MOST SZOKTÁL LE A CIGIRŐL? EZZEL A VITAMINNAL ERŐSÍTHETED A SZERVEZETED: DOHÁNYZÁSRÓL LESZOKÁS UTÁN E-VITAMINNAL CSÖKKENTHETŐ A SZÍVBETEGSÉGEK KOCKÁZATA – ÁLLÍTJA A BOSTONI ANNUAL EXPERIMENTAL BIOLOGY MEETING LEGÚJABB TANULMÁNYA.

A kutatásban résztvevő 30 alanynak egy héten keresztül tartózkodnia kellett a cigaretta fogyasztásától. A csoport fele gamma tocepherolt, az E vitamint egy speciális változatát szedett, míg a többiek placebót kapdostak be. Kicsi, de annál kecsegtetőbb eredmény született: senki se gyújtott rá ez idő alatt, így a kardióvaszkuláris rendszer teljesítménye mindenkinél 2,8%-kal nőtt, az E vitamint szedőknek viszont 1,5%-os plussz javulást is sikerült elérniük.

“Kizárólag a számokat nézve talán elenyészőnek tűnhet a különbség, az eredmény mégis több mint aminek elsőre látszik.” – álítja a szerző, dr. Richard Bruno, az Ohio State University professzora.

Elmúlt tanulmányok bizonyítják: a keringési rendszerben történt minden 1%-os javulás – vagy az érrendszer funkcionális jobbulása az erek tágulása tekintve – 13%-kal csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, magyarázza a szakértő.

A gamma tocopherol megtalálható olajos magvakban, mogyoróban, kesudióban, pisztáciában, különböző főzőolajokban, zöldségekben, szójababban, repcében. Inkább tablettában nyomnád? Keress ezt tartalmazó táplálékkiegészítőt, de ne csak E vitamint, ezekben sokszor nem található.

Forrás: menshealth.hu