KÖVESD EZEKET A TIPPEKET ÉS MONDJ BÚCSÚT A HASAD HELYÉN LÉVŐ HORDÓNAK.

NE FALJ EDZÉS UTÁN
„Ne élj vissza azzal, hogy épp edzeni voltál, ne egyél emiatt többet,” mondja Ben Jones, személyi edző. „Valószínűleg úgy érzed, hogy keményen dolgoztál, de egy tipikus, egyórás kardió edzés kevesebb, mint 600 kalóriát éget.” Ahhoz, hogy leadd a felesleget, az étkezéseden is változtatnod kell, ez is elengedhetetlen az edzés mellett.

ÁLLÍTSD MUNKÁBA A PIHENÉST
Törekedj minden nap legalább nyolc és fél órát aludni, hogy kevesebbet nassolj, amíg ébren vagy. Egy amerikai kutatás arra az eredményre jutott, hogy a kísérletben részt vevő diákok közül azok, akik rendszeresen csak öt és fél órát aludtak, sokkal több magas szénhidráttartalmú rágcsálnivalót fogyasztottak napközben, mint azok, akik ennél három órával többet aludtak. Ha a testsúlyodról van szó, több alvás több fogyást jelent.

HÁROM KÖRÜL FALATOZZ
Egy kevés táplálék ebéd és vacsora közt segít távol tartani a fáradtságot, és a későbbi esetleges falánkságot. Csak ne habzsolj be egy tábla csokit. Próbálkozz inkább joghurttal és gyümölccsel, egy főt tojással, vagy egy almával, amit lekísérhetsz egy üveg vízzel. Ezek közül mind ellát a szükséges energiával.

Olajozottan működj

Ha azt akarod, hogy az anyagcseréd úgy menjen, mint egy bikaerős V8-as, ne pedig mint valami pöfögő kétütemű, akkor tarts is karban. Simone Parkinson Laubschner, klinikai táplálkozási szakértő azt ajánlja, hogy a következő összetevőkből állíts össze egy turmixot, hogy a anyagcseréd minden alkatrésze jól fusson.

400ml félzsíros tej

1 evőkanál alacsony szénhidráttartalmú fehérjepor

1/2 csésze áfonya, vagy szeder

1 evőkanál spirulina

1 kivi

1 evőkanál lenmag

A fehérjék feldolgozása berobbantja az anyagcseréd motorát, a spirulina alga stabilizálja a vércukorszintedet, és még az íze is jobb, mint egy kis gázolajnak.

KERESD A ZÖLDET
Mondj le a sörről, nagy dobás ez a súlyfelesleg elleni harcban – és nem pusztán a kalóriák miatt. Élelmiszerkutatók szerint, amikor a korsó fenekére nézünk, nagyon megemelkedik az inzulin szintünk, az etanolnak köszönhetően. Ez hypoglikémiát, azaz a vércukorszint csökkenését okozza, ez pedig éhséget idéz elő, magas kalóriatartalmú ételek utáni vágyakozással (ismerős?). Igyál inkább zöld teát egy hónapig. A benne lévő antioxidánsok ösztökélik az anyagcserédet. Egy amerikai folyóiratban publikált kutatás szerint azoknak a férfiaknak, akik naponta ittak zöldteát, jelentősen keskenyebb volt a derekuk, mint a kontrolcsoportnak. Napi négy csésze már látható eredményeket hozhat rövid időn belül.

VARIÁLD AZ EDZÉSTERVED
A tested előbb-utóbb hozzászokik a jól bevált gyakorlatokhoz is, változtass ezért néha rajtuk, hogy jobban megdolgozd őket és több zsírt égess. Kosarazz, túrázz, kajakozz, hogy sokkold a tested és több kilótól szabadulhass meg.

CSALJ EGY KICSIT
Néha kényeztesd el magadat. „Nem iszom, de hajlamos vagyok elcsábulni néha egy kis jégkrém miatt,” mondja a Men’s Health egyik címlapmodellje, Daniel Martin.  „Fontos része egy étkezési terv betartásának, hogy ne érezd magad rosszul, ha alkalmanként csalsz egy kicsit.”Tehát akár üvegben, akár tányérban érkezik a mérged, fogyaszd bölcsen és nem fog gondot okozni. Azt tanácsoljuk, hogy fagylaltot vacsora után egyél, amikor már nincs időd sokszorosan repetázni. Választhatsz bármilyen természetes verziót, ami kizárólag tejszínből, tojásból, cukorból és tejből állj. Egy félkehelynyi, gyümölccsel vagy magvakkal hetente egyszer-kétszer belefér, ennél több lassíthatja a súlyvesztést.

FÉNY AZ ALAGÚT VÉGÉN
Egy amerikai lapban megjelent kutatás arra jutott, hogy azok az alanyok, akik több fénynek voltak kitéve terápiás jelleggel, sikeresebbek voltak a súlyvesztésben. A fény megnöveli a hangulatodat is javító szerotonin szintedet, ami segít alacsonyabban tartani az ételfogyasztásodat. Végezd az edzésedet napfényes helyen, vagy ha angolos az időjárás, akkor valamilyen UV lámpát is használhatsz.

FOGADJ MAGADRA
Motiválhat az is, ha egyszerűen ábrándozol a vékony önmagadról, de ha fogadsz is magadra, az még többet segít. „A férfiak elkötelezettebbek a fogyásban, ha az versenyhelyzettel párosul,” mondja Dean Karlan professzor, a Yale Egyetem viselkedéskutató közgazdásza, aki azt is hozzáteszi, hogy a fogadásoknak 37%-a amit a férfiak tesznek a diétájuk sikerességére, pénzben köttetik meg. Fogadj egy haveroddal, hogy a következő fociliga elődöntőjéig leadsz egy bizonyos mennyiséget, így akár továbbjut a csapatod, akár nem, te mindenképp nyersz.

Forrás: menshealth.hu