Sokan úgy gondolják, hogy az orgona vadon is megél bármelyik kertbe, és szinte semmilyen gondozást, vagy törődést nem igényel ez a szép növény. Pedig ahhoz, hogy az orgonánk évről évre nagy és színes illatos virágokat hajtson, szüksége van némi törődésre, gondozásra.

A legfontosabb teendő az orgona esetében a metszés, vagyis ki kell választanunk azt a rügyet, amelyből majd a legszebb virág fog kifejlődni.

Az orgona azok közé a növények közé tartozik, amelyek elöszőr virágot hoznak, majd a virágok elnyílása után jelennek meg a levelek és hajtások.

A párosan álló rügyek villásan elágazó vesszőpárokat nevelnek.

Úgy érhetjük el, hogy az orgonabokrunk nagy virágot hozzon, ha a vesszőpár egyikét tél végén meghagyjuk, míg a másikat 2-3 rügypárra visszametsszük.

Az orgona nagyon jól bírja a metszést, épp ezért nem sínyli meg, ha évről évre letörjük, vagy levágjuk róla a virágokat. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy az elnyílott virágokat, amelyek rajta maradnak a növényen, azokat is vágjuk le, mert így tápanyagot vonnak el, az anyanövénytől.

Ha szeretnénk még színesebb, még szebb virágokat szedni az orgonafáról, tavasszal öntözzük meg a növényt, egy kevés tápoldatos vízzel, így még több tápanyag jut majd a virágok növesztésére.