Nem is hinnénk, hogy ennyire sokféle csokoládé létezik, de
ha jobban belegondolunk, a csokoládék világában legalább olyan nehéz
eligazodni, és igazán jót választani, mint mondjuk a borok esetében. A
kakaóvaj, amit a csokoládéipar különböző területein alkalmaznak, teszi
megkülönböztethetővé a csoki típusokat. Persze sok múlik a kakaóbab fajtájától,
a hozzáadott adalékoktól és a cukor mennyiségétől is.
Nézzük sorra a legjellegzetesebb csokoládé típusokat:
Keserű csoki: más néven a főzőcsokoládé. Tiszta csokoládét
tartalmaz, szolidan megőrölt kakaóbabokból készül. Igaz csokoládé illata van,
de erősen kesernyés az íze. Általában nem ízesítik. Ez a csoki a további csoki
típusok alapját jelenti, kivéve a fehér csokoládét.
Fekete csoki: ez a csokoládétípus már tartalmaz cukrot,
csoki vajat, vaníliát és akár más adalékszert is. A csokoládé tartalma 30 és
80% között lehet. (Extrém esetekben magasabb is lehet.)
Közepesen édes csokoládé: legalább 35% csokoládé tartalmú,de
a legtöbb ilyen típus 50% tiszta csokoládét is tartalmaz. A neve ellenére
általában kesernyés ízű csokoládé. Mivel a cukortartalom nem meghatározott,
ezért a csokik íze márkánként eltérhet.
Édes fekete csokoládé: fekete csokoládé, abban az
értelemben, hogy nem tartalmaz tej származékot, de mivel erősen édesített,
ezért nagyobb arányban tartalmaz cukrot mint más típusú csokoládék. A csokoládétartalma
20-40% között mozog.
Tejcsokoládé: tiszta csokoládén és csokoládévajon felül
tartalmaz sűrített tejet (általában az európai csokikra jellemző) vagy
tejszármazékot. Minimum 10% csokoládé tartalmú. Általában édesebbek a fekete
csokoládéknál, világosabb a színük,kevésbé hangsúlyos ízviláguk van.
Fehér csokoládé: nem tartalmaz tiszta csokoládét, vagy
bármilyen más csokoládé kivonatot. Inkább a vaníliára emlékeztető ízvilága van,
de más ízesítéssel is előfordul. Jogilag 20% csokoládévajat kell tartalmaznia,
14% tejterméket és maximum 55% cukrot. A csoki vajat van, amikor növényi
származékkal pótolják, aminek aztán végképp semmi köze a csokoládéhoz.
Couverture csokoládé: általában professzionális szakemberek
használják, nagyon magas a csokoládévaj tartalma (30%) és a tiszta csokoládé
tartalma is. Ennélfogva drága, nagyon minőségi. Könnyen olvad a szájban.
Temperálásra kiváló, és csak minőségi áruházakban kapható.
Összetett (compound) csokoládé: technikai kifejezés olyan
csokoládéra, amit növényi adalékokkal egészítettek ki, általában hidrogénezett
adalékokkal, amit a csokoládévaj helyett hasznának a csokoládéban. Nem minden
országban legális a csokoládé ilyen mértékű "hígítása".
csokimania.blog.hu
0 Megjegyzések