Igor Szoszin orosz milliárdos egy internetes árverésen 306 ezer dollárt fizetett ki Truman Capote egyik kéziratáért. Igaz, nem is akármelyikért, hiszen az Álom luxuskivitelben 1958-as kézirata ért meg neki ennyit, amely tele van Capote kéziratos jegyzeteivel, és amelyben szépen nyomon követhetők a szerző javítgatásai.

Így például az is, hogy a történet mára már ikonikussá lett szereplőjének nevét Connie Gustafsonról Holly Golightlyra változtatta. Arról korábban már mi is beszámoltunk, hogy a hősnő figuráját Truman Capote állítólag Carol Grace-ről, Walter Matthau feleségéről mintázta, de más források szerint a figura megalkotásához felhasználta Gloria Vanderbilt, Oona Chaplin és a saját anyja egyes jellemvonásait is.

A kisregény népszerűségéhez és hősnője halhatatlanságához nagyban hozzájárult az 1961-es filmváltozat is, melyben Audrey Hepburn alakította Hollyt. A kéziratot mindenesetre az új tulajdonosa szándékai szerint majd mások is megtekinthetik, igaz, ehhez feltehetően egészen Moszkváig vagy Monacóig el kell utazni.

forrás: konyves.blog.hu