Te is voltál már úgy, hogy a huszonnégy óra kevés volt mindarra, amit meg kellett volna csinálnod? Mindig rohansz, semmire sincs időd, azt sem tudod, hogy hol áll fejed? Most adunk néhány tippet, hogyan gazdálkodj az időddel.

Bár közhelynek hangzik, mégis igaz: az idő pénz, ráadásul nincs is sok belőle. Az ember mindent szeretne, ha lehet egyszerre és azonnal, de nem lehetünk ott mindenhol és nem férhet bele minden az időnkbe. De ha jól gazdálkodunk, akkor sokat „spórolhatunk”, így jut is, marad is.

„Ej, ráérünk arra még”
Az időgazdálkodás azt jelenti, hogy magunk vagyunk időnk és munkánk magabiztos irányítói, és nem fordítva. A megoldandó feladatok száma nem lesz kevesebb, de ha ügyesen gazdálkodunk az időnkkel, és megtaláljuk a fontossági és időbeli sorrendet a feladatok között, akkor sikeresen tudjuk kézben tartani és megoldani az eseményeket. Az időbeosztás problémája mindenkit érint, kortól, nemtől függetlenül. És persze nem azt jelenti, hogy sohasem fordulhat elő, hogy elkésünk egy találkozóról, vagy nem jut idő megcsinálni valamit. Egyszer-kétszer megeshet, de nem így éljük az életünket és mi irányítunk.

Mit kell tenned?

1. Minden hétvégén tervezd meg, hogy a következő héten mit szeretnél megcsinálni. Írd fel, hogy mi mindent szeretnél belezsúfolni a napodba és mennyi időt szánsz rájuk. Gondold végig, hogy menni fog-e: ha nem, maradjanak csak a legfontosabbak, amit nem lehet elnapolni. Ha felírod, arra is rájössz, mennyi időt töltesz el felesleges dolgokkal. Ha a lista megvan, már csak tartanod kell magad hozzá!

2. A reggelt kezd a nehéz feladatokkal. Akkor még több energiád van, délután már nem lesz kedved és erőtartalékod azokkal foglalkozni. A hasonló típusú munkákat gyűjtsd össze és próbáld egyszerre elvégezni őket, így ezeken hamarabb túljutsz, mintha mindig valami másba kezdenél.

3. „Amit ma megtehetsz ne halaszd holnapra!” Sose kezd el halogatni a dolgokat, mert a munka megvár, egyszer pedig úgyis túl kell esned rajta. Persze, ha halasztható, tedd várólistára és ha a „kötelezőket” teljesítetted, akkor állj neki a parkoló pályára állított dolgaidnak. Viszont túl se vállald magad, mert ha kicsúszol, az kedvedet fogja szegni.

4. Ki mondta, hogy mindent neked kell csinálnod? Nézd meg, mi az, amit más is el tud végezni helyetted. Senki sem nélkülözhetetlen és egyáltalán nem baj, ha másra bízol olyan dolgokat, amit el tudnak végezni helyetted. Legalább más is hasznosnak érzi magát, míg te megspórolhatsz egy csomó időt. Ha nincs segítséged, akkor viszont nincs kifogás, neked kell végigcsinálnod őket. De az előbb leírtak biztosan segítenek, tartsd magad hozzájuk és meglátod, mennyivel könnyebben boldogulsz.

Tudtad?
Az emberi teljesítőképesség kihasználtsági fokát mindössze 30-40%-ra becsülik. Célok és tervek híján, fontossági sorrend és áttekinthetőség nélkül a legtöbb energia és idő veszendőbe megy.

Forrás: wellnesscafe.hu