A legtöbb szülőnek szembe kell néznie a gyerekszoba rettegett rémével: a Mumussal. Természetes, hogy anya és apa fél kézzel is elbánik vele, de sajnos, amikor ők elmennek, a szívós kis szörny folyvást előbújik az ágy alól, vagy a szekrényből. Így kénytelenek leszünk hosszútávú megoldásokat találni ellene, elvégre a csemeténk nyugodt álma a tét.






Őrfény

A Mumus ősi ellensége a világosság. Ám az mégsem járja, hogy egész éjszaka fel legyen kapcsolva egy lámpa. Nem igazán pihentető így az alvás, arról nem is beszélve, hogy az áramfogyasztásnak sem tesz túl jót. Ezt azzal tudjuk kiküszöbölni, ha beszerzünk egy őrfényt. Ez egy olyan kis fogyasztású lámpa, amelyet csak be kell dugni a dugaljba, és egész éjjel ad egy kis derengést. Ezeket beszerezhetjük olyan kivitelben is, ami a gyerek egyik kedvenc mesefiguráját ábrázolja, de akár mi magunk is alakíthatjuk így. Ehhez nem kell más, csak papír és olló. Arra azonban mindenképpen figyeljünk, hogy ne érintkezzen az égővel a papír, sőt, ha lehet, egy kicsit távolabb legyen tőle. Ha nem akarunk vagdosni, akkor az is tökéletes, ha nagyobb felületű őrfényt választunk, és rajzolunk rá alkoholos filccel.

Padlóig ágy

A Mumus lakhelye az ágya alatt található, esetleg a ruhásszekrényben. Ezt azonban könnyen orvosolni lehet. Ha eleve nem olyan az ágy, akkor néhány deszkalapra lesz szükségünk, hogy átalakítsuk padlóig érőre. Csak fessük színre a lapokat, és szögeljük, vagy ragasszuk a lábakhoz őket. Ezzel megoldottuk a gondot, elvégre a rettegett szörny nem tud a fán keresztül közlekedni. A szekrény helyzete egy kicsit más, de itt is van megoldás. Egyszerűen fogjunk egy vastagabb kötelet, és a gyerekkel együtt kössünk egy masnit a két szárny gombjait összefogva. Voila, a Mumus benn is rekedt.

Álomőr

A legjobb az összes lehetőség közül, ha alapozunk a gyerek fantáziájára. Elvégre az keltette életre a Mumust, hát akkor segítsünk neki megalkotni az ellenfelét, vagy ellenfeleit is, akik képesek kordában tartani a szörnyet, sőt, kisöpörni őt a szobából, és őrködni annak mumustalansága felett. Ezek a lények nagyon sok helyről származhatnak, csak fel kell őket ruházni a megfelelő tulajdonságokkal. Egy plüssmaci például tökéletesen alkalmas a feladatra, hiszen mindig a kicsi mellett lesz, amikor alszik. De a falat is dekorálhatjuk segítő szándékú sárkányokkal, manókkal, tündérekkel, akik mind – mind a Mumus méltó ellenfelei lesznek. Válasszunk foszforeszkáló festéket, és a falra kerülő lények egy-két vonalát azzal alakítsuk ki, így még lámpaoltás után sem érzi úgy a kicsi, hogy magára maradt.

Tipp

A tévé a felnőttek szórakoztatására való, és semmi keresnivalója a gyerekszobában. Hiszen éjjelente nem azok a rajzfilmek mennek, amik megnyugtatják a gyerekeket, hanem kifejezetten felkavaró képsorok futnak. Sokkal jobban járunk, ha olvasunk a kicsinek. Ezek a történetek neki valók, és nem utolsó sorban fejlesztik a fantáziáját, mely később a tanulásban és a kreativitásban nagyon nagy szerephez jut.

Forrás:szepzold.hu