyümölcs- és zöldségleveket fogyasszunk! Aki nehezen bírja a léböjtöt, az egészséges bioalapanyagokból készült főzelékeket, leveseket is ehet ezen a napon.

5-7. napok

A következő három nap az eddigiek ismétlése - ám visszafelé. Tehát az 5. napon a 3. nap étrendje, a 6. napon a 2. napé, a 7. napon pedig az első napé. Így fenntartható szerveztünk egészséges egyensúlya.          

Forrás: stop.hu