Az elhízás elleni legjobb védekezés a fizikai igénybevétel fokozása, a sport és a helyes táplálkozás. Azonban a fáradságos és időigényes sportot természetesen mindenki szeretné elkerülni, így szívesebben fordul a fogyasztóteák felé.

Növényi hatóanyag, gyógytea, gyógynövény is lehet méreg

Gondolkodjunk el azon, valóban megéri ez a könnyebbség. A legtöbb reklám azt sugallja, nem károsak az egészségre a fogyasztóteák, mert a növényi eredetű hatóanyagok kevésbé károsak. A valóság viszont kissé árnyaltabb: az, hogy növényi eredetű a fogyasztó hatású vegyület, nem változtat a tényen, hogy egy kívülről bevitt, eredetileg nem a szervezet fenntartását szolgáló anyagról van szó.

Gyakran ugyanezek a hatóanyagok nem ritkán ismert gyógyszerekben is előfordulnak, amiknek hatása közismerten elfogadott, és mellékhatásuk is ismert.

Fogyasztótea, hashajtótea

Ilyen hatóanyagok, jelen esetben hatóanyagcsoport például az antraglikozid származékok, amit gyakran használnak hashajtókban, mert irritálva a bélfalat még a legproblémásabb esetekben is hatásosnak bizonyulnak.

Antraglikozidokat tartalmaznak a fogyasztóteákban gyakran előforduló szennák (alexandriai szenna: Cassia senna L., illetve Senna acutifolia Vahl, és a Tinnevelly szenna: Cassia angustifolia Vahl) levele, azaz folium és a termése, azaz fructus.
Ezekhez a gyógyszerkönyvben is megtalálható gyógynövényekhez hasonló a Cassium thorum (tarkavirágú keserűfű) gyógynövény magja is.
Ugyanezt a hatóanyagot tartalmazza azonban a kutyabenge kérge (Frangulae cortex), a rebarbara gyökere (Rhei radix), a kaszkarabokor kérge (Rhamni purshianae cortex) és az aloe, ami nem összekeverendő az aloegéllel.
Az Aloe barbadensis, illetve Aloe capensis két hashajtó hatású gyógynövény. Az aloéfajtákon belül gyógyászati célra leggyakrabban az Aloe verat, az Aloe feroxot és az Aloe barbadensist használják. (A gél a hashajtó hatásért felelős hatóanyagot csak nyomokban tartalmazza az elkészítési procedúra következtében.)
Az említett növényekből készülő teáknak közös jellemzője a hashajtás.

A hashajtás alapvetően káros az egészségre

Ez a szervezet víz- és sóháztartására nézve alapvetően káros, de az antraglikozidokhoz hozzá is szokhat a szervezet, így valós székrekedés esetén nagyobb adagban kell használni őket.
A szennát tartalmazó gyógyteákat és készítményeket nem szabad 10 éven aluli gyerekeknek, várandós és szoptató anyáknak fogyasztani, de meggondolandó idős embereknek is ajánlani, mert jelentősen károsítja a bélnyálkahártyát, felborítja az ionháztartást, az ezzel járó káliumvesztés pedig szív- és keringési panaszokat okozhat.
Az antraglikozidok miatt nőhet a vetélés kockázata is.
E hatások miatt csak rövid ideig, 1-2 hétig ajánlott a szedése, ez pedig azt jelenti, hogy elhízásban nemcsak hogy nem ajánlott, de nem is lehet hatásos. Viszont túladagolása komoly szervkárosodásokat okoz.
A hasmenés mellett hasi fájdalommal járó vastagbélgyulladás, hányinger, hányás jelentkezhet nagyobb mennyiségű fogyasztásnál.
Hosszú távon akár rákot is okozhat a hashajtótea

A hosszú távú használat tipikus mellékhatása a vastagbél pigmentációja (a megjelenő barna foltok elhalt nyálkahártyasejtek), amely hozzájárulhat a rák kialakulásához, bár direkt bizonyíték még nincs arra, hogy nagyobb lenne a vastagbéltumor kialakulásának gyakorisága az antraglikozidot fogyasztók között.

Még követhetetlenebbé teszi a bevett antraglikozid mennyiségét, ha az említett gyógynövényekből egyszerre többfélét tesznek a fogyasztóteába. Ilyenkor az is előfordul, hogy nem írják rá a készítményre, melyik gyógynövénynek mi a pontos hatása.

Nem ajánlott gyógynövényeket használni fogyókúrához

A kérdésre, hogy érdemes- e ilyen gyógynövénykészítményeket szedni fogyasztószerként, egyértelmű a nemleges válasz.

Az elhízás megállítása és a fogyás szervezetünk érdeke. A legfontosabb az életmódváltás, ezért elsődleges a táplálkozás megváltoztatása, a rostokban dús gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű lisztből készült élelmiszerek fogyasztása. A rostmennyiséget pótolni, ill. növelni lehet zabkorpával, búzakorpával.

A béltartalmat egyéb módon is lehet növelni, például lenmaggal, bolhafűmaggal. Ezek az élelmiszerek viszont mértékkel fogyasztva ténylegesen mellékhatásmentesek megfelelő folyadékbevitel mellett. A fel nem szívódó anyagok (mint a rost) teltségérzetet keltenek, és csökkentik a bevitt energiát, sőt, megkötve a tápanyagok egy részét, tovább csökkentik a felszívott mennyiséget, ami messze nem olyan drasztikus, mint bélfalizgató szerekkel az ürítést felgyorsítani! Köszönettel tartozok dr. habil. Blázovics Annának, az MTA doktorának a segítségéért.

Forrás: patikamagazin.hu