A Puma innovatív megoldások bevetésével igyekszik forradalmasítani a futócipők piacát, ezért alkotta meg a Mobium Elite-et.

A technológia

A Puma tervezői számos kutatást végeztek, hogy a lehető legjobb futócipőt gyárthassák. Vizsgálataik során kiderült, hogy futás közben a láb minden lépésnél 6%-ot, kb. egy fél cipőméretet változik hosszában. Erre az eredményre építve a nagymacskáktól lesték el a futómechanizmust – az ő tappancsuk ihlette ugyanis az Adaptive Running technológia úttörőjét, a Mobium Elite futócipőt. Ez a lábbeli megnyúlik a macskák tappancsához hasonlóan, amikor lerakjuk a lábunkat, majd összehúzódik, amikor felemeljük.

A cipő csúcstechnológiája a nyolcas alakú Mobium szalag, amely a cipő talpába beépítve annak elasztikus és a hosszanti irányú mozgását irányítja. Különlegessége, hogy minél több erőt fejtünk ki, annál rugalmasabbá válik a cipőnk. A cipő tehát úgy tágul és húzódik össze, ahogyan a láb mozgása megköveteli. Az innováció figyelembe veszi, hogy a lábfej három irányban is tágul – hosszanti irányban, oldalirányban és függőlegesen – , ennek köszönhetően biztosítja a láb természetes mozgását. A cipő talpán külső kapszulák a cipőn biztosítják a párnázottságot, a stabilitást és a rugalmasságot.

A cipő

Igazán feltűnő, dizájnos darab, ezt már első pillantásra megállapítom. A cipőméretem (43-as) miatt férfi modellt viselek, de nem annyira férfias a cipő, hogy ne venném fel szívesen. Domináns színe a neonzöld, a lábfej belső részén fekete Puma logó, külső részén fekete betét díszíti. A talprész oldalt fehér, a talpon pedig fekete és fehér párnák sorakoznak. Nagyon könnyű lábbeli, a talprész puha, a cipő felső része könnyű, vékony, ám strapabírónak tűnő anyagból készült. A nyelve nagyon vékony, egyrétegű anyagból készült, ezzel is segítve, hogy minél jobban a lábra simulhasson a cipő. Oldalt és hátul a sarokrésznél külső, keményebb anyagból készült megerősítés biztosítja a cipő terhelhetőségét és strapabíróságát. A környezettudatosság jegyében a cipő nem dobozban, hanem Clever Little Bag-ben van, azaz egy újrahasznosítható piros vászontáskában.

Felvéve az első pár lépés nagyon furcsa a Mobium Elite-ben, mert sokkal puhább a talpa, mint azoknak a cipőknek, amiket eddig használtam. Szintén furcsa, hogy pont ott „esik beljebb” a lábam benne, ahol meg szoktam támasztani – a bokacsont előtt, a lábboltozatnál. Picit tartok tőle, futás közben milyen lesz ez az érzés. Viszont a talpamat kellemesen masszírozzák a talppárnák, a nyelv szépen simul, a lábujjaim kényelmesen elférnek, és nem nyom a cipő orra sem – ez jó hír az érzékeny lábujjkörmeim számára. Nem csak kézben, hanem a lábamon viselve is rendkívül könnyű a cipő, ami ugye a hosszú távokon sokat számít, ez nagyon tetszik.

Futás a Mobium Elite-ben

Minden cipőmmel rövid távon kezdem az ismerkedést, ez a Puma Mobium Elite esetében sem lehet másként – így biztosan nem tesz kárt a lábamban, ha valamiért nem passzolnánk össze. Már pár futólépés után érzem, hogy nem lesz gond, mert iszonyú kényelmes a cipő, én pedig nagyon ruganyosan, lendületesen tudok benne lépkedni. És bár tartottam attól, hogy a bokámnál „beesik” picit a talp, futás közben ezt egyáltalán nem érzem.

A talp nagyon puha, jól csillapít, lassabb és gyorsabb tempónál sem csapódik a betonba fájdalmasan a sarkam. Az elrugaszkodás is jól megy, nem kell erőlködnöm az ellépésnél. A cipő felső része jól tartja a lábfejemet, nem érzem, hogy esetleg úgy csúszkálna vagy mozogna a lábfejem, hogy az a későbbiekben kidörzsölődést okozhat. A vékony nyelv is szorosan illeszkedik, nem dörzsöl, és a fűzővel sikerült úgy meghúznom a cipőt, hogy nem szorít és  nem is laza, hanem pont jó.

A Mobium Elite futás közben is megmutatja, milyen könnyű, nem esik nehezemre emelni benne a lábam, ami hosszabb távon kifejezetten előnyös. Nagyon lazán és kényelmesen tudok benne futni, és a gyorsabb és lassabb szakaszokon is ugyanúgy jó a lábamon a cipő, nem érzek különbséget a kényelem és a csillapítás tekintetében a sebesség váltogatásakor. Persze a cipőtől nem lettem egy kecses puma vagy egy szélsebes jaguár, de azért érzem, hogy ez a futás más, mint az eddig megszokottak, mert a cipő aktívan dolgozik velem együtt, hogy intenzíven tudjak előre haladni.

A szellőzése rendben van, nem izzad bele a lábam, nem érzem, hogy melegem lenne benne. Egy apró baj van csak: esős időben már az első kisebb pocsolyába lépve beázik, az orrán nincs a futócipőkön általában megszokott erősítő, vastagabb rátét, ami amúgy akadályozza, hogy befolyjon a cipőbe a víz.
Hosszabb távon is jól vizsgázott a futócipő, végig kényelmes, illeszkedik, nem dörzsölt, nem nyom, jól csillapít, nem okoz semmilyen fájdalmat, idomul és alkalmazkodik a láb természetes mozgásához és a futó egyéni stílusához is.

Vélemény

Nagyon kényelmes és könnyű cipő, ami speciális tulajdonságai által sokak kedvencévé válhat – főleg a félmaratont, maratont futók edzésmennyiségéhez tartom megfelelőnek, mert ezeken a távokon jönnek ki a pozitívumai. Strapabírónak és tartósnak tűnik, szerintem bőven 1000 kilométer fölötti távot is kibír, mire elfárad, és le kell cserélni. Aszfaltos borításon futók számára lehet jó választás, bár valószínűleg terepen is megállná a helyét. Száraz időben végzett edzésekhez ajánlom, a pocsolyákat nem szereti – bár azokat a futók sem igazán. Mivel a külseje elég látványos, azoknak való ez a cipő, akiket nem zavar, ha megbámulják őket, ez a darab ugyanis garantáltan magára vonja a figyelmet!

Forrás: wellnesscafe.hu