Remek fogyókúrás gyümölcs az alma. Legjobbak a lédús, enyhén savanykás, csábítóan illatos fajták.

1. nap

Reggeli (210 kcal)
Vágjon össze egy almát kis kockákra, öntse nyakon egy pohár sovány vaníliás joghurttal. Hintse meg őrölt fahéjjal.

Ebéd: Sonkás savanyú káposzta (340 kcal)
Csöpögtessen le 10 dkg friss savanyú káposztát, majd tegye egy tálkába, és villával lazítsa meg. Szedje ki egy alma magházát, és vágja vékony cikkekre, majd gyorsan forgassa az almába. Keverjen ki evőkanálnyi olajat ugyanennyi almaecettel, sóval és borssal, öntse a salátára. Hagyja kb. negyvenöt percet hűtőben összeérni. Tálalja 10 dkg vékonyra szelt pulykamell-sonkával.

Vacsora: Gombás pulykaszelet (400 kcal)
Kockázzon fel egy szem paradicsomot. Vágjon össze egy kisebb cukkinit, 20 dkg csiperkegombát. Forrósítson föl teáskanálnyi olajat, és süssön meg benne egy szelet befűszerezett pulykamellet. Ha már mindkét oldalán szép piros, dobja rá a zöldségeket, és párolja össze pár percig. Öntsön alá fél deci húslét, majd párolja készre. Közben sózza, borsozza. Ha szereti, adhat hozzá egy gerezd zúzott fokhagymát is. 5 dekányi igazi rozskenyeret egyen mellé.

2. nap

Reggeli (240 kcal)
Vágjon félbe egy magos zsömlét, kenje meg 3 deka natúr túróval, és rakja meg vékony almaszeletekkel.

Ebéd: Cikóriás cékla (380 kcal)
Mosson meg, vágjon össze egy kisebb cikóriát, egy almát, két csemegeuborkát és 10 deka levétől lecsorgatott konzervcéklát. Tegye tálba, majd készítsen rá dresszinget evőkanálnyi almaecetből, ugyanennyi olívaolajból, késhegynyi mustárból, sóból és borsból.

Vacsora: Brokkolis krumplitál (340 kcal)
Pucoljon meg 25 dkg nem szétfövő krumplit, majd vágja kockákra. Forrósítson fel teáskanálnyi olajat, dobja rá a krumplit, süsse kb. tizenöt percig. Közben enyhén sózza, borsozza. 20 dkg megmosott brokkolit szedjen rózsáira, egy sárgarépát kockázzon fel, és egy másik edényben enyhén sós vízben főzze meg. Közben adjon egy fej aprított hagymát a krumplihoz, és süsse vele további öt percig. Szűrje le a sárgarépát és a brokkolit, majd tegye azt is a krumplis serpenyőbe. Tálaláskor szórja meg a tetejét reszelt parmezánnal.

3. nap

Reggeli (220 kcal)
Kenjen meg egy szelet igazi rozskenyeret (5 dkg) teáskanálnyi diabetikus lekvárral, és szeleteljen rá egy kimagozott almát.

Ebéd: Fűszeres reteksaláta (335 kcal)
Mosson meg fél fejes salátát, itassa jól le, majd tépdesse egy tálba. Tíz szem piros retket gyaluljon vékonyra, egy almát pedig kockázzon fel. 10 dkg sonkát csíkozzon össze, majd valamennyi hozzávalót keverje össze a tálban. Készítsen dresszinget két evőkanálnyi joghurtból, teáskanálnyi citromléből, csipetnyi cukorból, sóból és borsból.

Vacsora: Bazsalikomos tészta (395 kcal)
Enyhén sós vízbe főzzön fogkeményre 8 dkg teljes kiőrlésű spagettit. Tépdesse le három ág bazsalikom leveleit, mossa meg, itassa le róla a vizet, majd dobja turmix kelyhébe dekányi fenyőmaggal, egy gerezd megpucolt fokhagymával, 1 dkg reszelt parmezánnal, fél pohár joghurttal, teáskanálnyi olívaolajjal. Pörgesse meg párszor, majd kóstolja meg. Ha kell, adjon hozzá még sót és borsot. Ha túl sűrű, tehet bele evőkanálnyi tésztafőző vizet. Szűrje le a tésztát, és forgassa össze a bazsalikomos pestóval. 

4. nap

Reggeli (240 kcal)
Egy tálkába tegyen két evőkanálnyi zabpelyhet és evőkanálnyi kukoricapelyhet. Kockázzon hozzá egy almát, és öntse le 1,5 dl barackos-mangós ivójoghurttal.

Ebéd: Pikáns sajtsaláta (350 kcal)
Fél megmosott és leitatott fejes salátát tépdessen darabokra, vágjon hozzá cikkekre egy kimagozott almát, csepegtesse meg citrommal, karikázzon hozzá egy szál kisebb pórét, és kockázzon hozzá 5 dkg gouda sajtot. Készítsen öntetet evőkanálnyi almaecetből, sóból, borsból és csipet cukorból. Adjon hozzá evőkanálnyi olívaolajat is. Forgassa össze a többi hozzávalóval, majd salátalevéllel kibélelt tányérban tálalja.

Vacsora: Paradicsomos csirkemell (360 kcal)
Vágjon cikkekre 30 dkg paradicsomot, aprítson össze egy hagymát és egy gerezd fokhagymát, mosson meg és töröljön szárazra, majd fűszerezzen be 15 dkg csirkemellfilét. Dobja teáskanálnyi olívaolajra, pirítsa három-öt percig, majd adja hozzá a zöldségeket, és párolja további öt percig. Szórja meg bazsalikomlevelekkel, szedje tányérra, és egyen mellé 5 dkg francia kenyeret.

5. nap

Reggeli (235 kcal)
Keverjen össze két evőkanál zabpelyhet egy pohár joghurttal és egy reszelt almával.

Ebéd: Vegyes saláta takóval (386 kcal)
Vágja ki egy alma magját, pucoljon meg egy sárgarépát. Reszelje le mindkettőt, és azonnal csepegtesse meg citrommal. Forgassa össze, hogy ne barnuljon meg. Karikázzon hozzá egy szál újhagymát, tépkedjen bele 10 dkg kínaikel-levelet. Egy vastagabb szelet sovány füstölt sonkát vágjon csíkokra, és forgassa a salátához. Készítsen dresszinget két evőkanálnyi joghurtból, sóból, borsból. Keverje össze a salátával, szedje tányérra, és takóval (kukoricacsipsszel) tálalja.

Vacsora: Paprikás omlett (350 kcal)
Aprítson össze 10 dkg piros húsú paprikát és egy kis szál pórét. Verjen fel két tojást három evőkanál tejjel, sóval és pirospaprikával. Kenjen ki teáskanálnyi olajjal egy bevonatos serpenyőt, forrósítsa meg. Dobja rá a paprikát és a hagymát, párolja fedő alatt négy percig, majd öntse rá a tojást. Vegye közepesre a tüzet, és süsse meg a tojást. Egy szelet teljes kiőrlésű tósztkenyeret ehet mellé.

Forrás: stop.hu