A hajlékony kijelzős eszközök a közeljövő termékei, azonban egy különös anyag még ennél is ígéretesebb.

A Samsung egy 5,5 hüvelykes hajlékony kijelzőt mutatott be a szórakoztató elektronikai kiállításon, a CES-en. A Samsung Display által fejlesztett kijelző 1280*720 pixeles, vagyis a hajlékony műanyaglap hd felbontású képet tud megjeleníteni. A cég egy 55 hüvelykes tévéképernyőt is bemutatott Las Vegasban, de ez és a mobilkijelző is csak prototípus. Az ötletek alapján azonban elképzelhetjük, milyen lehet majd a valódi hajlékony kijelzők világában élni.

A Samsung már a két évvel ezelőtti CES-en bemutatta hajlékony AMOLED kijelzőjét. A kijelzőn az aktív mátrix alapokat közvetlenül egy vékony műanyagba integrálják, így ez a fajta kijelző ellenállóbb a sérülésekkel, karcolásokkal szemben. A technológia nem új, a Samsung készülékekben már 2010 óta AMOLED-kijelzőket tesznek, de ezeket a kijelzőket merev alapra rögzítik.

A jövő kijelzője nagyon vékony, akár 0,3 cm lap is lehet, melyet televízióként a falra elhelyezve remekül lehet alkalmazni. További elképzelhető felhasználási terület a falra helyezett összefüggő kijelző felület, mellyel személyre szabható egy fajta „virtuális tapétát” lehet képezni. Tehát a leendő új technológia számos területen is felhasználható lenne. Azonban a sok elképzelés és prototípus ellenére a gyártok még nem álltak elő hajlékony tablettel vagy telefonnal. 

Az egyik fő probléma az, hogy a kijelző mögött található alkatrészeket elég nehezen lehet kialakítani hajlékony anyagból. Azonban az elmúlt évtizedben felfedezett „új” anyag a grafén, melynek felfedezéséért Andrej Geim és Konsztantyin Novoszjolov 2010-ben Nobel-díjat is kapott megoldást nyújthat e problémára.  A grafénról érdemes tudnunk, hogy a nanotechnológia fontos anyaga, ez az anyag egyetlen atom vastagságú méh-sejt szerkezetű szénrács. 

Ez az anyag keményebb a gyémántnál, rugalmasabb a guminál és remek vezetőképessége mely még a rézénél is jobb, e tulajdonságok miatt a jövőben számos területen sikeresen fel lehet majd használni, az elektronikától az orvostudományig.

Forrás: ertunk.hu