A Nap simogató melege kicsal minket a természetbe, lassan megkezdjük a szabadidős sporttevékenységeket, kirándulunk, túrázunk. A téli hónapok alatt azonban szervezetünk elszokik a rendszeres mozgástól, sokan fáradtnak és levertnek érzik magukat. Ne keressen kifogásokat, mert ezek ellen lehet tenni!

Miért is lustulunk el télen?

A fényhiány és a csekély UV-sugárzás negatívan hat a pszichére és a testi teljesítőképességre is. Ha a nappalok ismét hosszabbodnak, az alvás-ébrenlét ritmus is összezavarodik, nem könnyű hirtelen átállni a téli idősámításról nyárira.

Az egyoldalú táplálkozás és a téli hónapokra jellemző gyakori fertőző betegségek legyengítik az immunrendszert. A vitamin-, az ásványi anyag- és a nyomelemhiány is erre az időszakra a legjellemzőbb.
A hőmérsékletváltozás, a meleghez és a sok fényhez való alkalmazkodás fejfájást, szédülést és keringési zavarokat okozhat.

Tartózkodjon sokat a friss levegőn! A mozgás elűzi a fáradtságot, energiát ad és örömmel tölt el.
Mielőtt rendszeres edzésbe fogna (futás, kocogás, stb.) vizsgáltassa meg magát orvossal, hogy ízületei, szíve és érrendszere bírják-e a terhelést.

Ne erőltesse túl magát! Először csak rövid ideig eddzen, fokozatosan növelje az időtartamot és a terhelést!
Sporttevékenységek előtt melegítsen be! Így megelőzheti a sportsérüléseket.

Ha izom- vagy ízületi fájdalmai vannak, tartson pihenőt! Végezzen nyújtó gyakorlatokat vagy masszírozza a fájdalmas területet! Ha ismét fájdalmai vannak, hagyja abba az edzést és forduljon orvoshoz!
Egyen sok friss gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonaterméket!
Igyon sok folyadékot! A szervezet egy egyszerű sétával akár egy liter folyadékot is veszíthet.

Az anyagcsere-folyamatok fenntartásához, a káros anyagok kiszűréséhez feltétlenül szükség van elegendő folyadékra. A vízzel együtt szervezetünk ásványi anyagokat is veszít.  Egy liter verejtékkel hozzávetőleg 35 mg magnézium és 300 mg kálium távozik a szervezetünkből. A veszteség pótlására alkalmazhat patikákban kapható kalóriaszegény ásványi anyag-tablettát.

Nagyon fontos megfelelő táplálkozással (esetleges hiánybetegség esetén vitaminkészítményekkel) biztosítani a vitaminszükségletet, tavasszal elsősorban az E- és C-vitaminra, valamint a béta-karotinra kell odafigyelni, mert ezek a leghatékonyabbak a szöveteket károsító szabadgyökökkel szemben.

Forrás: webbeteg.hu