Nem is hinnénk, hogy ennyire sokféle csokoládé létezik, de ha jobban belegondolunk, a csokoládék világában legalább olyan nehéz eligazodni, és igazán jót választani, mint mondjuk a borok esetében. A kakaóvaj, amit a csokoládéipar különböző területein alkalmaznak, teszi megkülönböztethetővé a csoki típusokat. Persze sok múlik a kakaóbab fajtájától, a hozzáadott adalékoktól és a cukor mennyiségétől is.
Nézzük sorra a legjellegzetesebb csokoládé típusokat:
Keserű csoki: más néven a főzőcsokoládé. Tiszta csokoládét tartalmaz, szolidan megőrölt kakaóbabokból készül. Igaz csokoládé illata van, de erősen kesernyés az íze. Általában nem ízesítik. Ez a csoki a további csoki típusok alapját jelenti, kivéve a fehér csokoládét.

Fekete csoki: ez a csokoládétípus már tartalmaz cukrot, csoki vajat, vaníliát és akár más adalékszert is. A csokoládé tartalma 30 és 80% között lehet. (Extrém esetekben magasabb is lehet.)
Közepesen édes csokoládé: legalább 35% csokoládé tartalmú,de a legtöbb ilyen típus 50% tiszta csokoládét is tartalmaz. A neve ellenére általában kesernyés ízű csokoládé. Mivel a cukortartalom nem meghatározott, ezért a csokik íze márkánként eltérhet.
Édes fekete csokoládé: fekete csokoládé, abban az értelemben, hogy nem tartalmaz tej származékot, de mivel erősen édesített, ezért nagyobb arányban tartalmaz cukrot mint más típusú csokoládék. A csokoládétartalma 20-40% között mozog.

Tejcsokoládé: tiszta csokoládén és csokoládévajon felül tartalmaz sűrített tejet (általában az európai csokikra jellemző) vagy tejszármazékot. Minimum 10% csokoládé tartalmú. Általában édesebbek a fekete csokoládéknál, világosabb a színük,kevésbé hangsúlyos ízviláguk van.
Fehér csokoládé: nem tartalmaz tiszta csokoládét, vagy bármilyen más csokoládé kivonatot. Inkább a vaníliára emlékeztető ízvilága van, de más ízesítéssel is előfordul. Jogilag 20% csokoládévajat kell tartalmaznia, 14% tejterméket és maximum 55% cukrot. A csoki vajat van, amikor növényi származékkal pótolják, aminek aztán végképp semmi köze a csokoládéhoz.
Couverture csokoládé: általában professzionális szakemberek használják, nagyon magas a csokoládévaj tartalma (30%) és a tiszta csokoládé tartalma is. Ennélfogva drága, nagyon minőségi. Könnyen olvad a szájban. Temperálásra kiváló, és csak minőségi áruházakban kapható.
Összetett (compound) csokoládé: technikai kifejezés olyan csokoládéra, amit növényi adalékokkal egészítettek ki, általában hidrogénezett adalékokkal, amit a csokoládévaj helyett hasznának a csokoládéban. Nem minden országban legális a csokoládé ilyen mértékű "hígítása".

csokimania.blog.hu