Ha megrögzötten imádjuk azokat az édességeket, amelyek hizlalnak és egészségtelenek de minden nassolás után bűntudatunk támad, nincs más hátra, minthogy kicsit megreformáljuk kedvenc desszertjeinket.

Sokak szenvednek csokoládémániában, amely kis mennyiségben még hasznos is lehet, hiszen kedvezően hat a vérnyomásra. A kellő mértéket úgy tudjuk megtartani, ha nyers vagy aszalt gyümölcsöket mártogatunk olvasztott csokoládéba. Így ízlelőbimbóinknak és testsúlyunknak is kedvezünk. Sütemények esetében is van kiút a lelkiismeret furdalásból. Otthon készített desszerteknél sokkal könnyebb ezt megvalósítani, hiszen tudjuk miből áll a kedvencünk. A fehér cukrot helyettesítsük barna cukorral vagy mézzel, a fehér lisztet pedig cseréljük le teljes kiőrlésű lisztre. De ha nincs időnk sütni-főzni, akkor a kész ételek közük is választhatunk olyat, ami kevesebb kalóriát tartalmaz.

A gyorséttermi ételek sajnos nagyon hizlalóak, így inkább salátákat fogyasszunk. Az egyik legegészségtelenebb megoldás, ha egész nap csak péksüteményekkel tartjuk magunkat életben, aztán este mindent felfalunk a hűtőből. Először is nem mindegy, hogy milyen pékségben vásárolunk. Lehetőleg tartósítószer és adalékanyagoktól mentes, ellenőrzött minőségű termékeket részesítsünk előnybe.

Remek édességek alapanyaga a túró, amelynek sovány változata alig tartalmaz kalóriát. Ízesíthetjük édesen és sósan is, de ha nem tudunk lemondani az édes ízről, inkább mézzel, gyümölcsökkel vagy mazsolával egészítsük ki.

A magvak illetve sajtok, gyümölcsök együttes nassolása nem új keletű szokás, így bátran kombinálhatjuk mi is a hozzávalókat. Arra azonban oda kell figyelnünk, hogy csak sovány sajtot használjunk, és csak egy kis maréknyi diót, mogyorót, amely natúr, sózatlan.

Kielégíthetjük édesség iránti vágyunkat a különböző gyümölcsturmixokkal is. Ebben az időszakban a banán a legelterjedtebb, amelyhez plusz édesítőszert már nem érdemes adni, hiszen a banán önmagában édesebb gyümölcs, ráadásul nagyon laktató is.

Nemcsak turmixokkal hanem levesekkel is pótolhatjuk a nedvességet, méghozzá édes hozzávalókból. Gyümölcsleves, paradicsomleves, sütőtök krémleves. Mindegyiknek van reform ugyanakkor kellően édes, ízletes változata.

Délután nasiként a joghurtot is elővehetjük a hűtőből. Lehetőleg zsírszegény, natúr joghurtot válasszunk, amelybe mi keverjük bele a gyümölcsöket illetve müzlit. A legideálisabb pedig az, ha a müzlit is mi magunk állítjuk össze, bioboltban kapható alapanyagokból. A házilag kevert müzlit a sütemények sütésénél is remekül alkalmazhatjuk. Néhány evőkanál teljes kiőrlésű lisztet, ugyanennyi müzlit, illetve annyi mézet összekeverünk, hogy összeálljon a massza. Tegyünk bele egy sütőport is, valamint megbolondíthatjuk diétás csokidarabokkal vagy aszalt gyümölcsökkel. Húsz perc alatt megsül, finom ropogós kekszet kapunk, amelyet reggel tejjel vagy teával is fogyaszthatunk.

Nem kell tehát lemondanunk az édességekről, és arra sincs szükség, hogy egy-egy darab keksz után szorgosan hasprésezzünk. Egy kis tudatossággal és mértéktartással is könnyen megóvhatjuk magunkat a felesleges kilóktól.


Forrás: news.noinetcafe.hu