CSINÁLD JÓL… Ő IS FIGYEL! KÍNOS ADAT, MÉGIS IGAZ: TÍZ EMBERBŐL CSAK 1, AKI JÓL MOS FOGAT – OLVASHATÓ EGY MOST MEGJELENT TANULMÁNYBAN A SWEDISH DENTAL JOURNAL-BAN. MIT KELL A MARADÉK 90%-NAK TENNIE? TÖBB IDŐT KELL A FOGMOSÁSSAL ELTÖLTENIE ÉS HELYESEBBEN CSINÁLNI AZT! – MONDJA DR. KENNETH YOUNG, A MEN’S HEALTH FOGORVOS TANÁCSADÓJA. LEGTÖBBEN SIETNEK, PAMACSOLNAK A FOGKEFÉVEL, AZTÁN ROHANNAK TOVÁBB.

HOGYAN KEFÉLD FÉNYESRE ÉS FEHÉRRE! – ÚTMUTATÓ
Tartson két percig! “Nem tűnik soknak, de ha ténylegesen méred, már fél perc után nem fogod tudni mit csinálj még.” mondja Young. „Oszd ezért három részre a megmosnivalót: elöl, a jobb és a bal oldalra! 40 másodperceket tölts el az egyes helyeken! Ne feledkezz el a fogak hátuljáról, belső oldaláról sem!”

Fixáld a helyes mozdulatot! Hibás: csak a fogaid csutakolod! Az igazság az, hogy sokkal több bacilus található az ínyeden, mint a fogaidon. Ha otthagyod őket, gyulladás, rosszabb esetben ínybetegség alakulhat ki. Nem kell nagy erőfeszítést kifejtened, épp ellenkezőleg. Ha izomból dolgozol, eltűnteted a fogakat védő zománcréteget, mely az ínynél a legvékonyabb. S ha egyszer az eltűnik, végleg elvész. Helyes: végezz könnyed, körkörös mozgást, amivel megóvod a zománcréteget és be tudsz hatolni a fogak közti résekbe is.

Csináld akár többször! Legnagyobb kihívást valószínűleg az elszíneződések okozhatnak – főként ha kávéimádó vagy. Megoldás: fogmosás akár háromszor egy nap – reggel, ebéd után, lefekvés előtt.

Cseréld az eszközt! A fogkefegyártók javaslata szerint 3-4 havonta kell a fogkefét cserélni – ennyi idő alatt használódnak el általában a sörték. Válassz soft vagy medium változatot, amellyel nem teszel kárt az ínyedben. És engedd mindig, hogy tökéletesen megszáradjon.

Töltsd újra! Ami a fogkrémet illeti, ne tegyél a fogkefére túl sokat, mert mire a két perc végére érsz már nem lesz rajta semmi. Helyette használd el egy részét a felső fogsorhoz, majd köpd ki és töltsd újra az alsó fogakhoz is.

Forrás: menshealth.hu