A
fogyókúrás módszerek többsége az édességek teljes mellőzését vagy csupán kis
mértékben való fogyasztását javasolja a kívánt testsúly elérése érdekében. Egy
amerikai táplálkozáskutató e figyelmeztetést semmibe véve magán kezdett el
kísérletezni: kizárólag édességeket fogyasztott, s a kúra eredményeképpen 12
kilót fogyott. Hogy lehetséges?
Mark
Haub, a Kansas State University táplálkozáskutatójának saját magán folytatott
kísérlete tíz hétig tartott. A tudós ez idő alatt háromóránként fogyasztott a
Twinkie nevű, cukrot nagy mennyiségben tartalmazó csokoládéból, amelyet
alkalmanként más édességekkel is kiegészített.
A
szakértő által elfogyasztott élelmiszereket elemezve megállapítható, hogy a
kísérletező kedvű kutató táplálkozása ezen időszakban kétharmad részben
úgynevezett junk food-ból – általában egészségtelennek tartott ennivalóból –
állt. Az egészségi kockázatokat csökkentendő, amellett naponta fogyasztott
multivitamin-készítményt, proteint tartalmazó italt, s pár szem borsót. A tíz
hét végeztével a mérlegre állva azt állapította meg, hogy tizenkét kilóval lett
könnyebb az édességeken alapuló étrend követésével.
Hosszútávon
kockázatos is lehet
Az
eredmény minden várakozást felülmúlt: a professzor testtömeg-indexe 28,8-ról
24,9-re, azaz az egészségesként elfogadott tartományba csökkent. Testsúlya és
testének zsírtartalma mellett a koleszterin-értékek is csökkenést mutattak.
Haub
fogyókúrás módszere újból megerősítette: nem az a lényeg, hogy az alkalmazott
diéta a kevés szénhidrát vagy minimális zsírbevitelre épít, hanem a szervezetbe
bevitt kalóriák összesített mennyisége. E sorokat olvasva tehát nem az a biztos
megoldás, ha azonnal megrohamozzuk a legközelebbi édességboltot; sokkal
ajánlottabb részletesen követni a naponta elfogyasztott élelmiszerek
energiatartalmát.
Mark
Haub édesszájú kísérlete azt támasztja alá, hogy a fogyókúrás módszerek nagy
szélsőségek között szabhatók testre: mindenki figyelembe veheti egyéni
táplálkozási és mozgási szokásait az energiabevitel szem előtt tartásával.
Tény, hogy a csokoládé nem számít egészségesnek, ha főétkezésről van szó, s
mivel a szakember megfigyelése csupán tíz hétig tartott, a magas cukortartalmú
étel és az egyoldalú táplálkozás nem váltott ki egészségi következményeket,
amelyekkel hosszabb távon azonban már számolni kell.
A
mennyiség a döntő tényező
A
csokoládén és egyéb édességeken alapuló fogyókúra Haub esetében azért működött,
mert a szakértő naponta 1800 kalóriánál nem vitt be több energiát. Ez naponta
mintegy 800 kalóriával kevesebb, mint a táplálkozáskutató kb. 2600 kalóriás
energiaigénye. Mivel a két számból adódó energiaegyenleg negatív előjelű, ez
fogyáshoz vezet – attól függetlenül, hogy az egyoldalú táplálkozás számos
veszélyt tartogat hosszú távon. Haub megállapításával csak azt kívánta
szemléltetni, hogy a hangzatos, különböző élelmiszerfajtákra épülő
„csodamódszereknél” sokkal fontosabb, hogy mennyit eszünk, ám „csokidiétájának”
követését hosszú távon senkinek sem ajánlja.
Forrás:
fokuszbanano.hu
0 Megjegyzések