Az első néhány perc a nőgyógyásznál kérdésekkel telik. Az orvos kérdez, neked pedig őszintén kell válaszolnod. Ha először vagy vizsgálaton, akkor előfordulhat, hogy feszültnek érzed magad a beszélgetés során.

De ne aggódj! Az orvos már sok esettel találkozott, nem fogsz tudni neki újat mondani... Az orvos, hogy oldja a feszültséget, elkezdheti magyarázni, hogy mi fog történni ezen a vizsgálaton, és hogy mindezt miért csinálja. Bátran kérdezz te is, minden olyat, amire kíváncsi vagy! Az orvos a kérdéseivel megpróbálja felmérni a kórtörténetedet és az általános egészségi állapotodat.

A kérdések az alábbiak lehetnek
Mikor volt az utolsó menstruációd?
Természetesen, ha még nem volt menstruációd, akkor azt kell mondani, hogy te még nem menstruálsz. Ha már menstruálsz, akkor célszerű az időpontokat felírni egy menstruációs naptárba, amely nagyon nagy segítségedre lehet ennél a kérdésnél.

Hány napig tartott a legutóbbi menstruációd?
Ekkor az orvos arra kíváncsi, hogy milyen hosszú a menstruációd, belefér-e a normál tartományba vagy sem. Ha a menstruációs vérzésed mondjuk 5 napos, de a 4. napon nem volt vérzésed és az 5. napon még egy kicsi, feltétlenül említsd meg a nőgyógyászodnak.

Milyen a menstruációd?
Erre a kérdésre azt kell megválaszolnod, hogy a folyásod erős vagy gyenge, világos vörös vagy sötétebb, bordó vörös-e, található-e benne vérrög?

Milyen hosszú a menstruációs ciklusod?
A kérdést könnyebben tudod megválaszolni, ha a menstruációs naptárban mindig feljegyzed az előző menstruációd első napja és a következő menstruációd első napja közötti napok számát. Ez adja meg a menstruációs ciklusod hosszát.

Van olyan tüneted vagy panaszod, ami zavar téged?
Ez az a kérdés, melynél megemlítheted a görcsöket, a pecsételő vérzést, a viszketést, a kellemetlen szagú hüvelyváladékot vagy bármely olyan dolgot, ami aggaszt téged, ha van olyan.

Van még valami, amit el akarsz mondani?
Ennél a kérdésnél beszélhettek a fogamzásgátló módszerekről, a nemi betegségekkel kapcsolatos tesztekről, vagy a szexhez kapcsolódó kérdésekről.

Ha fogamzásgátló tablettát akarsz szedni, szólj a nőgyógyászodnak, vagy ha úgy sejted, hogy nemi beteg vagy, kérd meg az orvosodat, hogy végezze el rajtad a megfelelő tesztet!

Forrás: kamaszpanasz.hu