A rózsa, mint dísznövény már i. e. I. évezredben is közkedvelt volt, Kínában és a Közel Keleten már ekkor megtalálható volt a kertekben. Később Európába is átterjedt, mára pedig sikere töretlen, még ma is a virágok királynőjeként tartják számon ezt a pompás növényt.

A rózsaolajat ma már gyakran felhasználják a kozmetikai iparban, de az élelmiszeripar is egyre többször alkalmazza a gyártás során, mint adalékanyagot.

Ma már a világ számos országában folyik a nagyüzemi rózsatermesztés, majd desztillálás útján egy hosszadalmas és bonyolult művelettel vonják ki magát az illóolajat a virágszirmokból, így nem meglepő hogy a rózsaolaj a legdrágább illóolajak egyike. Egyetlen csepp rózsaolajhoz, harminc kézzel szedett virág szükséges, egy kilogramm olajhoz pedig 5 tonna virágot kell desztillálni.


 Rózsaolajat ma már mi is vásárolhatunk gyógynövény szaküzletben vagy patikában, amelyből remek nyugtató és relaxáló keveréket tudunk készíteni:

Rózsaolaj készítése:

Hozzávalók: 2 csepp rózsaolaj, 2 csepp szantálfa olaj, 1 csepp narancsvirágolaj, vagy 2 csepp rózsaolaj és 1 csepp levendulaolaj.

 Az így elkészült keveréket csepegtessük aromalámpába, de adhatjuk fürdővízhez is, remek nyugtató hatással rendelkezik és javítja a hangulatunkat.


 A 100% tisztaságú rózsaolaj több mint 4000 összetevőt tartalmaz, hatásai között szerepel a gyulladáscsökkentés, és az antidepresszáns hatás is, egyszóval harmóniát teremt a lelkünkben.

A rózsaolaj felhasználási formái

A rózsaolajat adhatjuk pár csepp formájában testápolókhoz, amely így tisztítja és rugalmassá varázsolja bőrünket, és enyhíti a pattanásokat és az ekcémás bőr tüneteit is Nyugtató hatással van idegrendszerünkre, felfrissít és oldja a feszültséget. Fejfájás, alvászavar esetén csepegtessünk pár csepp rózsaolajat a párnára, vagy a párologtatóba és máris jobban fogunk éjszaka aludni.

Terhesség esetén kerülendő az alkalmazása, mert korai méhösszehúzódásokat is okozhat.

Külsőleg készíthetünk belőle testápolót, ehhez keverjünk össze 100 ml mandulaolajt, 2 csepp rózsaolajjal, és 2 csepp rózsafaolajjal, majd kenjük be vele bőrünket.

Fürdővízhez adagoljuk a következő keveréket: 3 csepp rózsaolaj, 50 ml tejszín.

A rózsavíz pedig remek illatosító, de szemfáradtság esetén is alkalmazhatjuk.

Vásárláskor győződjünk meg róla, hogy a rózsaolaj tiszta, amely virágok lepárlásával készült, nem pedig oldószeres eljárással, mert ezeket belsőleg és külsőleg sem szabad használni, mivel vegyszer maradékot is tartalmazhat.


Forrás: news.noinetcafe.hu