A férfiak és nők szexualitáshoz való viszonya sok szempontból nagyon különböző. És nem csupán a biológiai adottságok miatt.

A szeretkezés evolúciós és történelmi szempontból elsődlegesen a fajfenntartást szolgálta, de az embereknél természetesen ennél sokkal összetettebb funkciót tölt be. A feszültségoldás, az örömszerzés, az önértékelés-jóllét fokozása, a kommunikáció egyaránt célja a szexualitásnak. Elsőrendű szerepe mégis a kötődés megélése, ami az emberi lélek elemi szükséglete. Az anyának és csecsemőjének mély kölcsönös kötődése nélkül nincs egészséges személyiségfejlődés, és szeretkezés nélkül is nehezen képzelhető el egészséges lélek és párkapcsolat – WHO egészségdefiníciója szerint.

Természetesen, nem csupán a szex megléte a szükséges faktor, hanem annak minősége, örömteli volta is fontos mutatója a párkapcsolat működésének. Jogos tehát az igény, hogy megértsük a szex működését: milyen szakaszok, hatások befolyásolják minőségét. Ez a küldetése a szexuális orvoslás tudományának, de erős igénye a boldog párkapcsolatra törekvő mindennapi embernek is.

A férfi és női szexualitás sajátosságait, különbségeit dr. Erős Erika, szexuálmedicina-szakértő világítja meg.

Másképp működik

A szexuális aktust több évtizede próbálkoznak különböző modellekkel ábrázolni. Az utóbbi években a kutatások csak még jobban megerősítették azt a tényt, ami tulajdonképpen eddig is nyilvánvaló volt, hogy nem vagyunk egyformák: a férfiak és a nők másképpen működnek.

A legszemléletesebb modell az úgynevezett „kettős hatás” modell. Eszerint, az emberek valamennyi cselekvését az agy két szisztémájának, az aktiváló és a gátló rendszernek az együtthatása határozza meg. Igaz ez a szexre is. A hatások eredője változik élethelyzet, életszakasz, kor és nem szerint is. Általánosságban igaz, hogy a férfiaknál az aktiváló rendszer van túlsúlyban, míg a nőknél a gátló rendszer. Vagyis leegyszerűsítve, a nő spontán módon nem akarja a szexet, csak ha adottak a feltételek: érzelmileg stabil, biztonságos párkapcsolat és intimitás. A férfiaknál ezzel szemben csak azért létezik gátló rendszer, hogy a szex ne tartson örökké! Igaz, hogy a kultúra erősen befolyásolja ezt az alaphelyzetet, így az emancipált, karriercentrikus nők kevésbé különböznek a férfiaktól.

A vágy

A szex beindulásához általában inger kell, amely aktiválja a vágyat. A férfiaknál, főleg fiatalkorban, spontán is jelentkeznek szexuális gondolatok – naponta akár többször is. De bármennyire meglepő, a kutatások szerint még az 50 éves férfiaknak is több mint 90 százaléka, a 70 évnél idősebbeknek pedig 70 százaléka hetente többször gondol a szexre. A nőknél azonban, a spontán szexuális gondolatok általában csak egy új kapcsolat esetén, és annak az első időszakában jellemzők. Ezért fogalmazódik meg az a vád, hogy a nők a szexet a férfiak manipulálására használják.

A nők a szexben inkább reaktívak, azaz megfelelő hatás kell a szexuális vágy beindításához. A nőknél ez a gyengédség, az intimitás és a férfi szenvedélye, vagyis a nő arra vágyik, hogy vágyjanak rá. A férfiaknál a vágy jellemzően vizuális inger: a csinos, vonzó külsejű nő beindítja a megszerzési, birtoklási vágyat.
A motiváció is különböző a nemeknél. A férfi örömet, hatalmat, élményt és behatolást akar, a nő pedig szeretetet, figyelmet és a kapcsolat megerősítését reméli a szeretkezés által.

Fokozatok

Az aktus dinamikája alapvetően négy lépésből épül fel. Ezek: izgalmi fázis, plateau (magas izgalmi szint), orgazmus és ellazulás. Ez az úgynevezett lineáris modell elegendően leírja a férfiaknál a szexuális aktust. A nők jelentős részénél azonban szexuális izgalom önmagától nem, csak válaszreakcióként alakul ki. Az aktus lépései a nőknél oda- és visszahatnak egymásra, így leginkább egy körkörös modellt formálnak, ahol bármely szakasz zavara képes blokkolni a teljes folyamatot.

Normál esetben a szexuális izgalom fokozatosan emelkedik, elér egy tartósan magas szintet (plateau), majd orgazmussal oldódik. Ezt követően ellazulás lép fel, pihenés és regenerálódás szükséges, amely néhány perctől akár 12 órás időtartamig terjedhet. A nők egy része nem igényel szünetet, halmozott orgazmusra is képes.

Az orgazmus

Az aktus hossza a behatolás és az elélvezés között férfiaknál 6-8 perc között van a világátlag szerint. Tehát, a nőnek is ennyi idő jut?! Pedig a szakaszok időbeli eloszlása különböző a nemeknél. A férfiaknál az izgalom gyorsan (1-2 percen belül) emelkedik, ezt követi a plateau és viszonylag gyorsan az orgazmus. Ha 20 percnél hosszabb idő szükséges az orgazmushoz a férfinál, akkor már nehezített orgazmusról beszélünk. A nők izgalmi görbéje időben elnyújtottabb: mind a plateau, mind az orgazmus eléréséhez több időre van szükség.

A női orgazmus nem egyszerű reflex. Az erogén izgalmi pontok sokfélék, a legáltalánosabb a hüvely és a csikló, ez utóbbi a legjobban beidegzett, így a legérzékenyebb. Mégis a legfőbb erogén szerv az agy. A nők kb. 20 százaléka szenved orgazmuszavarban, ugyanakkor a nők egy része képes csupán fantáziálás révén (pl. álomban) orgazmust elérni. Az önismeret, a saját élmény, az érettebb személyiség meghatározó az orgazmuskészségben.

Vizsgálatok azt igazolták, hogy általánosságban legalább 5 perc körüli időt igényelnek a nők arra, hogy „felhúzott” állapotba kerüljenek. Az eddig elmondottakat végiggondolva, a férfi addigra már be is fejezi a történetet. Nem is szólva a férfiak leggyakoribb szexuális panaszáról, a korai magömlésről, amely közel harmadukat érinti legalább életük egy szakaszában. Ilyenkor az elélvezés 1,5 vagy 1 percen belül történik meg. A probléma felmerülése hátterében gyakran biológiai adottság áll, amely minden kapcsolatnál és minden együttlétnél hasonló „eredményt” ad.

Napjainkban nyilvánvaló jelenség, hogy a férfiak orgazmusélményét erősen meghatározza a partnerük öröme is. Mintegy tükörként használva az orgazmus jeleit mutató női arcot, a férfi igazán így éli át a testi szerelem boldogságát. Az igazi csúcs pedig, amikor a beteljesülés egyszerre következik be, ez igen gyakran megfogalmazott vágy a párok részéről.

Forrás:otvenentul.hu