Úgy tűnik a külföldi hallgatók jobban csípik edukációnk minőségét, épp ezért jönnek olyan szakadatlanul, széles vigyorral az arcukon. Számos nép megfordult már kis országunkban, most a brazilok lepték el az országot.

Pontosabban csak a sulikat. Sajnos nem Ronaldinhot köszönthetjük köreinkben, annál inkább tanulásra éhes cserediákokat. Legújabb cimboráink a Tudomány Határok Nélkül program keretein belül csatlakoznak az itthoni fiatalsereghez.

Felmerül a kérdés: miért választotta több száz külföldi hazánkat? Hiszen gyakorlatilag mi „bennfentesként” inkább menekülnénk – jól lehet, ez erős kifejezés, de a helyzetet és a hiányosságokat tekintve annyira mégsem. A válaszok között dicsérő szavak rejlenek a közelgő bajtársak részéről. Például: bizonyos információk azt sugallták, magyar honban a felsőoktatás színvonala magas lécen csücsül, de a földrajzi adottságainkat is imába foglalták.

Klinghammer István, Sergio Eduardo Moreira Lima nagykövete és Mezey Barna, a Rektori Konferencia elnöke is osztotta a lelkesedést. Utóbbi szakértő elmondta, a tanulók véleménye az egész nemzet számára elismerés. Örülhetünk is az egésznek, főleg, hogy nem az államnak kell finanszíroznia a „friss áruk” nálunk tartózkodását, ezt megoldja Brazília. Lima hozzátette: a programmal a két ország közötti kapcsolatok is elmélyülhetnek, mert az oktatás – idézem: „a jelen és a jövő”.

Július elején találkozhatunk az első csoporttal, akik egy tíz hetes nyelvi előkészítőn vesznek részt, mielőtt belevágnak a közepébe az őszi szezonban. Épp úgy, mint a másik brigád, akiket majd csak szeptemberben üdvözölhetünk a tanév startolásakor. 

A Tudomány Határok Nélkül tavaly indult és még két évig élvezhetjük előnyeit. Ezek az ösztöndíjak valóban hasznosak, hiszen megismerkedhetünk a külföldiek szokásaival, bővebb képet kapunk az ottani edukációról és interkulturális barátokat is szerezhetünk. Egy ilyen „keveredés” jót tesz az intézményeknek is, egyetemeknek, főiskoláknak, hiszen egy kicsit feldobja az életet, emellett átadhatják azok is megfelelően képzett tehetségüket, varázslatos tudásukat.

Nos, reméljük, amilyen boldogan érkeznek az import fiatalok, legalább annyira örömtelien is távoznak majd. A pozitív tapasztalat hírül vivése nem árthat az országnak.

Forrás: ertunk.hu